結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
Mayones 而家手上有keep 2支,前後持有過都有5支,
其實造工真係好好,聲係好靚但亦都冇乜特色.
手工好多細節位係睇得出係手造但個tolerance 接近機造.
QC so far唔錯。5支入面係得一支有少少問題要寄返去搞,亦係最貴果支
啲fret 嘅坑law得唔夠深,啲fret有啲入唔晒

上面有巴打話Mayones 同Suhr 差唔多level
個人覺得,整體細節位Mayones 勉強好少少
的確算係同level
5枝咁多咁有米 想買枝kiesel
前後5支姐
而家手頭keep得2支 一支MBC Regius 7線 一支 Custom Regius 6線
Kiesel老實講麻麻地..手工各樣嘢買返Carvin仲好d
但樣就無Kiesel咁modern
師兄不如講下steinberger同fender road worn 結他
kiesel d stock好多無tremolo brodge
搞到買唔到 custom整就貴
Mayones有d個樣真係好鬼死似Ibanez d款
雖然quality差好遠
好呀
Kiesel太華麗
Mayones踏實少少又型
兩個brand我都唔考慮
因為d款絕少用tremolo
mayones高kieselcarvin一個grade啦
superstrat 來來去去都係差唔多樣
老實講我覺得日本/LACS Ibanez 唔錯的真的
只不過我真係無辦法彈到佢條頸
又闊又薄,彈20分鐘手指公位好痠痛
Mayones Pro 系列咪有trem
介紹下shur ok?
suhr
Simble 同 The dude 真係母親的抉擇
淨係想要dumble清聲就黎breakup隻feel

巴打之前講d dumble都係似overdrive special
會唔會講下Steel string singer?
Jrockett隻lenny好似係base on SRV個SSS
Suhr冇乜野講 冇歷史
又得兩三條line
係d signature值得講下
kiesel個top真係好fancy,係lee Mckeany個支正常d
極少Review 唔敢入
而家最新既SSS clone應該係vertex既steel string 可以聽下
但我個人覺得lenny正d
Vertex 個朵臭曬, 連Joe Bon 都屌
係架 不過都有少量真係ok既pedal
雖然唔知佢係邊到抄翻黎
可唔可以講下music man?
睇啱邊款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞