結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
Mayones點止係Suhr級數
走hi end果堆路線起碼都TA lv

TA同Suhr一向都係差唔多level
之不過近年suhr出多左一堆平民價錢少少既model
但一向通常一見到講是但一個牌子 另一個就會出現
計埋Tyler呢d已經算係hi end級別入面最常見既幾個牌子

Suhr而家dup左少少啦 雖然我有1枝
有無人收

有無suhr簽名係headstock背面先

suhr classic pro ja cheapcheap
Mayones點止係Suhr級數
走hi end果堆路線起碼都TA lv

TA同Suhr一向都係差唔多level
之不過近年suhr出多左一堆平民價錢少少既model
但一向通常一見到講是但一個牌子 另一個就會出現
計埋Tyler呢d已經算係hi end級別入面最常見既幾個牌子

Suhr而家dup左少少啦 雖然我有1枝
有無人收

有無suhr簽名係headstock背面先

suhr classic pro ja cheapcheap

Suhr“平民”model都正過fender,好老實,起碼對得住個價位,我好想要jazzmaster,但fender真心買唔落手,最終入左Suhr JM Pro

TA,tyler都玩過,suhr自己有做過對比,感覺係Tyler>TA>Suhr,但玩上手既Tyler and TA都係Custom,Suhr 普通standard Pro ,小小不公平對心比

補翻之前少少content
#GearReview #036

PRS Mira:
* 接觸開PRS既人都會見到而家有一條S2 line, 專做入門級Made in USA既PRS. 而入面有支S2 Mira, 唔知大家仲記唔記得佢既前身PRS core line既Mira.
* 以前既PRS Mira作為Core line, 價錢都未算好貴, 更加係當時prs最affordable既model, 而且通常都係冇左d誇張flame maple, 慳翻一大筆.
* 但同時都有著core line一向既violin style hand-crafted top, 雖然唔似其他例如custom系列craft得禁誇張, 只有左邊有, 但又變成左價錢既優勢. 相比而家既s2, quality高一大節.
* 以往講PRS Mira, 通常都會同SG比較, 因為佢地兩者都係thin mahogany body超級輕, 又係double cut, 賣點算係差唔多. 但Mira明顯既優勢就係解決左Thin Mahogany body身輕頭重令到neck dive呢個問題.
* 當日PRS cut左Mira都幾令人驚訝, 因為以前PRS既amp shop一向有個不成文規則就係用Mira黎測試佢地所有既Amp, 可見Paul對Mira既信心.
最後冇焊到線
轉左買analysis plus yellow oval
$$$$買貴左
買完見ebay 有discount

係邊度買?
最後冇焊到線
$$$$買貴左

其實係咪可以自己焊jack 線
搵返舊燈有巴打教過點自己diy
但係已經死曬圖
結他手LM
最後冇焊到線
$$$$買貴左

係邊度買?

係beatmmm買左兩條
一條1100
一條1500
買完見到ebay 一條700
一條1100

但我見eBay 都要運費好多都要二百幾,算啦比下香港人賺 還掂beatmmm都幾好人
最後冇焊到線
$$$$買貴左

係邊度買?

一條1100
一條1500
一條1100

好貴
最後冇焊到線
$$$$買貴左

係邊度買?

一條1100
一條1500
一條1100

好貴

見到都肉赤
肉赤
本身2600 買到3條
而家變左2條

analysis plus都值嘅,真係好多
我仲想入analysis plus的speaker cable同power cable
肉赤
本身2600 買到3條
而家變左2條

analysis plus都值嘅,真係正好多
我仲想入analysis plus的speaker cable同power cable
最後冇焊到線
$$$$買貴左

其實係咪可以自己焊jack 線
搵返舊燈有巴打教過點自己diy
但係已經死曬圖

我有焊過呀
果時我要砌pedal board 一整買左5000-6000蚊既線同jack頭
整左26條
不過果時整左兩日 大約24小時到 冇停過

巴打可唔可以出個教學
我自己本身都想試下diy pedal 個堆野
係日本買咗本教整pedel 嘅書 但係睇唔明日文
Between 要 5 , 6 千蚊咁貴嘅咩
其實有無樂器tele group?
如果有既話可唔可以加我@hydiest

無既話會唔會有人開

新仔結他 唔敢自己開
除左tom lee仲有冇邊到有prs買?
想買支S2 custom 24 但冇貨, 佢仲要話未必有得訂
同埋有冇家用amp推薦? 想換一換個amp
岩岩follow左 彈開木結他前日先買第一部電 支持!!!

無既話會唔會有人開

新仔結他 唔敢自己開

我都想問,有無純器材討論group?

無既話會唔會有人開

新仔結他 唔敢自己開

我都想問,有無純器材討論group?

有無人討論下結他電子野
結他內部有2條線接落木頭度
真係可以減radio interferrence?
有冇人試過拆走?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞