有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
當你79年 都有37-38歲
睇你地講野真係睇唔出
唔知十幾年後我仲上唔上論壇呢
當你79年 都有37-38歲
睇你地講野真係睇唔出
唔知十幾年後我仲上唔上論壇呢

其實唔係唔上,祇係d forum又轉左一種新的形式

等於而家唔用icq,msn,轉晒whatsapp,其實係平台同媒介進化左,但你一樣會上

其實上乜登有何年齡分別???

不過媒體改變,依家上網出帖尤如當年睇報紙,讀者來信,出大字報而已!!!
時間約為2000年,我的第一部mp3機,rio 600,32mb,已經買得比較後,唔算係最早個批,但我聽mp3就更早得多,不過個時未有機,基本上係電腦download 同聽,以前係未有napster去專門提供download,通常係d追星網頁度提供d link比人下載

最元祖初代mp3機通常係美牌台製,早期連memory都無,要靠入smart media 記憶卡,8-16mb,但攜帶方便,零成本換歌而且真正無限防震。

當初同d fd講,但個陣係md機橫行年代,d fd仲問返mp3?咩黎架?又唔信日後會大行其道。結果唔單止hit,仲重創/終結sony的手提音響的霸主地位

之後第二批mp3用家就進入韓制或韓國品牌mp3年代,係所謂爆發期,JNC,safa,samsung,iaudio,iriver,lg

當年第一部mp3唔係佢!!!
要講最深遠影響既,我會話:

1. email (以後全人類更變奴隸!!)
2. 2400bps modem (真正開啟大眾bbs年代,即www始祖也!!)
時間約為2000年,我的第一部mp3機,rio 600,32mb,已經買得比較後,唔算係最早個批,但我聽mp3就更早得多,不過個時未有機,基本上係電腦download 同聽,以前係未有napster去專門提供download,通常係d追星網頁度提供d link比人下載

最元祖初代mp3機通常係美牌台製,早期連memory都無,要靠入smart media 記憶卡,8-16mb,但攜帶方便,零成本換歌而且真正無限防震。

當初同d fd講,但個陣係md機橫行年代,d fd仲問返mp3?咩黎架?又唔信日後會大行其道。結果唔單止hit,仲重創/終結sony的手提音響的霸主地位

之後第二批mp3用家就進入韓制或韓國品牌mp3年代,係所謂爆發期,JNC,safa,samsung,iaudio,iriver,lg

當年第一部mp3唔係佢!!!

業界首部民用消費級mp3機,係同牌子rio diamond 所推出的rio pmp300

係mpman至岩呀!!
強貼劉名

當年冇人覺得有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞