結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
可唔可以講下prs 黎緊諗住換翻枝
心大心細

prs根本係結他介既高富帥
説好的billie joe呢

嚟緊架啦巴打 我冇忘記你架
可唔可以推薦下bass 同guitar 如果係band 房低budget 嘅話可以買咩amp

大約幾錢budget

比左租真係唔多 可能夾埋四五千想搵二手

Guitar Amp 4-5千
我會買fender combo
起碼clean tone靚聲
加隻靚pedal distortion

唔建議買平既combo Marshall
實在好難聽
Marshall要head+cab先正

如果唔想用pedal推distortion
可以考慮下Vox AC30 Fender Bassbreaker

如果你玩metal既就blackstar用著先

Bass要睇你bass手鐘意咩聲
Bass amp我自己覺得隻隻都好大分別
個個牌子都有自己特色

guitar amp 應該可以慳番筆 因為有人可以借到你講果隻 但bass amp 會唔會有d 咩例子 因為真係唔識🤦🏼

Bass amp好睇牌子我覺得
因為每個牌子有佢地既tone
例如hartke硬淨d彈d
Ampeg自然d
真係要自己試下鐘意邊隻
心大心細

睇中邊支
心大心細

prs根本係結他介既高富帥

其實我覺得prs既tone好快聽悶 靚但冇乜特色
當然靚聲都可以叫做特色
不過佢個種violin top真係好好J 我好鐘意摸個條邊
心大心細

睇中邊支

未認真研究過啊 諗住都係普普通通se custom 24 上次去試覺得好撚靚手感又正 跟住有次借人枝top10黎玩 隻top靚到扯晒旗
其實自己玩metal多既 不過成日出show都要彈唔同類型既野 想搵枝比較全能又靚仔既 所以先想請教巴打你
Bass jj here.

講下pedal setup, pedal點tune點用 please~
可唔可以推薦下bass 同guitar 如果係band 房低budget 嘅話可以買咩amp

大約幾錢budget

比左租真係唔多 可能夾埋四五千想搵二手

Guitar Amp 4-5千
我會買fender combo
起碼clean tone靚聲
加隻靚pedal distortion

唔建議買平既combo Marshall
實在好難聽
Marshall要head+cab先正

如果唔想用pedal推distortion
可以考慮下Vox AC30 Fender Bassbreaker

如果你玩metal既就blackstar用著先

Bass要睇你bass手鐘意咩聲
Bass amp我自己覺得隻隻都好大分別
個個牌子都有自己特色

guitar amp 應該可以慳番筆 因為有人可以借到你講果隻 但bass amp 會唔會有d 咩例子 因為真係唔識🤦🏼

Bass 通常會用compressor
心大心細

睇中邊支

未認真研究過啊 諗住都係普普通通se custom 24 上次去試覺得好撚靚手感又正 跟住有次借人枝top10黎玩 隻top靚到扯晒旗
其實自己玩metal多既 不過成日出show都要彈唔同類型既野 想搵枝比較全能又靚仔既 所以先想請教巴打你

我推薦custom 24/08
一雞兩味,cu24樣,408 switching
headstock仲有private stock隻雀

prs真係幾全能 咩曲風都玩到
因爲佢設計出黎就係比你做音樂
重點係個top真係好鬼靚
心大心細

睇中邊支

我推薦custom 24/08
一雞兩味,cu24樣,408 switching
headstock仲有private stock隻雀

prs真係幾全能 咩曲風都玩到
因爲佢設計出黎就係比你做音樂
重點係個top真係好鬼靚

我自己用緊舊版ce24
好全能 又好彈
下枝應該都係買番prs
心大心細

睇中邊支

SE不如唔好買
Bass jj here.

講下pedal setup, pedal點tune點用 please~

Bass pedal其實同guitar pedal用法一樣
點tune好睇你用咩
Modulation type pedal睇自己口味
Bass Distortion要睇下你夾唔夾首歌
唔可以好似結他Distortion長開
如果你style係玩靜d既野都未必用得著
巴打們可唔可以講下你地會係邊到買結他?
(黃色琴行之外)
(黃色琴行之外)

另外有冇講pedal既網頁/youtube頻道推介
巴打會唔會講下Suhr, Tom Anderson, Charvel, Strandberg?
自己有留意下Guthrie Govan, 但Gear方面只係知佢用咩牌子, 以前用Suhr,近年用Charvel , 前排仲用埋 Strandberg.

希望學下野
留名學野,學左兩三年今年先開始接觸gear
早排買左支2017年classic 款 Gibson les Paul
想再接觸多d pedal,完全冇概念點玩
加油,keep 住寫
(黃色琴行之外)

綠色琴行 買新既大牌子其實都冇得揀
(黃色琴行之外)

另外有冇講pedal既網頁/youtube頻道推介

我自己就係睇ig d pedalboard
望到有興趣既pedal就google
不過想keep著update就睇proguitarshop之類既channel
巴打會唔會講下Suhr, Tom Anderson, Charvel, Strandberg?
自己有留意下Guthrie Govan, 但Gear方面只係知佢用咩牌子, 以前用Suhr,近年用Charvel , 前排仲用埋 Strandberg.

希望學下野

陸續有黎
留名學野,學左兩三年今年先開始接觸gear
早排買左支2017年classic 款 Gibson les Paul
想再接觸多d pedal,完全冇概念點玩

玩Pedal首先要問下自己想做咩
如果唔係買哂一堆翻黎 你自己冇乜方向都冇用
建議聽多d歌
聽下邊d位有落effect
如果純方便出show用既話就tuner+Overdrive/Distortion用著先 再諗下想要咩modulation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞