結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
#GearReview #038

經典入門級牌子Silvertone與Danelectro:

* 有留意開vintage guitar或者鐘意睇d結他手用咩結他同amp既朋友應該都見過一個好古老既牌子叫Silvertone. 著名用家有Jack White既amp, Beck既no.1 guitar, Muddy Waters等等. 不過到底Silvertone係咩黎?
* Silvertone其實係美國大型連鎖百貨公司Sears出既guitar brand. 熟美國既朋友都知, Sears既普及程度, 差不多每個town都會有一兩間大型Sears. 當時Sears就用Silvertone呢個名推出左一系列既入門級平價新手木同電結他.
* 由於Sears既普及同Silvertone既平價, Silvertone好成功咁就打入左呢個市場, 甚至好多當時出名既結他手既第一支結他或者未出名前都係用Silvertone, 例如Bob Dylan, Jimi Hendrix都有份.
* 或者Silvertone你未必識, 但Danelectro你應該都聽過, 有一段長時間其實Danelectro就係Silvertone, 所以佢地body shape都係一樣. 點解呢?因為Danelectro係Sears賣既時候就叫Silvertone, 係其他樂器鋪賣既先叫翻做Danelectro. 好多出名既人都有玩過Danelectro, 最出名既一定少不了Jimmy Page. 所以不論amp定guitar, Vintage既Silvertone同Danelectro其實係同一樣野, 直至70年代.
* 雖然佢地係cheap cheap入門級結他, 但佢地反而有自己獨特既lofi sound, 好多結他手例如Jack White同Dan Auerbach就專係用呢類新手結他同amp去攞佢地出名既tone.
* 各位想玩下Vintage guitar又資金有限都不仿一試, 可能你會變成下一個Jack White.
有枝suhr classic pro(candy apple red)
放有無人興趣

suhr香港真係好難放得出......

唔關事啦 成個2手市場都淡

呢樣真
二手區太多垃圾搞到冇動力入去睇

香港市場太細,來來去去個班人
眼見過萬嘅器材要放得出都有少少難度

個個都等你劈價先要
連pedal都好難放

呢個真 幾百蚊野都要講20-50蚊價個下真係灰
除左tom lee仲有冇邊到有prs買?
想買支S2 custom 24 但冇貨, 佢仲要話未必有得訂
同埋有冇家用amp推薦? 想換一換個amp

唔好買s2 全新曬氣
個價而家都買到2手 10top

有咩好推薦

直接2nd hand PRS custom24 10top

如果想買$7000左右既價位有冇咩好推薦

好彩既 esp horizon都有2手

都要睇你玩咩style,metal/djent既話schecter都多選擇

真係睇style
巴打可唔可以講下amp modeller?
最近開始玩ax8 愈玩愈上癮好想識多啲

美國正式推出 shell pink

Amp modeller我都唔知有咩可以講 除左話佢地all in one實用輕巧方便好似討論空間唔大
始終呢d digital野都唔知點比較
巴打有咩想知下
可唔可以問下有咩入門multi嘅effect抵買

都離不開line 6, fractal, zoom, boss, tc
Multi effect真係睇價錢決定
最平最入門應該係zoom
比多少少既玩到入門既line 6

都離不開line 6, fractal, zoom, boss, tc

boss GT1 / 2手nova system
zoom 就算啦

zoom 就算啦

入門2手 tc nova system啦

Amp modeller我都唔知有咩可以講 除左話佢地all in one實用輕巧方便好似討論空間唔大
巴打有咩想知下

其實都係上youtube聽人demo,AX8我無留意,但我成日都會去youtube聽kemper,但我自己係無嘅

zoom 就算啦

入門2手 tc nova system啦

gt1真心好方便又幾好聲,千幾蚊超值,又有cab sim,屋企直接入usb or interface,屋企amp都唔洗買
計我話玩單隻pedal好過啦
計我話玩單隻pedal好過啦

直入amp, 0 pedal原汁原味
講埋Bass 同點樣可以彈野果時
唔會似係玩Guitar hero 果重感覺

巴打有咩想知下

其實都係上youtube聽人demo,AX8我無留意,但我成日都會去youtube聽kemper,但我自己係無嘅

Kemper好似同ax8唔同路線喎

巴打我有部 boss gt3 放 你要唔要?

巴打有咩想知下

Kemper好似同ax8唔同路線喎

咁kemper都係Amp modeller其中之一嘅
係路線唔同,所以我講Amp modeller中我無留意AX8,但會聽kemper
終於搵到隻好夢幻既chorus pedal
https://youtu.be/rXwgnicNkQc

Earthquaker個隻都好正
#GearReview #039

EHX Russian Muff & JHS Mod:
* 之前就講過EHX新出既Mini Russian Muff, 我自己就十分期待. 最近先出左product demo, 估唔到轉個頭JHS已經出佢地既mod version.
* 廢話唔多講, 聽聲最實際. screen cap左少少product demo, 有興趣既可以去youtube由頭睇或者去我ig睇.
今晚出cover

巴打有咩想知下

Kemper要用mic收cab先好聲
直出interface又係膠聲
香港地都係fractal FXii / ax8算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞