結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
近排有閒錢想買枝prs se cu24普通版
但通利得返floyd rose版
訂定係得閒問下翻貨未好

買2手算啦

完全唔建意係Tomlee訂貨
佢地Hea 做,下下都最少半年,等一年或以上係經常
上reverb, eBay, 比少少運費仲好過Tomlee 無了期咁去等
訂定係得閒問下翻貨未好

買2手算啦

上reverb, eBay, 比少少運費仲好過Tomlee 無了期咁去等

睇中佢17年改左headstock先想買
同埋通利真係平成千幾蚊
但你地講到等成年真係淆底
訂定係得閒問下翻貨未好

買2手算啦

同埋通利真係平成千幾蚊

同埋試過到貨都唔會通知你
訂定係得閒問下翻貨未好

買2手算啦

同埋通利真係平成千幾蚊

同埋試過到貨都唔會通知你

綠楊坊有批prs 你打去問下有無
#GearReview #060

通利Fender Strat/Tele 7折小心中伏:
* 通利最近有個大優惠去慶祝Fender Custom Shop 30週年. American Standard/deluxe/professional/elite Strat同tele 7折. 可能有朋友都會有興趣入手, 所以提提大家小心買錯舊貨.
* 話說呢一兩年, Fender慢慢淘汰American Standard同American Deluxe兩個系列. 取而代之既係American Professional同American Elite. Price Range黎講Standard=Pro, Deluxe=Elite. 不過其實今次大改Fender幫呢兩條line upgrade左好多野, 所以如果係我就唔會係呢個時候再買Standard同Deluxe. 特別係professional
* 首先, Professional既Strat同Tele都upgrade左做V-Mod Pickup, 呢set pickup特別之處係每個position都用唔同既alnico magnets, 所以理論上每個position都攞到最perfect既聲, 而唔會因為某一個position既犠牲另一邊. 另外再加上treble bleed circuit, 絕對比起standard系列優勝好多.
* 另外, Professional都換左新deep c neck shape, 雖然比以前厚少少但配合手形好揸d.
* 至於elite, spec上好似冇乜點變, 一樣有s1 switching同compound radius, 但全部都換哂第四代noiseless pickup, 再加埋最新roller truss rod方便set頸
* 總括而言, 最抵買都係professional, 千奇唔好買錯Standard.

* 通利最近有個大優惠去慶祝Fender Custom Shop 30週年.

好彩我淨係對suhr 有興趣

#metoo

* 通利最近有個大優惠去慶祝Fender Custom Shop 30週年.

好彩我淨係對suhr 有興趣

#metoo

又唔見你地之前收我枝suhr
#GearReview #061

Reverb.com 年度總結 - 結他Amp篇:
* 黎到12月, 可以開始總結下今年有咩hit野同受歡迎既野, 亦都可以睇下有冇咩新野成功彈起. Reverb.com最近就公佈左2017年最好賣係咩amp. 雖然reverb賣2手野居多, 其實都有全新既野賣既. 佢地呢個list就概括哂2手1手既買賣數量. 不過即使得2手買賣數據, 都睇得出市場走勢.
* 睇上圖1-20位, 就睇得出好多人都係買mini amp居多. 講到mini amp, 自然離不開orange, orange既micro terror同micro dark terror就進佔3 4位.
* 膽amp方面Fender仍然好多人支持, Blues Junior同Hot Rod Deluxe就拿下第一第二位. 值得一提既係, 居然得一個膽amp head榜上有名, 就係Mesa/Boogie既Mark Five 25. 不過Mark Five 25都已經好細舊. 睇得出大大個Amp head加Cab既組合已經唔多人識欣賞.
* 反而Quilter同Kemper呢兩個非膽amp既head都榜上有名, 而榜上亦只得呢3個amp Head, 就知道而家市場都走緊向digital modelling同新式solid state既發展.
可唔可以講下Earthquaker devices 果啲野。好似幾正咁。見佢做啲Modulation 既effect

有機會講下
我自己用mod左少少既Fender Blues Jriii 日版
家用真係乜都夠晒係唔夠惡要靠pedal
hot rod deluxe 通利係咪仲有得賣
我自己用mod左少少既Fender Blues Jriii 日版

新個隻bassbreaker可以推惡d 惡到完全收左皮 證明fender大家都係鐘意唔惡既
hot rod deluxe 通利係咪仲有得賣

唔清楚 要打去問下先知

新個隻bassbreaker可以推惡d 惡到完全收左皮 證明fender大家都係鐘意唔惡既

方隻bassbreaker 唔識

http://www.musiciansfriend.com/amplifiers-effects/fender-bassbreaker-15w-1x12-tube-guitar-combo-amp

呢隻,玩過,其實我覺得唔錯,係無Fender傳統味,但當萬用Amp黎講做得唔錯

http://www.musiciansfriend.com/amplifiers-effects/fender-bassbreaker-15w-1x12-tube-guitar-combo-amp

呢隻,玩過,其實我覺得唔錯,係無Fender傳統味,但當萬用Amp黎講做得唔錯

咩評價d人
#GearReview #062

Fender Custom Shop Private Collection HAR Stratocaster:
* 繼今年年頭namm公佈既Gary Moore Stratocaster之後, 啱啱Custom shop又公佈左Howard Reed Jr既HAR Strat. 相信下個月Namm都會見到真身.
* 呢支結他有咩咁重要同特別呢, 事關呢支結他被認為係歷史上最早既一支黑色Fender Strat.
* 1958年, Howard Reed Jr special order左呢支黑色Strat. 之前都講過, 1958年其實Custom color都未正式推出, 當時佢呢支黑色可以算係特別例子, 除左可能係第一支黑色, 亦都係頭一批Custom color既實驗品. 另外Howard Reed仲自己係個body加左3粒字HAR, 驚死人唔知佢係邊個
* 呢支既spec就唔多講, strat其實黎黎去去都係個幾樣. 講下d搞笑野, Fender宣傳就寫著呢支結他而家係belong to a private collection. 不過有留意開既都知, 其實呢支結他既真身就係Joe Bonamassa手上, 可能因為Joe同Gibson有合約關係, Fender唔可以用佢個名宣傳, 只可以話private collection. 上面有張圖就係original同Custom Shop replica 既合照

Fender Custom Shop Private Collection HAR Stratocaster:
* 繼今年年頭namm公佈既Gary Moore Stratocaster之後, 啱啱Custom shop又公佈左Howard Reed Jr既HAR Strat. 相信下個月Namm都會見到真身.
* 呢支結他有咩咁重要同特別呢, 事關呢支結他被認為係歷史上最早既一支黑色Fender Strat.
* 1958年, Howard Reed Jr special order左呢支黑色Strat. 之前都講過, 1958年其實Custom color都未正式推出, 當時佢呢支黑色可以算係特別例子, 除左可能係第一支黑色, 亦都係頭一批Custom color既實驗品. 另外Howard Reed仲自己係個body加左3粒字HAR, 驚死人唔知佢係邊個
* 呢支既spec就唔多講, strat其實黎黎去去都係個幾樣. 講下d搞笑野, Fender宣傳就寫著呢支結他而家係belong to a private collection. 不過有留意開既都知, 其實呢支結他既真身就係Joe Bonamassa手上, 可能因為Joe同Gibson有合約關係, Fender唔可以用佢個名宣傳, 只可以話private collection. 上面有張圖就係original同Custom Shop replica 既合照

起joe bonamasa手上枝原型值幾錢?

真係唔知 呢d通常唔會講幾錢成交
不過普通55 strat都20000美金up
佢有明星加乘仲有最早期Custom color

Btw上面打錯
係55年
唔係58

Btw上面打錯
係55年
唔係58

而家支Custom shop都要9500美金

Btw上面打錯
係55年
唔係58

而家支Custom shop都要9500美金

照舊每十年加幾皮
#GearReview #063

Andy from Pro Guitar Shop/Reverb年度總結 - Pedal篇:
* 睇開youtube demo既一定有睇過Andy既片. 過去10年, Andy都係幫Pro Guitar Shop做開demo. 不過最近, Pro Guitar Shop因為老闆離世, 所以唔做落去. 不過Andy就加入左Reverb, 以後就變左幫Reverb拍demo.
* 最近佢就揀左自己心目中2017 5大心水pedal.
* 5. Alexander Syntax Error
* 4. Keeley D&M Drive
* 3. Stone Deaf Fx Tremotron
* 2. Greer Amps Lamplighter
* 1. Catalinbread Belle Epoch Deluxe
* 抽兩隻講一講, 第4位既Keeley D&M Drive其實就係that pedal show既Dan同Mick既signature pedal. Dan個一邊就係overdrive, 不過都可以推到好拆下, Mick個邊就係一個都幾transparent既boost. 中間就有個左右switch黎揀邊一邊行先. 呢隻都算係今年做得幾好聲既一隻2 channel drive pedal.
* 另外第1位既Belle Epoch Deluxe, 呢隻Tape Echo今年真係大受好評. 呢隻pedal賣點就係echoplex ep-3既clone. Original既echoplex ep3用家都係名人, 例如Jimmy Page, EVH, Brian May. 呢隻clone勵害之處就係佢用digital既方法去仿翻analog tape echo既Tone. 而且, 所有ep3既function, Catalinbread既呢隻clone都做到.
唔識reverb
剩係用ehx holygrail nano
最強性價比靚聲reverb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞