有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

可樂糖有冇人未食過?

可樂糖有冇人未食過?

正呀
仲有四洲太空糖都好鐘意食
我記得成長階段啲電台節目都好好聽,最鐘意軟硬天師個老人院,玩電話最經典
我記得成長階段啲電台節目都好好聽,最鐘意軟硬天師個老人院,玩電話最經典

葛民輝扮阿婆,我知蝦我,蝦我唔識字........

可樂糖有冇人未食過?

正呀

最記得係食橡皮糖, 細個甩牙時, 老母叫咬實粒橡皮糖, 一扯連牙都扯出黎, 細個就係咁換牙

仲有無人記得有出奇老鼠? 好似係第一間食PIZZA既餐聽, 好似家下D開心樂園之類, 有籃球玩, 再細D屋企人帶過去啟得玩機動遊戲, 但已經無咩印象, 去荔園.
中學果時就去海洋公園水上樂園, 成日見D女衝甩BAR, 坐水泡果條滑梯仲可以週圍抽水, 玩過實明
以前只得一款甘大滋揀

依家多款到…

七彩都有埋
https://youtu.be/ruOYoSXvmwo

呢個bearbear偷薯條食個廣告你地仲記唔記得
以前只得一款甘大滋揀

依家多款到…

七彩都有埋

甘大滋
果種香脆餅乾味
百力滋係取代唔到
百力滋 d 醬甜到想嘔

呢隻「鵝」有冇印象?

可樂糖有冇人未食過?

正呀

最記得係食橡皮糖, 細個甩牙時, 老母叫咬實粒橡皮糖, 一扯連牙都扯出黎, 細個就係咁換牙

仲有無人記得有出奇老鼠? 好似係第一間食PIZZA既餐聽, 好似家下D開心樂園之類, 有籃球玩, 再細D屋企人帶過去啟得玩機動遊戲, 但已經無咩印象, 去荔園.
中學果時就去海洋公園水上樂園, 成日見D女衝甩BAR, 坐水泡果條滑梯仲可以週圍抽水, 玩過實明

記得有次海洋公園排隊玩水滑梯,排前面有班男女,都係十六、七歲咁,應該同學黎,有個男仔忽然拍一拍前面個女同學膊頭,咁條女下意識向後望,條仔竟然當個女仔面拉開自己條泳褲俾佢睇,條女嚇一嚇跟住紅都面晒…(其實冇咩,但唔知點解我會對呢個景象咁深刻)
有冇清係聖鬥士?

利:冰河 (練過下曙光女神之寬恕)😂
感覺90年代頭最快樂
電視X-files, 龍珠Z
無幾耐開始有internet
次世代遊戲機
又再興日劇
社會氣紛積極好多, 個個"秘撈"揾錢
有冇清係聖鬥士?

利:冰河 (練過下曙光女神之寬恕)😂

盧山昇龍霸
鳳翼飛翔
星雲電光鍊
灼熱地獄熔岩拳

成日比d同學屈做阿舜
感覺90年代頭最快樂
電視X-files, 龍珠Z
無幾耐開始有internet
次世代遊戲機
又再興日劇
社會氣紛積極好多, 個個"秘撈"揾錢

以前租漫畫錄影帶
變左公廁咁借晒比同學睇完先還

重有d玩具鋪有得
每日幾蚊供模型

未夠秤做兼職
唔食 lunch 留返錢出尖東返工
用家姐戶口出糧

做到通宵冇車返屋企
同老豆講去左溫書
諗返起屋企搵唔到自己
果陣又冇手機都令人幾擔心

最後用第一份糧
買左部相機送比老豆

諗返起其實都幾精彩
依家人大左出夜街都驚
當年8964 無搞港獨, 好後悔

果陣得十幾歲,乜都唔識
成件事係點都唔太理解,只知道d學生手無寸鐵
但軍隊就開槍,碌坦克車

當年想自費上去, 但屋企人唔比去, 最後只好捐晒d 錢,果時邊有想過港獨, 好後悔
當年8964 無搞港獨, 好後悔

果陣得十幾歲,乜都唔識
成件事係點都唔太理解,只知道d學生手無寸鐵
但軍隊就開槍,碌坦克車

當年想自費上去, 但屋企人唔比去, 最後只好捐晒d 錢,果時邊有想過港獨, 好後悔

嘩!
當年幾歲?捐咗幾多錢?
去書局租書睇,書局門口貼嚟緊幾日會有乜嘢新書返。最記得係等衛斯理新書
好似仲未有人講黃玉郎,雖然呢條友絕對係仆街陷家剷

八十年代初,主力有龍虎門,醉拳,如來神掌
對手得上官小寶嘅李小龍可以撐到下

記得細果嗰陣逢星期日,老母會俾錢我哋幾兄弟姊妹去冰室食麵飲冰,間冰室會擺晒上面四本最新嗰期漫畫出嚟,我一定㷛晒至肯走。

記得細果嗰陣逢星期日,老母會俾錢我哋幾兄弟姊妹去冰室食麵飲冰,間冰室會擺晒上面四本最新嗰期漫畫出嚟,我一定㷛晒至肯走。

之後中華英雄異軍突起,雖然馬榮成係黃玉郎旗下主筆,但聲勢就連老闆都冚過晒,結果馬榮成俾刀手斬。

之後中華英雄異軍突起,雖然馬榮成係黃玉郎旗下主筆,但聲勢就連老闆都冚過晒,結果馬榮成俾刀手斬。

以前只追「刀劍笑」
橫刀、名劍、笑三少
去書局租書睇,書局門口貼嚟緊幾日會有乜嘢新書返。最記得係等衛斯理新書

我以前係'聽'衛斯理,
電台播-老貓,聽到好驚

以前追壽星仔,玉郎漫畫甘小文太公報

講開冰室,以前專登去嘆冷氣
門口大大隻字寫住冷氣開放
飲忌廉溝鮮奶,黑牛,唔知而家仲有冇

以前追壽星仔,玉郎漫畫甘小文太公報

壽星仔
當年有一套美膠劇叫“飛天紅中俠”
有一集壽星仔再玩膠啲,畫咗三條茂利,叫
飛天紅中俠
遁地白板俠
潛水發財俠
我估連登應該無老屎忽會記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞