有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下
聲尖、又熱又噪,細個見到要坐呢種巴士會唔開心

個外型睇落唔太古老

始終呢種「烏嘴狗」睇落仲舊款啲

唔係叫長牛咩,有時係廣州見到

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

勝利二型當年晚晚搭車屯門出入荃灣地鐵站

後尾有架係山景反左,壓死我小學同學就無幾耐退役

單層都反?真係整定

雙層巴士,我記得後尾拖左架車去驗
放d沙包當係人係座位然後高速入灣

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下
聲尖、又熱又噪,細個見到要坐呢種巴士會唔開心

個外型睇落唔太古老

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

單層都反?真係整定

你都記得,自此之後個度就流傳鬼故事,雖然我無遇到故事中的情節,但我就試過懷疑見到我同學的x體…

https://www.youtube.com/watch?v=UNHY41LK-98
樓上講起珍寶珠,又記起以前最愛零食:

珍寶珠成日賣晒可樂味
仲有隻糖叫三粒糖,唔知你地記唔記得
不過最鐘意食嘅糖叫結漣
紅白綠三色紙包裝,有一男一女公仔頭

細個成日玩

呢個玩咩架
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我

細個有冇去士多玩呢種康樂旗?

屋企有康樂棋,唔使去士多,係樹下面玩

樹蔭+父蔭=無憾

個外型睇落唔太古老

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

單層都反?真係整定

你都記得,自此之後個度就流傳鬼故事,雖然我無遇到故事中的情節,但我就試過懷疑見到我同學的x體…

一世陰影

細過勁憎坐呢款巴士

部份中巴車冇背墊, 坐過海喊三聲

以前一家人真係靠TVB送飯,食完飯再夜啲仲會聽電台鬼故

細個成日玩

呢個玩咩架

好懷念
呢個board game叫做酒店大亨
棋子係一架房車,擲骰仔去行,沿途買酒店,對家去到自己酒店門口就要畀錢入住 ,到最後就有人破產呀咁,最多錢嗰個就贏,就係咁簡單
買套遊戲返嚟首先要砌一幢幢酒店出嚟,係用厚卡紙同啤膠造

以前一家人真係靠TVB送飯,食完飯再夜啲仲會聽電台鬼故

老洞?驚到仆街

細過勁憎坐呢款巴士

中巴真係好cheap
抵佢冇得做

細過勁憎坐呢款巴士

好紙扎feel

細個成日玩

呢個玩咩架

好懷念
呢個board game叫做酒店大亨
棋子係一架房車,擲骰仔去行,沿途買酒店,對家去到自己酒店門口就要畀錢入住 ,到最後就有人破產呀咁,最多錢嗰個就贏,就係咁簡單
買套遊戲返嚟首先要砌一幢幢酒店出嚟,係用厚卡紙同啤膠造

即係簡化版大富翁
估唔到樓主係70後
以前汽水雪糕換D禮物好玩好多
上面有人貼搖搖,扭計蛇
我記得仲有D樽蓋可以挖塊膠出黎有時會有獎
記得有一年係好似驗色盲果D圖咁印左D彩色係度
要用塊紅色膠先睇到係咩英文字母
唔知集齊咩字母就可以換禮品,記得有可樂棋

換搖搖果兩年仲有搖搖大王四圍表演

嗰塊膠叫“蓋掩”
樓上講起珍寶珠,又記起以前最愛零食:

珍寶珠成日賣晒可樂味
仲有隻糖叫三粒糖,唔知你地記唔記得
不過最鐘意食嘅糖叫結漣
紅白綠三色紙包裝,有一男一女公仔頭

你呢隻係吹波珠,三粒糖係咁架
其實有六粒,但後面真係寫住三粒糖

細個成日玩

酒店大亨應該好後期,可能90年代先有
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我

細個有冇去士多玩呢種康樂旗?

屋企有康樂棋,唔使去士多,係樹下面玩

樹蔭+父蔭=無憾

父乜鬼野蔭,果陣住木屋區
打風驚漏水,附近火災又驚燒到黎,夏天成日停電
不過一出門口就有一大塊空地玩
附近d小朋友都會一齊出黎玩,好多friend
唔同而家個個閂埋房門打機
果陣窮,𢴇到五毫子會去買兩件煎釀三寶同朋友仔一人一件
以前汽水雪糕換D禮物好玩好多
上面有人貼搖搖,扭計蛇
我記得仲有D樽蓋可以挖塊膠出黎有時會有獎
記得有一年係好似驗色盲果D圖咁印左D彩色係度
要用塊紅色膠先睇到係咩英文字母
唔知集齊咩字母就可以換禮品,記得有可樂棋

換搖搖果兩年仲有搖搖大王四圍表演

嗰塊膠叫“蓋掩”

我知,但我唔識打個字

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

單層都反?真係整定

一世陰影

事發當時唔知放假定乜,我又無見到其他同學話我知個死者係大家同學xxx,但係事發第二日到,我落街見到個當事人木無表情係我面前經過,我仲認為佢個書包,因為有個特別鎖匙扣,所以我肯定無認錯人,但因為距離比較遠,我又唔知佢涉及件意外,想叫佢最終都無,我亦無當一回事離開,當時我係同我媽一齊的,但我媽好似唔知睇唔到定顧住第二樣野無留意。咁我就丟淡件事

過左幾日定一排,我同媽,同另一個同學仔及其媽一齊約係某茶餐廳食飯,個同學仔話xxx死左呀,巴士意外呀咁,我第一時間諗起呢單意外,因為上晒新聞,咁我問係咪呢單反車呀

我同學話係呀,咁我就話我明明個日見到佢係我面前經過喎,跟住我同學話你梗係睇錯啦,我就堅持無睇錯,我仲同媽咪講,咁我媽咪死都話我睇錯,之後我就有個疑問到而家

你望下後面

當年全靠呢兩套劇先令我成日轉明珠臺,d英文都係因為佢地而大有進步。

Friends我到而家都係同老婆每隔幾年就十幾個season重煲一次。

好長情

還有ER 仁心仁術!

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

單層都反?真係整定

一世陰影

事發當時唔知放假定乜,我又無見到其他同學話我知個死者係大家同學xxx,但係事發第二日到,我落街見到個當事人木無表情係我面前經過,我仲認為佢個書包,因為有個特別鎖匙扣,所以我肯定無認錯人,但因為距離比較遠,我又唔知佢涉及件意外,想叫佢最終都無,我亦無當一回事離開,當時我係同我媽一齊的,但我媽好似唔知睇唔到定顧住第二樣野無留意。咁我就丟淡件事

過左幾日定一排,我同媽,同另一個同學仔及其媽一齊約係某茶餐廳食飯,個同學仔話xxx死左呀,巴士意外呀咁,我第一時間諗起呢單意外,因為上晒新聞,咁我問係咪呢單反車呀

我同學話係呀,咁我就話我明明個日見到佢係我面前經過喎,跟住我同學話你梗係睇錯啦,我就堅持無睇錯,我仲同媽咪講,咁我媽咪死都話我睇錯,之後我就有個疑問到而家

你望下後面

係份proposal嚟㗎

初初上網用呢隻嘢

我一開始28.8買Hayes,之後57.6先轉USR

我因為家貧,到56k年代先有機會接觸網絡世界

記得當時用Juno阿爸個間HK net 上網,當上網時電話會響!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞