結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike

正式出左 youtube好多review都出哂

Radiohead die hard fans,唔洗試,直接買
巴打們點睇suhr riot依隻effect
有冇巴打用緊?最鐘意邊個setting?

我覺得呢隻 overrated 得好緊要

同意
之前比人吹奏
而且而家太多同類型既pedal都做得太好

如果riot reloaded 果隻呢? 之前心思思想買

多gain d 但d人話差d

同意
之前比人吹奏

我自己果時用左Suhr Riot大半年
再買左隻JHS SweetTea V2試
諗都唔諗賣左Suhr Riot

Radiohead die hard fans,唔洗試,直接買

同佢一樣有咁大盆pedal就好

同意
之前比人吹奏

sweetea 好似話係ts9同angry charlie?
我見shur都出左隻ecplise
有冇咩pedal 介紹

同意
之前比人吹奏

sweetea 好似話係ts9同angry charlie?
有冇咩pedal 介紹

Strymon Sunset都不錯
唔係要hi gain的話,近排有隻Crazy Tube Circuits SPACE CHARGED,試玩過,毒已中,準備入貨
https://youtu.be/TtmRKq21uYA

同佢一樣有咁大盆pedal就好

以前我都會追Radiohead嘅Effect,jonny 比較固定,Ed成日轉追唔切

同意
之前比人吹奏

有冇咩pedal 介紹

係 sweettea is a perfect one
不過我換左mesa throttle box eq

同意
之前比人吹奏

有冇咩pedal 介紹

呢隻應該都幾好聲 之前見到2手區有人放
見佢幾多野set, 有得in/out eq 幾好玩

同意
之前比人吹奏

有冇咩pedal 介紹

呢隻應該都幾好聲 之前見到2手區有人放
見佢幾多野set, 有得in/out eq 幾好玩

我上面條片就係用佢
但我隻amp係blues jr iii日版
未試過用落d惡既amp

同意
之前比人吹奏

有冇咩pedal 介紹

強烈推介 amptweaker big rock pro
http://www.amptweaker.com/bigrock-pro/
呢隻野D 功能好癲
#GearReview #046

Fender Strat Famous Tremolo Spring Setup:
* 今日黎個集思廣益. Fender Strat既Tremolo Spring setting人人唔同, 所以今日就決定整個合集, 方便大家參考自己鐘意既結他手.
* SRV: l l _ l l (float/flush)
* John Frusciante: l _ l _ l (decked)
* Joe Bonamassa: l l l \ (decked)
* Eric Clapton: Blocked
* Eric Johnson: l l l l l (decked)
* John Mayer: l l l l l (decked)
* David Gilmour: / l \ (decked)
* Jimi Hendrix: l l l l l (有好多人拗過到底佢有冇用floating tremolo, 最後冇結論)
* 淨係知咁多!大家幫手集思廣益!
有冇人知尖沙咀sens guitar仲有冇做
上左去幾次都冇開
Fb ig又冇update
有冇人知尖沙咀sens guitar仲有冇做
上左去幾次都冇開
Fb ig又冇update

唔知丫,好耐之前係呢間買過Jhs

我都係 想上去望下但佢消失左
Slash最新既pedals同rack
#GearReview #048

AC/DC’s Malcolm Young:
* 相信有留意開既朋友都知, 幾日前AC/DC既Malcolm Young就過左身. 所以今日都講一講佢既結他.
* AC/DC入面大家都識Angus Young, 但作為rhythm guitarist既哥哥Malcolm都十分重要, 可惜往往比Angus蓋過. 其實唔講你未必知, Malcolm係AC/DC入面既創作靈魂. 好多iconic既Ac/dc riff都係出自佢手而唔係angus.
* Malcolm近年最常用既就係佢城vintage Grestch 63 jet firebird. 呢支結他有double cutaway chambered mahogany body, 而且佢拆淨得翻一個tv Jones pickup, 十分簡單, 切合AC/DC個類簡單但入腦既riff. 另外仲有23格U profile mahogany neck with ebony fretboard.
* RIP Malcolm.
#GearReview #048

AC/DC’s Malcolm Young:
* 相信有留意開既朋友都知, 幾日前AC/DC既Malcolm Young就過左身. 所以今日都講一講佢既結他.
* AC/DC入面大家都識Angus Young, 但作為rhythm guitarist既哥哥Malcolm都十分重要, 可惜往往比Angus蓋過. 其實唔講你未必知, Malcolm係AC/DC入面既創作靈魂. 好多iconic既Ac/dc riff都係出自佢手而唔係angus.
* Malcolm近年最常用既就係佢城vintage Grestch 63 jet firebird. 呢支結他有double cutaway chambered mahogany body, 而且佢拆淨得翻一個tv Jones pickup, 十分簡單, 切合AC/DC個類簡單但入腦既riff. 另外仲有23格U profile mahogany neck with ebony fretboard.
* RIP Malcolm.

補充 tv jones係gretsch Custom shop用落佢signature到
唔知佢原裝用咩
但好有可能係vintage 60s Filtertron
#GearReview #049

Wampler新pedal Tumnus Deluxe出現大問題:
* Wampler一向有隻Klon style既pedal Tumnus. 做得似唔似klon就見人見智, 但mini size都引黎好多fans. 最近佢地就出左隻新既Tumnus Deluxe, 最大分別就係大左, 唔再係mini, 仲多左3 band eq, 仲有normal同hot兩個mod. 呢隻pedal看似會為一向受歡迎既klone帶黎一個新選擇, 但點知一出就出事啦!
* 呢隻pedal 11月頭公佈, 差唔多月中就出貨, 點知第一批出現左幾多問題, 有d用家report話同analog delay同時開著既時候會出現volume drop同埋有奇怪noise repeat既問題. 另外呢隻tumnus deluxe會令到跟後面既overdrive/Distortion有好明顯既細聲左. 又有人話連個switch都有接觸不良問題.
* 對於一向出開高質pedal既Wampler黎講今次都算係老貓燒鬚.
* Wampler既老闆Brian都承認左有一批貨出左問題, 所以用家可以聯絡佢地換翻隻新既. 不過呢批貨睇黎都幾大批, 去到澳洲歐洲都有問題出現.
* 通利一向有wampler代理, 雖然通利通常都唔會咁update追新款, 不過都唔排除之後入既貨都有呢個問題, 所以香港既用家都要留意一下!

Wampler新pedal Tumnus Deluxe出現大問題:
* Wampler一向有隻Klon style既pedal Tumnus. 做得似唔似klon就見人見智, 但mini size都引黎好多fans. 最近佢地就出左隻新既Tumnus Deluxe, 最大分別就係大左, 唔再係mini, 仲多左3 band eq, 仲有normal同hot兩個mod. 呢隻pedal看似會為一向受歡迎既klone帶黎一個新選擇, 但點知一出就出事啦!
* 呢隻pedal 11月頭公佈, 差唔多月中就出貨, 點知第一批出現左幾多問題, 有d用家report話同analog delay同時開著既時候會出現volume drop同埋有奇怪noise repeat既問題. 另外呢隻tumnus deluxe會令到跟後面既overdrive/Distortion有好明顯既細聲左. 又有人話連個switch都有接觸不良問題.
* 對於一向出開高質pedal既Wampler黎講今次都算係老貓燒鬚.
* Wampler既老闆Brian都承認左有一批貨出左問題, 所以用家可以聯絡佢地換翻隻新既. 不過呢批貨睇黎都幾大批, 去到澳洲歐洲都有問題出現.
* 通利一向有wampler代理, 雖然通利通常都唔會咁update追新款, 不過都唔排除之後入既貨都有呢個問題, 所以香港既用家都要留意一下!

一向唔睇好呢隻牌子
啲聲膠膠地咁

Ego compressor

一向唔睇好呢隻牌子
啲聲膠膠地咁

Ego compressor

我覺得d drive pedal算係做得幾好
係差少少唔太夠transparent
wampler最成功就係個款design同用色靚
tc electronics果堆pedal個樣炒撚晒班設計啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞