有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
以前汽水雪糕換D禮物好玩好多
上面有人貼搖搖,扭計蛇
我記得仲有D樽蓋可以挖塊膠出黎有時會有獎
記得有一年係好似驗色盲果D圖咁印左D彩色係度
要用塊紅色膠先睇到係咩英文字母
唔知集齊咩字母就可以換禮品,記得有可樂棋

換搖搖果兩年仲有搖搖大王四圍表演

呢啲以前儲到成個櫃筒都係,一次搬屋就丟晒

就係第一張圖入面彩色一格格果D喇
果陣係士多買汽水,D樽裝汽水全部放係水櫃入面,D水超凍
然後我地成班細路就圍住係度一支支研究個樽蓋有咩唔同
係度揀支贈飲出黎,事頭婆通常會趕我地走話要買就是但一支唔准揀
D樽蓋就留起佢到中秋用黎煲蠟

講起中秋,記得細個真係玩呢種燈籠,煲蠟就大少少會同朋友去海灘玩通宵時會玩,可能我細膽,煲蠟我會驚,多過覺得好玩

小息飲汽水,抽到蓋掩有贈飲.請沒錢飲汽水老死同學飲,感覺良好

我學校係賣維他汽水,好似冇贈飲
記得有可樂,橙汁同白檸

呢兩樣又驚又要玩,主要表示自己夠大膽唔輸得

金絲貓,跟d親戚上墳場捉

70後wo
90後細個都有玩啦

90玩呢啲?玩他媽哥池NDS下話

豹虎
利申 90後

金絲貓,射波子,拍公仔子,雪條棍+橡根制做雪條棍槍,住東頭村七層徒置區,隔呢屋朋友仔社交必備工具
上面有人貼搖搖,扭計蛇

係度揀支贈飲出黎,事頭婆通常會趕我地走話要買就是但一支唔准揀

講起中秋,記得細個真係玩呢種燈籠,煲蠟就大少少會同朋友去海灘玩通宵時會玩,可能我細膽,煲蠟我會驚,多過覺得好玩

小息飲汽水,抽到蓋掩有贈飲.請沒錢飲汽水老死同學飲,感覺良好

記得有可樂,橙汁同白檸

我玩開用煉奶罐,針線碌自己做走地燈籠

最舊坐過呢種巴士

以前啲巴士好噪

細個冇咩嘈唔嘈呢種觀念,覺得巴士運作就係咁嘅聲,而且當時啲人響巴士上食煙吹晒去後面個位度,大家都唔覺有問題,亦唔會起晒鋼屌晒鬼

我有印象已經係坐雞車/鴨車同珍寶嘅年代
細個最怕巴士剎車聲

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下
聲尖、又熱又噪,細個見到要坐呢種巴士會唔開心

細個玩呢啲咁嘅簡單玩具已開心,最重要係有人陪你一齊玩
上面有人貼搖搖,扭計蛇

記得有可樂,橙汁同白檸

以前飲呢種

70後wo
90後細個都有玩啦

豹虎
利申 90後

金絲貓,射波子,拍公仔子,雪條棍+橡根制做雪條棍槍,住東頭村七層徒置區,隔呢屋朋友仔社交必備工具

查實一直唔識分豹虎品種,代號就聽過幾種:金絲貓、紅孩兒、肥pat、老督…

最唔識玩呢種棋,有人教都係唔明

最舊坐過呢種巴士

以前啲巴士好噪

細個冇咩嘈唔嘈呢種觀念,覺得巴士運作就係咁嘅聲,而且當時啲人響巴士上食煙吹晒去後面個位度,大家都唔覺有問題,亦唔會起晒鋼屌晒鬼

我有印象已經係坐雞車/鴨車同珍寶嘅年代
細個最怕巴士剎車聲

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下
聲尖、又熱又噪,細個見到要坐呢種巴士會唔開心

個外型睇落唔太古老

始終呢種「烏嘴狗」睇落仲舊款啲

殘體字
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我
上面有人貼搖搖,扭計蛇

記得有可樂,橙汁同白檸

我住個區中秋節去晒摩士公園煲臘,記起某一年中秋節晚上,成班左鄰右離靚仔在摩士公園煲臘玩得興高彩烈時,看見遠處一大堆紅光突然亮起,原來火燭呀!
成班靚仔從沒見過火燭,心好驚!但好奇心驅使下一起跑到那處不知名地方.跑了不知多久終於到達火燭地點是木屋區,已有大批民眾觀看,消火亦己到埸救火,看了一陣,一聲巨响,石油氣爆炸!巨大火球,火焰直沖上半空,爆了很多次.
雖站在離火場頗遠看,但感都那爆炸時突然升溫熱力迫人.
不知多久,火沒全滅,但己很晚又累,要返家,成斑靚仔又一邊討論一邊行路回家.
事後大個仔才知道當晚就是馬仔坑木屋區大火.
60後

70後wo
90後細個都有玩啦

豹虎
利申 90後

查實一直唔識分豹虎品種,代號就聽過幾種:金絲貓、紅孩兒、肥pat、老督…

我都不是太清楚,細佬人玩你玩

我有呢套積木呀

我飲果D係玻璃樽,呢款應該後期少少

要三個人玩,一個做公證
D棋要打直放唔俾對方睇到
兩隻棋行埋一齊,公證就會睇下邊隻棋大D,大果隻可以食左細果隻
目標係要食左人地支軍旗

記得有可樂,橙汁同白檸

我住個區中秋節去晒摩士公園煲臘,記起某一年中秋節晚上,成班左鄰右離靚仔在摩士公園煲臘玩得興高彩烈時,看見遠處一大堆紅光突然亮起,原來火燭呀!
成班靚仔從沒見過火燭,心好驚!但好奇心驅使下一起跑到那處不知名地方.跑了不知多久終於到達火燭地點是木屋區,已有大批民眾觀看,消火亦己到埸救火,看了一陣,一聲巨响,石油氣爆炸!巨大火球,火焰直沖上半空,爆了很多次.
雖站在離火場頗遠看,但感都那爆炸時突然升溫熱力迫人.
不知多久,火沒全滅,但己很晚又累,要返家,成斑靚仔又一邊討論一邊行路回家.
事後大個仔才知道當晚就是馬仔坑木屋區大火.
60後

我有朋友都住過木屋區,又係火災燒晒

你要背熟晒d兵種武器殺傷力同使用環境

咁應該唔係俾細路玩

殘體字

70後唔會係憤青,識分是非黑白,對事不對人

我有呢套積木呀

我都係,一見到啲圖案就好有記憶
我好想再搵返部3310
好懷念

http://t.me/iphonegroup

Nokia今年出返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞