有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
講開千年女王,以前有個千年會 , 迷到係商場開會址
成日聽ZARD首" 負けないで"

其實而家都有少量日本成員

https://youtu.be/0A1uTJGIACo
神曲黎
查實60 70 後幾幸福
體驗過舊時代
又目睹數碼年代開始
食正經濟起飛,四小龍
啱啱又係香港最美好年代
90 00後冇得比

如果講食正經濟起飛,應該係 50/60年代出世嘅人最好命,到七十年代尾開始經濟快速發展時呢班人一係二十多歲一係初出茅廬年輕有衝勁,又食西方文化已被港人接受及與海外交流頻繁,大把機會發展。

七十年代出世嘅人經濟起飛時都係中小學生,到出嚟社會做事都有機會食正支那高速發展,但已經唔係香港本土最高峰。

你話見證由 analog 到 digital 年代又係真嘅!由電話到 call 機到大哥大到 internet 28.8/56k 到2G 3G LTE、由顯像管大牛龜 4:3 到 Plasma 到 LCD 到 OLED、由 beta VHS 到 LD 到 VCD 到 DVD 到 bluray 到 BT download 再到 streaming...

呢啲都係生於 7/80年代人嘅好處

重有就係當年電腦好貴,一般家庭都無電腦,中學時電腦班每級
只有一班。出到來社會做野先開始接觸電腦,開始去學一般應用,過幾年
又話要學普通話。

中學學電腦要上電腦室,一個禮拜兩日有堂,5.25寸磁碟,學Logo畫龜

最大嗰款印象中未用過
體驗過舊時代
又目睹數碼年代開始
食正經濟起飛,四小龍
啱啱又係香港最美好年代
90 00後冇得比

如果講食正經濟起飛,應該係 50/60年代出世嘅人最好命,到七十年代尾開始經濟快速發展時呢班人一係二十多歲一係初出茅廬年輕有衝勁,又食西方文化已被港人接受及與海外交流頻繁,大把機會發展。

七十年代出世嘅人經濟起飛時都係中小學生,到出嚟社會做事都有機會食正支那高速發展,但已經唔係香港本土最高峰。

你話見證由 analog 到 digital 年代又係真嘅!由電話到 call 機到大哥大到 internet 28.8/56k 到2G 3G LTE、由顯像管大牛龜 4:3 到 Plasma 到 LCD 到 OLED、由 beta VHS 到 LD 到 VCD 到 DVD 到 bluray 到 BT download 再到 streaming...

只有一班。出到來社會做野先開始接觸電腦,開始去學一般應用,過幾年
又話要學普通話。

中學學電腦要上電腦室,一個禮拜兩日有堂,5.25寸磁碟,學Logo畫龜

最大嗰款印象中未用過

最細嗰隻floppy都頂咗一段時間
電腦一定有floppy drive,通常係叫A drive,有多個(方便抄碟)就叫B drive,所以硬碟就叫C,光碟機就係D
之後有隻唔算太普及嘅叫iomega zip,都係講緊幾百MB
到後來出現USB手指就結束呢一切
廣告仲有:
今晚阿SIR請食飯

TVB又有套執到寶, 呢套細個睇時嚇到PK, 大左再返睇, 真係正到PK, 黃韻絲真係好戲到PK, 扮妹仔又可以好慘, 扮惡死又入戲, 當年TVB創作力同人才真係好撚勁, 家下? 10幾年未睇過TVB
依到有冇巴打住過臨屋或者徙置區 如果有不如講下你地以前生活係點
廣告仲有:
今晚阿SIR請食飯

TVB又有套執到寶, 呢套細個睇時嚇到PK, 大左再返睇, 真係正到PK, 黃韻絲真係好戲到PK, 扮妹仔又可以好慘, 扮惡死又入戲, 當年TVB創作力同人才真係好撚勁, 家下? 10幾年未睇過TVB

老洞先得人驚呀
有冇清係聖鬥士?

利:冰河 (練過下曙光女神之寬恕)😂

盧山昇龍霸
鳳翼飛翔
星雲電光鍊
灼熱地獄熔岩拳

成日比d同學屈做阿舜

一輝好多人爭住做

當年對冰河嘅戀母情結感覺好奇怪

由於生得白同瘦既關係
比人屈左做阿舜

d人成日笑阿舜女人型

成日叫阿哥救命
體驗過舊時代
又目睹數碼年代開始
食正經濟起飛,四小龍
啱啱又係香港最美好年代
90 00後冇得比

又話要學普通話。

最大嗰款印象中未用過

最細嗰隻floppy都頂咗一段時間
電腦一定有floppy drive,通常係叫A drive,有多個(方便抄碟)就叫B drive,所以硬碟就叫C,光碟機就係D
之後有隻唔算太普及嘅叫iomega zip,都係講緊幾百MB
到後來出現USB手指就結束呢一切

最大果種碟我都未見過,但見過用卡式錄音帶
依到有冇巴打住過臨屋或者徙置區 如果有不如講下你地以前生活係點

有小學同學住過徙置區,係九龍灣
我自己就住木屋區,過時過節好熱鬧,識唔識都可以一齊玩
有無巴絲打記得金獅kps 和後來blockbuster 租錄影帶 ,Vcd and Ld !
有無巴絲打記得金獅kps 和後來blockbuster 租錄影帶 ,Vcd and Ld !

記得
LD年代,租碟個counter職員會逐隻碟拎出嚟反畀你睇下有冇問題

記得
LD年代,租碟個counter職員會逐隻碟拎出嚟反畀你睇下有冇問題

解釋多少少先,而家嘅小朋友未必明
LD (LaserDisc) 係九十年代前期至中期,錄影帶年代與VCD/DVD年代之間嘅產物,日本發明,除咗日本之外差不多只有香港比較流行
LD嘅size係成隻大西餐碟咁大,一隻碟可以兩面播放,一面唔夠成套戲咁長,睇睇下戲要去反去隻碟另一面繼續播嚟睇

記得

LD (LaserDisc) 係九十年代前期至中期,錄影帶年代與VCD/DVD年代之間嘅產物,日本發明,除咗日本之外差不多只有香港比較流行
LD嘅size係成隻大西餐碟咁大,一隻碟可以兩面播放,一面唔夠成套戲咁長,睇睇下戲要去反去隻碟另一面繼續播嚟睇

Yes ,還耍check隻碟有沒有花,若太花可能load不到碟,還記得當時租碟耍買套票;當金獅清盤時有大批人耍用手中套票租碟,我自己還keep住金獅和blockbuster會員証!
廣告仲有:
今晚阿SIR請食飯

老洞先得人驚呀

今晚阿sir請食飯,飲杯竹葉青;你精我都精!

記得

Yes ,還耍check隻碟有沒有花,若太花可能load不到碟,還記得當時租碟耍買套票;當金獅清盤時有大批人耍用手中套票租碟,我自己還keep住金獅和blockbuster會員証!

當年仲細,星期六屋企人中午放工同佢地飲完茶會去KPS(金獅)揀碟,跟住返屋企睇,咁又一個周末
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞