結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
邊隻
有冇心水筆直
Matt heafy都玩
Matt heafy最近同果個youtuber都幾fd
又同佢玩結他battle又比佢上trivium band live jam野野
睇得出Matt 都係一個幾humble幾nice既人 主音黎講 我覺得佢d性格好似Dave grohl都係對d fans好nice 無咩架子既人
Btw 唔知你地有無留意gentonemen 依個page 最近請左左包生做嘉賓
睇左 咁你想討論乜
Guitar amp head有冇咩好推薦
Masa Boogie試過好正 清聲簡直crystal clear 但真係太貴
所以想問一問爸打們有冇咩好推薦 係for係band房用
有冇心水筆直

筆直around一萬
岩岩睇左h&k tubemeister delux 40 但麻麻地佢個lead同埋crash channel
有冇咩好推薦

其實真係想要boogie咪boogie,Mark 5或者LoneStar囉
兩條友咁柒就唔好拎出黎啦
同意 一萬直接買1手mark v 25w
2手可以有埋112or212 cab
冇睇過 何出此言?
Boogie隻聲係真係唯有買boogie 都係睇筆直做人 買盡佢
呢d太浮誇冇乜愛
Masa Boogie試過好正 清聲簡直crystal clear 但真係太貴
有冇心水筆直

筆直around一萬
岩岩睇左h&k tubemeister delux 40 但麻麻地佢個lead同埋crash channel
有冇咩好推薦
其實真係想要boogie咪boogie,Mark 5或者LoneStar囉[img]assets/faces/xm/agree.gif[/img]
Boogie隻聲係真係唯有買boogie[img]assets/faces/xm/tongue.png[/img] 都係睇筆直做人 買盡佢

Boogie mark 5 要二萬幾
好啦我決定儲多d錢買boogie 費時自己後悔
唔該曬咁多位既打
有冇心水筆直

筆直around一萬
有冇咩好推薦
其實真係想要boogie咪boogie,Mark 5或者LoneStar囉[img]assets/faces/xm/agree.gif[/img]
Boogie隻聲係真係唯有買boogie[img]assets/faces/xm/tongue.png[/img] 都係睇筆直做人 買盡佢

唔該曬咁多位既打

但我想問band房夾band用既話mark v 25w head夠唔夠 ? 定係主要係睇cab?
Band房200尺左右
夠啦
25w扭盡都已經夠聾
#GearReview #072

謝霆鋒與ESP Namm 2015 40th Anniversary Exhibition Limited FRX Rainbow Flame:
* 今日香港結他界既佳話一定係謝霆鋒上叱咤唱活著viva, 一起音樂即刻打哂冷震, 試問有邊個香港band仔後生同初學時冇試過夾活著viva!
* 對於guitar station黎講, 當然係要探討下佢琴晚用緊結他. 相比起觸執毛用supper既Fender/Ibanez/PRS, 謝霆鋒支結他淨係個樣已經夠搶鏡. 其實佢一向都鐘意用呢種咁搶眼既結他.
* 佢琴晚用緊呢支浮誇結他, 其實係ESP為Namm 2015加上佢地40th Anniversary特制既Exhibition Limited結他. Model Number係FRX-CTM Rainbow Flame (GK-059).
* 其實大部份結他公司係Namm都會有d limited model黎搶focus. ESP一向都會借呢個機會show下d top好誇張既結他. 而且每支都係係東京既ESP Custom Shop hand build出黎. 另外官網仲話有rare materials and intricate inlays.
* 呢批結他一d都唔平, 謝霆鋒呢支Rainbow Flame幾錢就唔知, 但有支差唔多既Ghost Flame都要8999美金, 大約港幣7萬幾.
* 大家可以望下佢呢支rainbow flame既spec
GK-059 FRX-CTM
BODY (Top) Quited Maple, (Back) Mahogany
NECK Hard Maple 3P
GRIP SHAPE Slim U
FINGERBOARD Ebony, 24frets
RADIUS 305R
SCALE 648mm
NUT (width) Locknut (R2/42mm)
FRET #214H
INLAY Offset MOP Dot
JOINT Set-neck
TUNER GOTOH SG360-07 MG-T
BRIDGE Floyd Rose
PICKUPS (Neck) Seymour Duncan SH-1n
(Bridge) Seymour Duncan TB-6
CONTROLS Master Volume, Master Tone(w/Coil Split Switch), Mini Toggle PU Selector
呢幕真係打曬冷震
真係夠曬架喇, 你band房會直用AMP定set埋mon個D?
雞皮都起埋

筆直around一萬
有冇咩好推薦

唔該曬咁多位既打

但我想問band房夾band用既話mark v 25w head夠唔夠 ? 定係主要係睇cab?
Band房200尺左右
夠啦
25w扭盡都已經夠聾
真係夠曬架喇, 你band房會直用AMP定set埋mon個D?

會用amp呀
咁我cab買2x12
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞