有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike
吳婉芳都出過碟,不過唔紅

煙花雪
吳婉芳都出過碟,不過唔紅

煙花雪

當年好想買但冇錢

佢嗰期啲女歌手
真係冇個得

佢嗰期係咪得sammi最紅?
而同期愛聽周慧敏

鄭臭四死好命,從來唔覺佢唱歌得,跟住過多兩三年,王菲出道,就差唔多佢玩哂,所以黎瑞恩真係唔好彩

當年冇咩人會杯葛王菲黎明呢類打正旗號由內地黎香港搵食嘅藝人

當年係大中華風盛世
80年代尾/90頭啲曲風同電視廣告都好多支那風

王菲唱歌真係好,所以當年唔會有人對佢反感,
而且當年支那未露真面目,好難話要杯葛佢。

唔係喎,當年97前嘅移民潮就係大家都驚回歸,中國響港人眼中一直都係睇淡架,隻皇后大道中同埋長城都講緊呢啲嘢,所以許冠傑唱咗隻「同舟共濟」留住港人嘅心…

Btw,許冠傑嘅歌簡單貼地又好聽易上口,唔明點解依家香港連簡單嘅嘢都做得唔好.
http://www.youtube.com/playlist?list=PL8_F5UczzhqIQYIb_8XKrhRAAzHJE_oIA

但係當年印象中冇乜人因為王菲嘅支那背景杯葛佢喎?可能去咗留學一年洗咗底卦?
黎瑞恩,當年又係好迷佢,可惜講野太直,俾寶麗金雪藏,踼佢去台灣,等到出雪櫃再出嚟發力又太遲,轉唱片公司出完一隻碟又撞到金融風暴,結婚以為有好日子點知又離婚,可惜

佢嗰期啲女歌手
真係冇個得

而同期愛聽周慧敏

鄭臭四死好命,從來唔覺佢唱歌得,跟住過多兩三年,王菲出道,就差唔多佢玩哂,所以黎瑞恩真係唔好彩

當年係大中華風盛世

王菲依家話唔再唱廣東話歌

佢嗰期啲女歌手
真係冇個得

而同期愛聽周慧敏

當年係大中華風盛世

王菲依家話唔再唱廣東話歌

佢仲有新歌出咩?

斷估70後應該無人未睇過?
https://youtu.be/AZMF87XuqoE

諗起呢首歌 以前一聽到就代表暑假黎左喇
https://youtu.be/AZMF87XuqoE

諗起呢首歌 以前一聽到就代表暑假黎左喇

差啲唔記得張國強都做過430穿梭機主持
早期版教育電視真係無人提

Hello Hello Hello...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞