結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
咁dumble pedal推薦買邊隻

淨係玩清多Simble
會rock下the dude

買左幾錢

都唔平 我考慮比多幾舊用ethos

1500左右
Ethos貴好多禾

咁又唔洗咁貴 ebay2手千2左右

有冇link 冇可能咁平禾
市價都4千起跳

2手區都成日有啦2k5 to 3k
https://youtu.be/sN2U5Cq7SYU

橫掂都係不如巴打你試下呢隻新野

淨係玩清多Simble
會rock下the dude

買左幾錢

都唔平 我考慮比多幾舊用ethos

1500左右
Ethos貴好多禾

咁又唔洗咁貴 ebay2手千2左右

有冇link 冇可能咁平禾
市價都4千起跳

2手區都成日有啦2k5 to 3k

我都見過兩三次,不過真係太大隻⋯⋯
#GearReview #056

Fender Custom Color Black:
* 之前就好general咁講過下Vintage Fender既Custom color. 今次就講多一個同黑色呢個Custom color相關既冷智識.
* 話說以前呢, Custom color特別係Jaguar同Jazzmaster呢兩個model身上, 通常都會襯埋個matching headstock, 姐係話條頸個面都會油埋一樣既顏色. 所以如果你見到有Custom color既vintage jaguar同Jazzmaster, 但冇matching headstock既話, 9成9都係refinish, 價值就大打折扣.
* 不過今日講既重點唔係呢樣, 而係黑色. 黑色Custom color有咩特別呢, 特別就在於佢既matching headstock同decal.
* 大家都知, 金色既Fender logo下面個堆字係黑色. 當支結他揀左黑色呢個Custom color, 而又要上個marching headstock又係黑色, 咁d字咪睇唔到囉!咁點解決呢個問題呢?
* Leo Fender啋你都傻, 佢又點會為一兩支黑色headstock而造過另一款decal呢. 佢既做法只係決定cut走哂個堆黑色字. 所以黑色既marching headstock上面永遠只有金色Fender呢個logo
Lm
Lm

多謝支持
呢個 post 好高質

結他世界
尤其電結他
真係好遼闊
#GearReview #057

Marshall Bluesbreaker:
* 今日講一個經典Marshall Amp, Marshall Bluesbreaker. 而呢個amp就係Jim Marshall(Marshall老闆)特登為Eric Clapton做既一個Amp.
* 當時Eric Clapton未算好出名, 不過係yardbird已經略有名氣. 另一方面, Marshall亦都未算十分出名, 只係出左個JTM45, 打響左個名堂. 不過Jim Marshall仍然靠run佢自己個間樂器鋪維生. 但呢間樂器鋪就變成左好多倫敦音樂人既聚腳地.
* 有一日, Eric Clapton去左Jim Marshall係倫敦既樂器鋪, 佢同Jim Marshall講, 我想要一個combo amp. Eric Clapton既要求十分簡單, 就係個combo amp可以放入佢架車既車尾箱, 方便佢拎出拎入. Jim Marshall就好直接咁拎左佢既JTM45既circuit, 放左入一個combo amp入面, 就誕生左Marshall 1961呢個model. 1961有4x10既speakers. 但唔知係咪因爲太大, 放唔落車尾箱, Jim Marshall 好快就將4x10改為2x12, Marshall 1962又誕生.
* 1962呢個model, 之後就變成係大家識既Bluesbreaker. 點解呢?
* 當時, Eric Clapton加入左John Mayall & the Bluesbreaker呢隊band, 當佢地錄音既時候, Clapton就係用呢個1962再加埋佢支1960 Les Paul. 相傳, Eric Clapton叫studio既sound engineer放遠d個mic, 因為佢要開到好大聲. 佢一扭大個amp, 真係好大聲好拆, 個studio engineer就話你係咪痴左線, 佢就要求Clapton扭翻細聲d, 點知Clapton死都唔制.
* 當然, 錯有錯著, 隻碟一出, 個個聽完都超鐘意Clapton個個超大聲既tone, Eric Clapton就成為左英國既”Guitar God”. 個個都爭著要買Marshall去攞佢個拆拆地既tone. Marshall就食著個勢, 直頭將1962改名做Marshall Bluesbreaker, 驚死人唔知Clapton用佢咁.
* 有興趣聽下既朋友, 可以聽John Mayall $ the Bluesbreaker既Blues Breakers with Eric Clapton.
有冇人用過friedman runt20?
想知係屋企用會唔會太大聲
考慮緊呢部同mesa rectoverb 25
唔知有冇用家可以分享下用後感
#GearReview #058

Marshall Bluesbreaker Pedal:
* 啱啱講完bluesbreaker amp, 點可以唔講埋bluesbreaker pedal. Marshall Bluesbreaker pedal分兩代, 第一代就黑底藍字, 第二代就係而家市面上仲有既銀色個隻. 不過講經典tone, 一定係第一代既黑色bluesbreaker, 第二代改得太多, 已經唔係個件事.
* 千奇唔好以為bluesbreaker amp同pedal有關係, 其實兩樣野唔多關事. 雖然都係叫bluesbreaker, 但bluesbreaker pedal唔係為左去仿bluesbreaker amp既聲而出現.
* 其實Bluesbreaker pedal更加似係一個專為膽amp而生既boost. 因為佢既作用係將你amp既聲推大3-5個level, 去到差唔多edge of breakup既輕量overdrive tone. 就咁講好似好難明.
* 舉個例, 假設你有個single channel 膽amp, 如果你想要攞個輕輕distort既tone, 一般都要扭到volume去5-6左右先開始有distort. 但去到呢個位, 個amp已經十分大聲, 除左你玩開大show, 否則一般都係太嘈. 呢個時候就係bluesbreaker pedal發揮既時候. 如果你頂得順既最大volume係3, 你用左Bluesbreaker pedal, 咁個tone就會好似開到5-6咁distort左. 所以bluesbreaker一般都係low gain overdrive黎.
* 就咁睇, bluesbreaker既作用同tube screamer好相似. 不過, Bluesbreaker冇tube screamer既mid增加得咁犀利, 唔會好似蒙左一舊野咁. Bluesbreaker更加貼近翻一般classic Marshall既eq, 偏向high mid, 所以比tube screamer通透些少. 而且比tube screamer low gain 少少.
* 不過而家已經停產, 買vintage都唔平, 但第二代又唔係幾得. 所以下次就會講下一眾clones.
有冇人用過friedman runt20?
想知係屋企用會唔會太大聲
考慮緊呢部同mesa rectoverb 25
唔知有冇用家可以分享下用後感

冇用過 幫推
#GearReview #059

Marshall Bluesbreaker Clone:
* 上次講完真既Bluesbreaker, 今次就要講下Bluesbreaker clones啦. 今日會講既包括analogman king of tone/prince of tone, JHS Morning glory, Snouse Blackbox, Mooer Blues Crab.
* 先講King of Tone. 呢隻pedal十分出名同難買, 因為佢唔係mass produce, 全人手逐隻整, 佢既order list閒閒地都要排一年, 等唔切就唯有等二手. King of Tone出名在個個用過都話正, 2 channel一齊用個tone都好match好自然. 至於Prince of Tone其實就係single channel version, 相對少人用d, 同埋條隊都短d. 不過KoT/PoT 比真正Bluesbreaker high gain好多, 而且eq上都有tune過, 所以應該叫做inspired by多過clone.
* 第二隻JHS Morning glory. Gain level上, 比bluesbreaker更少gain, 所以好清. 不過缺點就正正係太過清, 做唔到上次講過bluesbreaker推膽amp推得咁好既效果.
* 到Snouse Blackbox, 呢隻pedal做得好好, 上網問邊隻Bluesbreaker clone最好, 9成人都會答你blackbox. 佢好既地方就係充分replicate到bluesbreaker既Tone. 唔似其他牌子咁加左自己既”improvement”. blackbox不但係gain level上似翻Bluesbreaker, 出黎既eq聲底都十分相似. 有興趣既朋友我都會建議入手呢隻blackbox.
* Mooer Blues Crab, Mooer made in china既mini pedal, 好處就係mini, 聲都唔太差, 又平, 3百蚊就搞到, mini又pedalboard friendly, 不過比mini size既關於, Blues Crab既聲底比Bluesbreaker薄好多, 而且都好似morning glory一樣比較偏向清. 如果平平地想玩下又唔係成日用, 呢隻試一試都冇仿.
* 如果可以比多少少, blackbox都有mini verison. 同大blackbox差唔多, 不過聲底都係薄少少, 不過呢d係mini size既通病, 唔介意都可以試下
d人成日吹奏analogman king of tone
心諗你練好d手野再講
我見d人話拎埋結他去setup, 我想問係咩時候先要拎去setup同埋setup係做d咩
係唔係每一支結他都要setup? Even係新既都要拎去setup?
心諗你練好d手野再講

呢個post既宗旨係
器材重要過技術
我見d人話拎埋結他去setup, 我想問係咩時候先要拎去setup同埋setup係做d咩
係唔係每一支結他都要setup? Even係新既都要拎去setup?

條頸feel到彈得唔舒服既時候
我自己就會set一set
不過我係自己搞
另外都可以睇下有冇痴Fret
同埋12格d 音有冇走哂音
同埋線高
心諗你練好d手野再講

呢個post既宗旨係
器材重要過技術

幾時都係 不過當技術屎再係咁吹奏

條頸feel到彈得唔舒服既時候
我自己就會set一set
不過我係自己搞
另外都可以睇下有冇痴Fret
同埋12格d 音有冇走哂音
同埋線高

新其實都要set
心諗你練好d手野再講

呢個post既宗旨係
器材重要過技術

POT用過短時間,只可話唔係自己杯茶。而且係中國廠造,唔係原手analogman出品,隔一排官網就會放一批出嚟
Normans Rare Guitars 個YouTube channel好好J
仲有無類似嘅channels?
Normans Rare Guitars 個YouTube channel好好J
仲有無類似嘅channels?

Carter Vintage
近排有閒錢想買枝prs se cu24普通版
但通利得返floyd rose版
訂定係得閒問下翻貨未好
近排有閒錢想買枝prs se cu24普通版
但通利得返floyd rose版
訂定係得閒問下翻貨未好

買2手算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞