有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

而家已經絕左跡

90後食過
不過入面有提子既
我諗應該唔同
但係外形一樣
成日婆婆一買番黎就食頭同尾果塊
好撚正

我都覺得好正,依家好少舖有,唯有用提子辮子包代替

凱施仲有~ 大家可能無留意嗟

買開屋村面包舖,凱施貴貴地
90後表示好想生早廿年睇下舊香港
覺得嗰時嘅香港好靚
90後表示好想生早廿年睇下舊香港
覺得嗰時嘅香港好靚

當時真係樂土黎
行年銷,屋企買咗人生第一副類似咁嘅遊戲機

我細個都有部

不過應該係香港玩具廠既仿製品

利申 : 唔係70後

有冇用過呢種筆盒

9x年代小學雞

通常男生都有個

女仔就公主公仔筆盒

有錢女就會有sarino人物既日本野

最舊坐過呢種巴士

以前啲巴士好噪

細個冇咩嘈唔嘈呢種觀念,覺得巴士運作就係咁嘅聲,而且當時啲人響巴士上食煙吹晒去後面個位度,大家都唔覺有問題,亦唔會起晒鋼屌晒鬼

我有印象已經係坐雞車/鴨車同珍寶嘅年代
細個最怕巴士剎車聲

同埋空轉停燈

唔俾油果隻聲

超懷念超正

好有霸氣

當年唔知點解九龍公司有個睇個款似白鬼既渣巴士
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我

細個有冇去士多玩呢種康樂旗?

屋企有康樂棋,唔使去士多,係樹下面玩

海洋公園棋好貴一副呀

9x年大陸既康樂棋(唔係打果d),鬥獸棋,飛行棋都仲4-6蚊一副時

海洋公園棋要成20蚊.

仲有隻叫環島步行棋,果隻就應該係香港人出既.9-10蚊左右啦

細過勁憎坐呢款巴士

部份中巴車冇背墊, 坐過海喊三聲

搭正平頂寶既話

細路仔座窗口位都即係唔駛睇街景

全程睇鐵皮啦

初初上網用呢隻嘢

我一開始28.8買Hayes,之後57.6先轉USR

我因為家貧,到56k年代先有機會接觸網絡世界

記得當時用Juno阿爸個間HK net 上網,當上網時電話會響!

Star 56k客戶,要收pnet費

記得我初初上網嗰時
市面賣緊呢啲款嘅電腦
嗰時啲PC賣過萬蚊套

第一部acer

當年係ACER高級果條line既貨

同等配備都比正常果d ACER貴一截

但係個做型係當年計好潮架啦

當年既潮機應該得第二部果隻compaq可以鬥下

記得正門外牆(應該係上圖白色字嗰個位)有組精工機械鐘,會伸啲公仔出嚟報時
講起大東電報局,聽上一輩講話以前打長途電話係要親身去中間道大東電報局地庫嗰度打,要同reception發記,佢地幫你接通電話,然後你入一格格房講電話,收費好撚貴

好似睇粵語長片見過[/quote]

九十年代左右,果到地庫都仲有一格格既野

果時唔知係乜黎,只知果到地面係CSL SHOP.

地庫就無人行無人理

只有一格格既房
大家鍾唔鍾意去歡樂天地?
細個去親都玩射大板牙同碌波波 (skee-ball)

依d通常一個金幣

要玩既話

家長都唔會投訴

因為一個金幣

以前歡樂天地就真係暴利.印像中9x年代要4-6蚊一個幣

去到有美國冒險樂園,果面d幣就好平(2-3蚊有交易),搶左好多生意.搞到歡樂天地好快就執左

有冇用過呢種筆盒

9x年代小學雞

通常男生都有個

女仔就公主公仔筆盒

有錢女就會有sarino人物既日本野

當年我係去宇宙船買日本動畫鐵筆盒嘅

我細個都有部

60後

我細個都有部

60後

有無人記得以前小學雞好興乜春野裝你阿媽沖涼....茶

我淨係聽過:「你阿媽大減價,益你阿爸」

我細個都有部

60後

記得細個貪玩打173咸濕電話俾阿媽打到仆街

以前有個電話錄音係免費,不過講嘢1999,淨係得叫床聲聽得到

你講緊

我叫 O靚O靚,我係順德人,廿零歲,36吋胸..........

果個電話?

依個相信係古時既141廣告

同聽歌電話,有條男人講足兩分鐘粗口果個電話一樣.小學雞年代好多人都知

有冇人記得呢個

有冇人記得呢個

冒險少女?

好似係9X年TVB SAT 1600時段既動畫

冒險少女?

娜汀亞~ 而家都仲好 hit[/quote]

9X年黎計

睇完依套就通常有個TVB自家製作既星期六兒童節目

然後就準備睇足球小將

冒險少女?

娜汀亞~ 而家都仲好 hit

9X年黎計

睇完依套就通常有個TVB自家製作既星期六兒童節目

然後就準備睇足球小將[/quote]
「讓野火,燃亮我吧~」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞