有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

初初上網用呢隻嘢

我一開始28.8買Hayes,之後57.6先轉USR

我因為家貧,到56k年代先有機會接觸網絡世界

記得當時用Juno阿爸個間HK net 上網,當上網時電話會響!

Star 56k客戶,要收pnet費

細個成日玩

酒店大亨應該好後期,可能90年代先有

係呀, 以前細過冇電腦成日玩, 仲有依隻, 可以選擇將來早出來做野, 職業, 定係讀完大學先

人生第一次用嘅joystick好似就係咁款

初初上網用呢隻嘢

記得當時用Juno阿爸個間HK net 上網,當上網時電話會響!

Star 56k客戶,要收pnet費

記得我初初上網嗰時
市面賣緊呢啲款嘅電腦
嗰時啲PC賣過萬蚊套

舊時有隻遊戲叫master mind 大家有冇玩過?

master mind更系有玩過
兩個人玩,一個長方形棋盤,無記錯是啡色,棋子多種顏色,帶圓柱形針牀物體,甲方先插好不同顏色棋子(好似放五,六個棋子),插好後有個罩擋住,不給對方看見
乙方就插棋子估對方棋子顏色,位置是否對上.
每次估一行,估中的甲方要給提示,如此類推(有七,八行機會估).
要在插滿七,八行或更少行數前估中.
互換位置一次,看誰更少行數估中為贏.
文字好難表達,玩過會知我講吔.細節會有些錯漏

兩個人玩,一個長方形棋盤,無記錯是啡色,棋子多種顏色,帶圓柱形針牀物體,甲方先插好不同顏色棋子(好似放五,六個棋子),插好後有個罩擋住,不給對方看見
每次估一行,估中的甲方要給提示,如此類推(有七,八行機會估).

樓主應該40+
我30頭

冇去google search過,純記憶,我D記性算吾差
有冇巴打玩果第一代家庭式遊戲機(冇記錯應該是第一代)
及 第一代街機
https://www.youtube.com/watch?v=B9tgF8tZ2Sc
今日睇返youtube,發覺當年Street figther成功,除咗玩法創新,音效都係重點,啲重音勁到
及 第一代街機

淨係記得上過一個有錢同學屋企玩過呢款遊戲機,好似都係玩烏蠅機同食鬼

電子神童都係玩呢種game
82年出生,日本英雄卡通片覺得神勇飛鷹俠、改造人009好型,畫風好靚,好似都係亞視睇嘅。以前亞視好多好嘢睇,拍嘅武俠片好正㗎,d大招真係開山炸石,宜家武俠片d招下下cg, 重屎過以前...
明珠930又好撚多大作睇,年年重做星戰4-6、Indiana jones1-3, ghost busters等,返學睇ETV又有唐寧j下。97前香港真係會令人自豪㗎

及 第一代街機

淨係記得上過一個有錢同學屋企玩過呢款遊戲機,好似都係玩烏蠅機同食鬼

襯我哥返工,偷偷哋攞呢玩,叫雅達利遊戲機,部機跟你第一張圖差不多,家裡只有一種遊戲玩 打磚(可能冇買其它遊戲)joystick另旋轉制.

街機是落樓下士多玩,挫台式,雙打是對面坐位.打怪獸(圖2),打烏蠅,食鬼後期才有.
82年出生,日本英雄卡通片覺得神勇飛鷹俠、改造人009好型,畫風好靚,好似都係亞視睇嘅。以前亞視好多好嘢睇,拍嘅武俠片好正㗎,d大招真係開山炸石,宜家武俠片d招下下cg, 重屎過以前...
明珠930又好撚多大作睇,年年重做星戰4-6、Indiana jones1-3, ghost busters等,返學睇ETV又有唐寧j下。97前香港真係會令人自豪㗎

神勇飛鷹俠,star war當時睇D特技,睇到目定口呆

初初上網用呢隻嘢

上網玩cyber city捉棋,啤牌
俾老豆鬧話霸住條電話線佢買唔到馬
最後佢出錢裝多條線俾我

90後00後仲有冇人識玩
及 第一代街機

雅達利,我有玩過,不過係借表哥嘅黎玩
及 第一代街機

襯我哥返工,偷偷哋攞呢玩,叫雅達利遊戲機,部機跟你第一張圖差不多,家裡只有一種遊戲玩 打磚(可能冇買其它遊戲)joystick另旋轉制.

街機是落樓下士多玩,挫台式,雙打是對面坐位.打怪獸(圖2),打烏蠅,食鬼後期才有.

果陣機舖細路同著校服都俾入
應該五毫一局,果陣d一蚊好大個
所以又叫大餅
變形金剛冇人講?

啲玩具好正,但屋企窮冇得買
有冇人玩過以前 DOS 既 BBS?
有冇食過呢隻糖?

有,超好食,好香奶味
一面啡色一面白色,上面有d粉
咬落好有口感

有,要用modem連線
要upload野先俾你download野
等一張J圖要等好耐,但心情既興奮又緊張
又怕download到一半斷線
最大鑊係打開唔係J圖

有,要用modem連線
要upload野先俾你download野
等一張J圖要等好耐,但心情既興奮又緊張
又怕download到一半斷線
最大鑊係打開唔係J圖

果陣
果種互動感覺真係好神奇
好難忘d modem聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞