有冇70後入黎講吓舊屎(1)

1001 回覆
33 Like 0 Dislike

我真係因爲咁冇成為煙民

我個年代未睇過依個廣告.

不過類似既廣告,有.

小學雞年代

分兩輯,第一輯係佢死之前,第二輯係佢已經死左.前後應該都係一年內既事

講一個香港同性戀者DJ染左AIDS.

然後叫人扑野要做好安全操施

當年計.佢敢企出黎仲要係GAY加AIDS.

好震撼

六點半新聞果類係結尾時都有提下即將有個咁既廣告之類

巴打你80後,當中位數85年出世,呢啲廣告出時你10歲都冇,真係好記性

個廣告成日loop架

又細個嘛

球迷世界一定會播

最有印像應該係第一或二

沙馳當年應該好巴閉掛?
https://youtu.be/otNdBCMICt0

唔知點解好記得首歌,印尼語,梭羅河

大個先知叫早誓的愛人

好好睇好有故事性

Btw,依家仲有冇藝人敢坐火車頂拍廣告?

依個廣告有兩三輯

我記得嗰時有個台會播意甲,就會瘋狂loop個satchi廣告

球迷世界無左沙馳贊助後....

d贊助係ADIDAS,NIKE

之後好似變左金竹罐頭.然後就走向末落

我有印像果時黎講.己經係去到播德國波精華既年代

本地球會就仲有星島.好易通

有一集就係鄭兆聰教射罰波

後期年代既

每周最佳撲救.每周最佳入球

重點唔係個球員既表現.而係阿叔或者蔡玉瑜簡而清咁樣描述果段片既精彩之處

通常一周有四至五條片.俾球迷揀

揀完就寄信去九龍中央郵箱70100球迷世界收

信封面請駐明"XXXXXX"

俾我地抽中既球迷會獲得........

細個細膽

真係見到aids金字塔果個廣告已經鳩縮

果晚電視930播完大迷信又會訓唔著

後期有個唔好獨留兒童果個廣告.個細路係橦屋村既門派信孔望出走廊果個眼神都令人好唔舒服

當然仲有...n年前蘭桂芳事件.新聞片都可以好恐怖

早期既新聞片影住急症室.見到有人員係咁同人猜

猜到咁上下...個人可能唔得啦.鏡頭遠處地下有D應該已經唔得既人疊埋一堆...

同埋往後幾日.當年仲算係幾多人買既天天日報

係到話某張掛畫好邪.果D腦型定唔知乜圖案剛剛係死亡數字

自從果一年後.警方就多數會係大時大節搞封路,人流管制

直接依加
講起報紙既話

應該有人會記得

有份報紙

係90年代中期

聲稱有張交通部既相片

話屯門公路影快相既相機影到有鬼

但係好快俾人踢爆係流野
80年代出世既話

應該會係9X年既萬寧.屈臣氏試玩過下果D乜鬼野群思電腦

入面果D填字計數小遊戲咁樣

當然果個年代快譯通.好易通都係一件好有用既學習工具
當然仲有...n年前蘭桂芳事件.新聞片都可以好恐怖

早期既新聞片影住急症室.見到有人員係咁同人猜

猜到咁上下...個人可能唔得啦.鏡頭遠處地下有D應該已經唔得既人疊埋一堆...

同埋往後幾日.當年仲算係幾多人買既天天日報

係到話某張掛畫好邪.果D腦型定唔知乜圖案剛剛係死亡數字

自從果一年後.警方就多數會係大時大節搞封路,人流管制

直接依加

蘭桂芳事件算係香港開埠以黎其中一件重大事件之一
講到煙仔,我記得好似九零定九一年,施政報告之後加煙稅100%,煙價由十二蚊加到二十四蚊,啲人響未加價之前去搶購,連當時冇人食嘅紅雙喜都有人搶
講到煙仔,我記得好似九零定九一年,施政報告之後加煙稅100%,煙價由十二蚊加到二十四蚊,啲人響未加價之前去搶購,連當時冇人食嘅紅雙喜都有人搶

之後就開始出現私煙,有個阿婆拖住個大袋逐層洗樓賣煙
講起報紙既話

應該有人會記得

有份報紙

係90年代中期

聲稱有張交通部既相片

話屯門公路影快相既相機影到有鬼

但係好快俾人踢爆係流野

唔記得係咪天天日報

仲有講鬼故既, 家下中大女鬼版本都係8,90年代既本, 即係女鬼係跳火車死, 自從係電台個有個講鬼故既節目講完, 就變成今日呢個版本
有無人記得以前有隻餅係朱古力夾心,然後每一塊都會附送一張咭,響d士多先有得買

個包裝係紅色嘅
果張唔係卡,好似係貼紙黎
https://youtu.be/MLV5dMgUwKM

笑一笑,世界更美妙

又係依家都記得,簡單得黎入晒腦,點解依家冇呢啲?

話時話,細個做過最反叛嘅事,就係偷食煙…仔餅
https://youtu.be/IOhDmQCe5yE

可口可樂 林寄韻

好pure好True
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞