有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

出國
嗰個年代做小學雞好開心架,放左學啲卡通片好好睇,當年啲玩具而家睇返好簡單,但玩得好開心,係嗰個年代做人都好容易開心,去公園玩有馬騮架同氹氹轉,去沙田有八百伴,行一日睇下嘢食下嘢就好鬼滿足,邊似宜家啲商場咁悶

係呀!細路仔好容易快樂,當時香港經濟都剛剛開始,無咩物質,好多簡簡單單已經開心一餐

我最記得當時好多日本卡通大作,千年女王,銀河鐵路

我只like叮噹,仲會買「叮噹樂園」同「漫畫周刊」

行年銷,屋企買咗人生第一副類似咁嘅遊戲機
行年銷,屋企買咗人生第一副類似咁嘅遊戲機

玩過
仲有部咁上下插帶
只係睇片播大空船定乜
魚蛋兩毫子串

我果陣係5毫子一串
糯米飯都係5毫,要臘腸就1蚊

5 毛子油炸鬼~

統一福麵2毫,果陣未有媽咪麵
零食仲記得有超人冰,雪到變冰嘅酸木瓜
筷子糖,牙擦擦吹波糖

筷子糖, 唔提都唔記得~

“妹”到尖一尖,拮死人

玩過晒

玩過晒

左上果d好玩,都唔記得叫乜
同朋友仔鬥彈得高,噗一聲

玩過晒

最記得有期出過舊膠,一放入水就發大幾倍,好厲害;但有啲白痴細路放入口搞到死咗,以後就唔俾再推出
有一年卡樂B,要集齊卡樂B薯條5個字(類似),就送機械人手表,有同學換到,好羨慕㗎

正呀屌,消失的回憶

未蝗化前

未蝗化前

以前香港真係可以令港人自豪

玩過晒

最記得有期出過舊膠,一放入水就發大幾倍,好厲害;但有啲白痴細路放入口搞到死咗,以後就唔俾再推出

膠恐龍,阿姨送左兩隻俾我
我浸水發大左一隻,仲有一隻未玩
有d白痴食落肚係個胃度發大,有冇死唔知
但新聞一賣,我阿媽就連我未玩果隻都掉左

玩過晒

膠恐龍,阿姨送左兩隻俾我
我浸水發大左一隻,仲有一隻未玩
有d白痴食落肚係個胃度發大,有冇死唔知
但新聞一賣,我阿媽就連我未玩果隻都掉左

俾細路食咗落肚根本係大人嘅錯

有冇用過呢種筆盒
90's 巨無霸餐買 $15
90's 巨無霸餐賣 $15
電視遊戲機,黑,白對戰彈珠game
第一代電視遊戲機,黑,白對戰彈珠game

有冇用過呢種筆盒

細個用鐵筆盒
同學仔用成日拎黎玩
加條橡筋,兩支筆,可以射間尺
90's 巨無霸餐買 $15

你記錯,之前麥記只有散賣
後尾出套餐果陣係16.8,唔記得咩包
但唔係15蚊咁平
之後就加價到17.3,我仲記得個廣告
係兩個潛水員係水底個寶箱搵到17.3
之後問17.3做得d乜
電視遊戲機,黑,白對戰彈珠game

我玩雅達利都已經彩色喇喎
有幸係70尾,80頭年代出世,其實係一種幸褔

港產片,唱片,漫畫,遊戲機呢d消費品,以前好捨得買,而家想買都買唔落手,一係執晒,一係上網搞掂

就算冇錢買玩具都好多野玩
同附近d差唔多年紀嘅小朋友一齊玩
大風吹,捉迷藏,呵媽,掉手巾
基本上係唔使錢,而且地方大,點跑都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞