香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
啲人又會話3k點夠用,又要換手機,又要去旅行

其實4千蚊都算叫唔慳住洗,可能同女友aa有關

我旅行手機另計

去十次旅行都唔夠交一年租啦
首先你搵得15k 仲要一個月洗得3000 你已經無女肯同你一齊

其實大家目標清晰,一個月一人洗3k都唔係難事丫

家用唔洗比?

你都唔係年年搵15啦
一個月洗3k真係食飯搭車都唔夠

而家係咪唔興帶飯
得罪講句, 今時今日喺香港仲諗住買樓嘅後生仔根本就係on9

怪就怪自己窮,大把後生仔買到樓,不過佢地冇上連登啫

好多人靠父幹就真
首先你搵得15k 仲要一個月洗得3000 你已經無女肯同你一齊

家用唔洗比?

你都唔係年年搵15啦

屋租都唔係年年一樣啦
3k其實好輕鬆

早餐:食屋企
午餐:帶飯
晚餐:食屋企
家用:唔比
交通:搭$3.4巴士,來回$6.8,收工搭電車平多一蚊
電話:同屋企人share plan用,唔比錢

一個月返工生活最多都係洗$150,仲有$2850出街、應酬同溝女

女朋友
返工仲問緊屋企攞零用錢,所以可以儲曬成份糧

17k+16k=一年400k
唔計加人工五年就2m,加埋uncle比嘅2m,
已經4m,根本就算係八百萬嘅樓都輕鬆買到,唔明有幾難

仲拎緊零用錢堅屈機
根本係香港租樓先係明智
班業主邊夠我地租客玩

每次樓市post都見到年青有為眼光獨到年青人,預視到買樓嘅風險,實在很欣慰

冇人係到比較租樓定買樓好

大家只係針對買樓係唔係真係唔難,係大部人諗得大複雜定樓主諗得簡單咗?

你班友真係好煩

可能你仲細依家仲痴屋企住,你始終有一日都要搬出去,唔係租就係買。
樓主可能頭五年會辛苦d,但會笑到最後,連登仔就繼續怨

家用唔洗比?

你都唔係年年搵15啦

屋租都唔係年年一樣啦

人工升得慢過屋租
一個月洗3k真係食飯搭車都唔夠

而家係咪唔興帶飯

依家食個lunch都起碼$50,除非你要埋堆/個個都出去食,出去食根本就曬錢
小數怕長計,出去食飯洗多千幾蚊,你帶飯最多比多少少家用,頂籠咪幾舊水

家用唔洗比?

你都唔係年年搵15啦

屋租都唔係年年一樣啦

15k 單身去租樓包埋家用咁真係慘啲既
一日儲100蚊,一個月都儲左3萬啦

幾年就有百萬首期呀
年年加一千嘅工樓主幫手介紹下

好多人靠父幹就真

有能力買樓唔等於就要買,
先唔講香港個樓市幾時會lum, 佢地幾時會變負資產,
今時今日仲諗住上車嘅根本就係企喺廢老果邊幫手拓高樓市,
然後搞到其他後生嘅買唔到樓。根本就係害己害人
根本係香港租樓先係明智
班業主邊夠我地租客玩

每次樓市post都見到年青有為眼光獨到年青人,預視到買樓嘅風險,實在很欣慰

冇人係到比較租樓定買樓好

大家只係針對買樓係唔係真係唔難,係大部人諗得大複雜定樓主諗得簡單咗?

你班友真係好煩

可能你仲細依家仲痴屋企住,你始終有一日都要搬出去,唔係租就係買。
樓主可能頭五年會辛苦d,但會笑到最後,連登仔就繼續怨

頭幾年儲錢好似無儲過咁,接近月光

等加左人工之後先儲到
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

樓主,你當你自己係倉鼠?

仲有,手機、上網、保險等經常性開支係$0?咁你點上連登?

一日儲100蚊,一個月都儲左3萬啦

幾年就有百萬首期呀

難分真與假

好多人靠父幹就真

有能力買樓唔等於就要買,
先唔講香港個樓市幾時會lum, 佢地幾時會變負資產,
今時今日仲諗住上車嘅根本就係企喺廢老果邊幫手拓高樓市,
然後搞到其他後生嘅買唔到樓。根本就係害己害人

租又怕蝕 買又唔敢買

屋企收留自己又差唔多到極限....
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通

早餐一個面包6蚊,lunch 一個m記包10蚊,晚餐買5蚊菜,炒隻蛋,10蚊,每日26蚊,一個月都唔駛1000,有淨嘅久唔久仲可以食好少少

咁食法
份工有多少少體力勞動都死啦屌
過多幾個月營養不良死撚埋唔使用錢添
你日日廢青留係屋企
咁食法可以得既 ...
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通

早餐一個面包6蚊,lunch 一個m記包10蚊,晚餐買5蚊菜,炒隻蛋,10蚊,每日26蚊,一個月都唔駛1000,有淨嘅久唔久仲可以食好少少

咁食法
份工有多少少體力勞動都死啦屌
過多幾個月營養不良死撚埋唔使用錢添
你日日廢青留係屋企
咁食法可以得既 ...

帶飯好難咩,十蚊M記包

條友唔識煮?
其實真係唔難
身邊大部份朋友同事都上左車
上唔到個啲真係廢青黎
利申:26歲上車,無父幹
3k其實好輕鬆

午餐:帶飯
晚餐:食屋企
家用:唔比
交通:搭$3.4巴士,來回$6.8,收工搭電車平多一蚊
電話:同屋企人share plan用,唔比錢

一個月返工生活最多都係洗$150,仲有$2850出街、應酬同溝女

女朋友
返工仲問緊屋企攞零用錢,所以可以儲曬成份糧

17k+16k=一年400k
唔計加人工五年就2m,加埋uncle比嘅2m,
已經4m,根本就算係八百萬嘅樓都輕鬆買到,唔明有幾難

工作:幫屋企office做文書野,home office
月入:跟政府AO point跳

午餐:食屋企
交通:唔洗搭車屋企返
晚飯:食屋企
爆房:屋企有幾個空置物業
出街:老豆附屬卡包埋八仔自動增值
家用:唔洗畀

唯一洗費係出街畀cash
一年儲幾十萬冇難度
早晚食屋企啦仆街
晏就帶飯
每個月淨係電話費收費電視spotify家用車錢
用3k真係好撚大洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞