有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

以前啲巴士好噪

細個冇咩嘈唔嘈呢種觀念,覺得巴士運作就係咁嘅聲,而且當時啲人響巴士上食煙吹晒去後面個位度,大家都唔覺有問題,亦唔會起晒鋼屌晒鬼

我有印象已經係坐雞車/鴨車同珍寶嘅年代
細個最怕巴士剎車聲

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下
聲尖、又熱又噪,細個見到要坐呢種巴士會唔開心

個外型睇落唔太古老

始終呢種「烏嘴狗」睇落仲舊款啲

唔係叫長牛咩,有時係廣州見到

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗
挑竹籤呢

有玩過,不過諗返其實幾危險,依家應該唔會有家長敢俾細路玩,層層疊仲好玩

我叫佢做珍寶珠
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我

細個有冇去士多玩呢種康樂旗?

yoham 係周末必到重頭戲
以前細個每個星期日
老豆都會買件玩具比我

到有一日冇買
返到屋企發脾氣
係咁打老豆隻腳

可惜....
老豆對唔住呀

個時有food count,有陽光一代,有waltmark,有兒童機鋪

我阿媽去走左

每星期見一次
會帶我去市廣場食 pizza

但佢唔點食成個我食晒
跟住逼我飲晒成壺湯
我會西面

到大個搵淡湯水都冇
原來煲湯咁麻煩
就知父母可貴
喊左
樓上講起珍寶珠,又記起以前最愛零食:

你就正啦,以前周末唔會有街去,過時過節先會去下大型商場或大型公園玩
挑竹籤呢

有玩過,不過諗返其實幾危險,依家應該唔會有家長敢俾細路玩,層層疊仲好玩

層層疊係比較後期

係,所以話依家父母唔會俾細路玩竹籤,只可玩層層疊,都一樣係講求冷靜手定

我有印象已經係坐雞車/鴨車同珍寶嘅年代
細個最怕巴士剎車聲

即係

兩款前置引擎巴士嘅俗稱,類似下圖咁嘅樣,有興趣自己google下

個外型睇落唔太古老

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

勝利二型當年晚晚搭車屯門出入荃灣地鐵站

後尾有架係山景反左,壓死我小學同學就無幾耐退役

單層都反?真係整定

個時有food count,有陽光一代,有waltmark,有兒童機鋪

我阿媽去走左

每星期見一次
會帶我去市廣場食 pizza

但佢唔點食成個我食晒
跟住逼我飲晒成壺湯
我會西面

到大個搵淡湯水都冇
原來煲湯咁麻煩
就知父母可貴
喊左

睇得出你屋企人當你皇帝咁養,比起同年代嘅細路幸福好多

即係

個外型睇落唔太古老

搞錯咗,呢款先叫烏嘴狗

勝利二型當年晚晚搭車屯門出入荃灣地鐵站

後尾有架係山景反左,壓死我小學同學就無幾耐退役

單層都反?真係整定

睇錯,自膠
舊時有隻遊戲叫master mind 大家有冇玩過?
依啲唔洗用腦嘅就啱晒我

細個有冇去士多玩呢種康樂旗?

屋企有康樂棋,唔使去士多,係樹下面玩

細個成日玩
樓上講起珍寶珠,又記起以前最愛零食:

珍寶珠成日賣晒可樂味
仲有隻糖叫三粒糖,唔知你地記唔記得
不過最鐘意食嘅糖叫結漣
紅白綠三色紙包裝,有一男一女公仔頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞