結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike

有無咩意見?見好似幾靚咁

彈過幾下,我覺得同Suhr同級

但suhr保值好多 雖然都係西

香港,除Fender Gibson PRS以外,其他都唔保值⋯⋯

Suhr, Tom Anderson 同 musicman 都得既

香港二手市場而家咩都唔保值啦

香港,全部都有價無市,三大品牌以外更加⋯
其實都好想知,二手區兩三皮其實有幾多人接手
但街外都有幾間專賣二手中高價結他,佢地點賺錢⋯

fb勁多人tag人同留名
但擺成個月都冇人真係買
睇到心酸
點睇fender modern player telecaster?

Made in China

彈過幾下,我覺得同Suhr同級

但suhr保值好多 雖然都係西

香港,除Fender Gibson PRS以外,其他都唔保值⋯⋯

Suhr, Tom Anderson 同 musicman 都得既

香港二手市場而家咩都唔保值啦

香港,全部都有價無市,三大品牌以外更加⋯
其實都好想知,二手區兩三皮其實有幾多人接手
但街外都有幾間專賣二手中高價結他,佢地點賺錢⋯

fb勁多人tag人同留名
但擺成個月都冇人真係買
睇到心酸

阻鬼住晒睇野唔係買d人
知唔知PRS出廠有天生問題finish有無得返廠整free

識有人試過,不過個支係private stock...

咁我果枝係20週唔係太差姐 我都要比幾舊shipping
我果枝係finish有霧化 好應該免費幫我整返

shipping方面有個問題,就係rosewood要寄出口都麻煩,識嗰個人就係呢方面煩咗好耐

我果枝重要係brazilian rosewood fretboard

Rich Rich

邊及你 起歐洲多過起香港

而家咪係香港囉
#GearReview #052

Seymour Duncan Joe Bonamassa Flying V “Amos” Humbuckers:
* Joe Bonamassa而家支1958 Black Guard Flying V就好出名. 不但Epiphone要出支Signature, 連Seymour Duncan都要出一sry Amos humbucker.
* 1958 Flying V既original pickup其實就係PAF pickup, 理論上特性係比較low output. Amos humbucker其實亦姐係PAF replica.
* 不過根據Seymour Duncan官網介紹, Amos既pickup比一般PAF好唔同, 因為佢幾高output. 高到要用Alnico 6先模仿到. 但original PAF係唔會用到Alnico 6咁勁.
* 潮流興100% replica, 連呢set pickup既pickup cover都話replicate翻original Amos既pick scratches, 氧化個d.
* 但係價錢認真誇張, $375 美金一set humbucker, 計翻港幣差唔多3000蚊, 有興趣可以去入翻set.
我想買一支Fender Japan Mustang MG69 Match Head/Candy Apple 樓主知唔知大幾幾錢?
同埋要點樣改左手用?係咪買個時加錢?新手完全唔識
我想買一支Fender Japan Mustang MG69 Match Head/Candy Apple 樓主知唔知大約幾錢?
我想買一支Fender Japan Mustang MG69 Match Head/Candy Apple 樓主知唔知大約幾錢?

無得改左手 除非比錢大改
我想買一支Fender Japan Mustang MG69 Match Head/Candy Apple 樓主知唔知大幾幾錢?

新手都係求其搵支左手既買左先啦
香港買Japan Mustang已經難
可況左手

新手都係求其搵支左手既買左先啦
香港買Japan Mustang已經難
可況左手

其實我係因為k-on先想玩結他,你google下我個名就知,所以先想買尼支
第一次覺得自己用左手係唔好

你覺得改左收平啲定係買左收平啲?

你預幾錢 你要用佢exactly一樣顏色又mustang仲要左手你應該都唔會搵到

你預幾錢 你要用佢exactly一樣顏色又mustang仲要左手你應該都唔會搵到

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

Google過 係冇出過matching headstock 既lefty

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

咁你只有Custom shop

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數
橫掂兩隻手都唔識彈,應該差唔多

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數

用開左手就左手

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數

用開左手就左手

會難好多㗎?

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數

用開左手就左手

會難好多㗎?

你自己諗

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數

用開左手就左手

會難好多㗎?

你自己諗

咁求其買支左手撚算
果支用嚟收藏
好撚高質!!!!!
啱啱google啲左手結他,全部都好似畸形咁望唔慣
同埋係咪呢支有冇伏
https://global.rakuten.com/en/store/guitarplanet/item/fender_japan_mg69_mustang_lefty/

買就買緊
只係要睇幾錢同儲幾耐
冇辦法有愛

係啦 幾皮濕濕碎

WTF
咁Q貴
咁用右手學算數

用開左手就左手

會難好多㗎?

你自己諗

咁求其買支左手撚算
果支用嚟收藏

我都係左拗 但都係用右手結他
反正都係從0開始學
用返右手上堂/買結他方便好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞