有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
上面講電腦
有冇人記得90年代尾出現過一段短時間嘅Tiny電腦同Gateway電腦?

好似係突然摺咗

突然倒閉,要搵下仲有無砌機單

原來gateway畀acer收購咗

以前放學實扭開電視唔記得亞視定無線睇呢套

咁醜樣嘅?套嘢叫咩?

咁醜樣嘅?套嘢叫咩?

地球隊長,外國人好鍾意㗎

以前儲咗幾百期漫畫週刊,中學時期一次搬遷就冇晒

咁醜樣嘅?套嘢叫咩?

地球隊長,外國人好鍾意㗎

可能我麻麻地鬼佬漫
上面講電腦
有冇人記得90年代尾出現過一段短時間嘅Tiny電腦同Gateway電腦?

好似係突然摺咗

2000年的tiny電腦機單

咁都有 業內人士
上面講電腦

好似係突然摺咗

咁都有 業內人士

調制解調器
連登啲小朋友應該未見/用過?

而家已經絕左跡

90後食過
不過入面有提子既
我諗應該唔同
但係外形一樣
成日婆婆一買番黎就食頭同尾果塊
好撚正

我都覺得好正,依家好少舖有,唯有用提子辮子包代替
今日睇到呢篇嘢都啱我地主題,貼過黎吹吓水

年過40歲卻曾經卜卜脆 90年代4大日劇人氣女神
松隆子 40歲
1996年的《悠長假期》、1997年的《戀愛世紀》,可算是那年必看的日劇,亦讓松隆子紅極一時。後來她轉戰日本電影,在2009年,領銜主演電影《櫻之桃與蒲公英》更贏得第33屆日本電影金像獎最佳女主角。她的清純、氣質與才華,是最令人迷戀的吧。

內田有紀 42歲
或許內田有紀香在香港並不是熱門女神,但在不少日本人心目中,她的地位比很多我們熟悉的日本藝人來得更高。《同一屋檐下》可算是香港人對內田有紀有較多認識的一劇,但她所參演的日劇其實相當之多。

松嶋菜菜子44歲
松嶋菜菜子有「日劇女王」,還記得她1998年與反町隆史參演的電視劇《GTO麻辣教師》嗎?結果她更因這劇集,正值事業高峰之時與反町隆史結婚。

藤原纪香 46歲
藤原纪香曾經必定是香港男士們的女神!藤原纪香是1992年日本小姐,她那火辣的身材,讓她在日劇界也有相當眾的演出機會。

而家已經絕左跡

90後食過
不過入面有提子既
我諗應該唔同
但係外形一樣
成日婆婆一買番黎就食頭同尾果塊
好撚正

我都覺得好正,依家好少舖有,唯有用提子辮子包代替

車輪包, 好似凱施依家都有得賣
重有 十字包, 杯戟蛋糕, 沙翁, 越嚟越少舖頭賣

以前最叻都係「月球漫步」

80年代可口可樂真係好多嘢玩
儲蓋掩 去等汽水車換嘢
有搖搖, 扭計蛇,
重有個係 蓋掩有 d 彩色格仔圖案要用塊顏色膠片遮住嚟睇
上面講電腦

好似係突然摺咗

咁都有 業內人士

調制解調器

5000咁平
我部286成兩皮

好似係突然摺咗

咁都有 業內人士

調制解調器

5000咁平
我部286成兩皮

286同pentium完全兩個世代黎
不過講起以前的香港樂壇,接近九七年絕對係全盛時期

王菲,鄭秀文,趙學而,彭羚,陳慧琳等人真係粒粒巨星,而且d質素好高,就算而家當事人仍然係度都復制唔到

甚至台灣,馬來西亞,新加坡等地都以打入香港流行曲市場為目標

舉個例子:當年晚晚新加坡女歌手許美靜首明知故犯同傾城就轟炸到街之巷聞

不論中唔中意佢都係,佢個種獨特風格加上接近97個種香港人的未世都市情懷,已經成為一個icon像徵

最近終於見到佢出返黎,一開口就仲係九十年代個種感覺

真係好令人感觸同懷念

2016 live版都是夜歸人
https://www.youtube.com/watch?v=q_e1NhxOMNQ

隔左接近廿年

1997版
https://www.youtube.com/watch?v=DOXwqw4imsU

陳潔儀都係坡妹,兩個都係有實力同好有女人味
跟住到BBS年代, 上面有人講錯左電腦雜誌, 香港第一本係叫電腦時代, 大家仲玩緊6502, 之後岩岩8086開始有人玩, 就開始有BBS, 28K出現

到90年代都執左, 之後有本叫電腦教育, 應該先岩岩行8086年代仲係單色MON

到56K出現加INTERNET年代, 日日睇NEWSGROUP既時代, 我估03年係NEWSGROUP高峰期, 當年HK.TALK.SEX果D, 咩相都有, 日頭就甜相, 夜晚就死人相, 爆到爛日NIKE咩都有.

呢段時間又有CD ROM興起, 老翻, 4仔, 好景道友團

到23條時, anti.23日日幾千個reply, 仲勁過登既POST.

之後就北上既GCRU, 大中華救國網, D雞蟲叫雞又好有文彩, 笑到PK.

最後高登開始興起去到高峰閃卡事件先出名.

期間仲有http://hongkong.com呢類已經開始網上呃蝦條

好懷念大師兄BigStud !!!

仲有大丁同Nike

Nike神
果陣D人討論到底佢點解即日可以放到咁多片出黎
D片日本推出第一日佢已經壓好片,仲要每日幾套咁放出黎
當時要壓片要等好耐,大家係度估佢係日本偷偷用母片黎壓

造福人群nike神

Nike個signature: 不為什麼, 只為共享
好老實, 睇到早幾年D人開始下下攤大手板叫人俾seed真係...

王菲,鄭秀文,趙學而,彭羚,陳慧琳等人真係粒粒巨星,而且d質素好高,就算而家當事人仍然係度都復制唔到

舉個例子:當年晚晚新加坡女歌手許美靜首明知故犯同傾城就轟炸到街之巷聞

不論中唔中意佢都係,佢個種獨特風格加上接近97個種香港人的未世都市情懷,已經成為一個icon像徵

真係好令人感觸同懷念

https://www.youtube.com/watch?v=q_e1NhxOMNQ

隔左接近廿年

1997版
https://www.youtube.com/watch?v=DOXwqw4imsU

陳潔儀,

台灣有許茹芸,孫燕姿,仲有到由少女標本而家都仲係文青的陳綺貞

講起個期,梗係記得YMC台不斷loop個dv

YMC啲節目好鬼悶
從來都冇興趣轉過去睇

真係好令人感觸同懷念

隔左接近廿年

1997版

陳潔儀,

台灣有許茹芸,孫燕姿,仲有到由少女標本而家都仲係文青的陳綺貞

講起個期,梗係記得YMC台不斷loop個dv

YMC啲節目好鬼悶
從來都冇興趣轉過去睇

睇咩時期,下面呢班主持做得幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞