結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike

Archer ikon好似幾正

Archer ikon用過銀色,但已放棄
聲底其實幾好,demo都有人test估係ikon定真klon
我放棄原因係佢唔夾我隻strymon mobius, 總之個signal經過ikon之後再入mobius, 無論中間經咩都好,都會有高頻swing聲波聲,唔會好大聲但會聽到,做過好多方法都解決唔到,亦都有外國網站有同樣討論,全無解決方法,所以我直接放棄ikon....好可惜
另外一個問題,如果隻ikon volume 唔過10-11點方向,隻聲就唔係咁出無咩力,係一隻要相對開大少少volume用的pedal。
我好早期用,唔知而家有無改善到

用左isolated power supply都係咁?

Voodoolab PedalPower 4X4
獨立比牛都係咁,放棄 ..............咁就有借叫再買Pedal啦

effect撞 唔關牛事

中間夾隻buffer呢?
利申對tone唔算特別敏感,buffer會唔會colorize 真係唔敢講, 我覺得冇囉

未試過中間夾buffer, 但既然咁麻煩搞咁多野都唔
得,直接放棄算,drive選擇多的是,無謂為一棵樹放棄大片森林

我有用buffer pedal, 唔覺有color, 反而條jack好壞仲大影響個tone

主要係Hi-Z既關係,我未轉wireless之前懶到直頭將buffer builtin係結他入面

Archer ikon好似幾正

Archer ikon用過銀色,但已放棄
聲底其實幾好,demo都有人test估係ikon定真klon
我放棄原因係佢唔夾我隻strymon mobius, 總之個signal經過ikon之後再入mobius, 無論中間經咩都好,都會有高頻swing聲波聲,唔會好大聲但會聽到,做過好多方法都解決唔到,亦都有外國網站有同樣討論,全無解決方法,所以我直接放棄ikon....好可惜
另外一個問題,如果隻ikon volume 唔過10-11點方向,隻聲就唔係咁出無咩力,係一隻要相對開大少少volume用的pedal。
我好早期用,唔知而家有無改善到

用左isolated power supply都係咁?

Voodoolab PedalPower 4X4
獨立比牛都係咁,放棄 ..............咁就有借叫再買Pedal啦

effect撞 唔關牛事

中間夾隻buffer呢?
利申對tone唔算特別敏感,buffer會唔會colorize 真係唔敢講, 我覺得冇囉

未試過中間夾buffer, 但既然咁麻煩搞咁多野都唔
得,直接放棄算,drive選擇多的是,無謂為一棵樹放棄大片森林

我有用buffer pedal, 唔覺有color, 反而條jack好壞仲大影響個tone

主要係Hi-Z既關係,我未轉wireless之前懶到直頭將buffer builtin係結他入面

有講過話buffer會colour左tone
我用emerson buffer 放tuner後面
d人對比過哩隻colour好少
尾我有eventide timefactor
如果想焊Guitar cable ,TS 頭要用咩好。
我已經有mogami 2524係手

以前都有焊過,不過個時只普通Neutrik頭
之後怕煩買現成算.....
如果想焊Guitar cable ,TS 頭要用咩好。
我已經有mogami 2524係手

以前都有焊過,不過個時只普通Neutrik頭
之後怕煩買現成算.....

反正都自己焊,我就係唔想用普通料
用貴少少都係貴幾廿蚊 /1粒頭

主要係我手功好差 焊到一堆屎咁
最近入左條Analysis-Plus Yellow Oval,好好J
真係咁岩得咁橋諗住上黎問焊線就有巴打討論緊
之前都焊左20幾條mogami 做pedal board

有無對比過主面上免焊patch cable?
例如Lava , Evidence Audio等等

有無對比過面上免焊patch cable?

我係Evidence Audio既fans

但自己焊個d d料靚少少都平好多

mogami fans

mogami fans

有用過sis solderless 之後轉左mogami

Evidence Audio SIS係好貴,但方便又細頭又100%成功率,我焊野手功差又怕煩 放棄左自焊,但都想知質素分別

mogami fans

Evidence Audio SIS係好貴,但方便又細頭又100%成功率,我焊野手功差又怕煩 放棄左自焊,但都想知質素分別

我覺得個mid 會比mogami 多
mogami 就多啲high

巴打你地d 線同jack 頭係咪一定要出深水埗先有得買,d 線幾錢

mogami fans

巴打你地d 線同jack 頭係咪一定要出深水埗先有得買,d 線幾錢

我上ebay買
香港都唔齊
我用Mogami patch cable+Switchcraf頭+vintage kester錫

mogami fans

我上ebay買
香港都唔齊
我用Mogami patch cable+Switchcraf頭+vintage kester錫

我諗住買d 平平地試下先咋 係深水埗都買唔齊?

依支靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞