香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
樓主係咪坐過監黎
一個月洗費3000都講得出
啲人又會話3k點夠用,又要換手機,又要去旅行
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通
400萬以下的二手樓, 以我所知

元朗舊樓有一堆 例如近近地西鐵站ge好順意大厦 實尺260尺島 叫價賣around 330萬
首期40幾萬搞得掂 月入3萬過壓測 月供1萬島
問題係好多人聽見元朗呢個位置覺得遠 或者30幾40年樓齡咁舊 或者得200幾尺咁細 就唔考慮
其實唔咁多要求 要上車係仲ok

有無其他巴打知道邊度仲有400萬以下樓? 雖然真係買少見少

新界既幾廿年居屋三百尾都仲有選擇既
個人選擇既問題,樓主選擇既方案係ok亦都實行左,無謂屌人啦。佢既選擇將以下因素都係正面 :
1. 伴侶不會分開,就算係各有一方去偷食,忍屎忍屁都要忍
2. 屋企人可以自給自足,亦有足夠金錢去支援樓主謄食
3. 燈油火蠟,管理費,差餉未包括入日常開支,或者有人比
4. 有人係唔打厘印下幫樓主租樓,唔會遇上租霸

我太多顧慮啦,唔夠絕。

仲有大家都假設既樓價一定升,經濟一直咁好,唔會失業,樓價跌銀行唔會call loan
經濟完全零周期
係我哋諗得太簡單定人哋另外有一大筆錢做準備,諗晒所有可能性所以冇得輸

好高興仲見到眼光獨到視野廣闊,咁有理想嘅年青人
青春只有一次,不可比層樓縛死30年

我意思係啲人諗得太簡單
以為一儲夠錢就可以訓身去買樓,仲要訓埋個未結婚既伴侶個身,冇諗到三十年可以有好多變數

唔該唔好偷換概念,我冇講過唔可以比層樓縛死或者供樓冇意義,只係個利益同風險要平衡
冇計交稅同強積金喎
個人選擇既問題,樓主選擇既方案係ok亦都實行左,無謂屌人啦。佢既選擇將以下因素都係正面 :
1. 伴侶不會分開,就算係各有一方去偷食,忍屎忍屁都要忍
2. 屋企人可以自給自足,亦有足夠金錢去支援樓主謄食
3. 燈油火蠟,管理費,差餉未包括入日常開支,或者有人比
4. 有人係唔打厘印下幫樓主租樓,唔會遇上租霸

我太多顧慮啦,唔夠絕。

仲有大家都假設既樓價一定升,經濟一直咁好,唔會失業,樓價跌銀行唔會call loan
經濟完全零周期
係我哋諗得太簡單定人哋另外有一大筆錢做準備,諗晒所有可能性所以冇得輸

好高興仲見到眼光獨到視野廣闊,咁有理想嘅年青人
青春只有一次,不可比層樓縛死30年

我意思係啲人諗得太簡單
以為一儲夠錢就可以訓身去買樓,仲要訓埋個未結婚既伴侶個身,冇諗到三十年可以有好多變數

唔該唔好偷換概念,我冇講過唔可以比層樓縛死或者供樓冇意義,只係個利益同風險要平衡

同意,三十年太多變數,租樓相對有彈性,進可攻退可守 不怕大圍標大維修管理費
你試下對比世界其實地方既樓價 你就會覺得有問題
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通

早餐一個面包6蚊,lunch 一個m記包10蚊,晚餐買5蚊菜,炒隻蛋,10蚊,每日26蚊,一個月都唔駛1000,有淨嘅久唔久仲可以食好少少
到底樓上計數班人出左黎做野未
你試下對比世界其實地方既樓價 你就會覺得有問題

樓貴有樓貴嘅好處,樓越貴香港人更容易累積財富,炒樓好易賺到錢。要怪就怪點解自己揾咁少錢,而唔係樓貴
唔係難唔難問題

係唔值呢個價

點解會唔值,你層樓買完會變咗0,賣唔返錢?
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

不理性假設 (FF):
1. 揀到一間400m樓下既樓
2. 做到9成按
3. 平均一年加到1k
4. 3k洗費生存到
5. 另一半都係咁慳, 唔走佬
6. 樓寫你名, 但要另一半做擔保人
7. 壓力測試17k加擔保人17k, 會等於34k
得罪講句, 今時今日喺香港仲諗住買樓嘅後生仔根本就係on9
根本係香港租樓先係明智
班業主邊夠我地租客玩

每次樓市post都見到年青有為眼光獨到年青人,預視到買樓嘅風險,實在很欣慰
其實最緊要儲定錢 如果唔係樓市跌到幾十萬你都買唔起
搵15k,家用3k,洗費3k我覺得都無問題,唔難做到。

不過前題你唔洗交貴租先 ,如果唔係起碼最少用多6k,姐係每個月要用12k,月儲得3k
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之

到你儲到筆錢仲係唔係400萬買到層樓啊
400萬以下的二手樓, 以我所知

元朗舊樓有一堆 例如近近地西鐵站ge好順意大厦 實尺260尺島 叫價賣around 330萬
首期40幾萬搞得掂 月入3萬過壓測 月供1萬島
問題係好多人聽見元朗呢個位置覺得遠 或者30幾40年樓齡咁舊 或者得200幾尺咁細 就唔考慮
其實唔咁多要求 要上車係仲ok

有無其他巴打知道邊度仲有400萬以下樓? 雖然真係買少見少

新界既幾廿年居屋三百尾都仲有選擇既

講緊400萬又做到9按

唔係400萬樓下

一講到舊樓好多時年期縮同按揭比例跌

幾廿年居屋做到9按唔洗咁愁
根本係香港租樓先係明智
班業主邊夠我地租客玩

每次樓市post都見到年青有為眼光獨到年青人,預視到買樓嘅風險,實在很欣慰

冇人係到比較租樓定買樓好

大家只係針對買樓係唔係真係唔難,係大部人諗得大複雜定樓主諗得簡單咗?

你班友真係好煩
得罪講句, 今時今日喺香港仲諗住買樓嘅後生仔根本就係on9

怪就怪自己窮,大把後生仔買到樓,不過佢地冇上連登啫
3k其實好輕鬆

早餐:食屋企
午餐:帶飯
晚餐:食屋企
家用:唔比
交通:搭$3.4巴士,來回$6.8,收工搭電車平多一蚊
電話:同屋企人share plan用,唔比錢

一個月返工生活最多都係洗$150,仲有$2850出街、應酬同溝女

女朋友
返工仲問緊屋企攞零用錢,所以可以儲曬成份糧

17k+16k=一年400k
唔計加人工五年就2m,加埋uncle比嘅2m,
已經4m,根本就算係八百萬嘅樓都輕鬆買到,唔明有幾難
首先你搵得15k 仲要一個月洗得3000 你已經無女肯同你一齊

其實大家目標清晰,一個月一人洗3k都唔係難事丫

家用唔洗比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞