香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論
首先 你要有另一半
首先 你要有另一半

所以我排除左佢地
首先你搵得15k 仲要一個月洗得3000 你已經無女肯同你一齊
30年都唔會難
請問你兩個人既人生有幾多個30年去為左400尺實用面積都唔夠既地方
首先你搵得15k 仲要一個月洗得3000 你已經無女肯同你一齊

其實大家目標清晰,一個月一人洗3k都唔係難事丫
其實有幾多盤400萬做到9按
30年都唔會難
請問你兩個人既人生有幾多個30年去為左400尺實用面積都唔夠既地方

每月都係供13k姐,人工會加
加得多咪早d斷
唔洗下下諗到咁絕望
其實有幾多盤400萬做到9按

上地產資料網幫到你
咁樓主上左車未
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

一個月返20日
早餐,麥皮 100
午餐,帶飯
晚餐,屋企
車費,20x20
電話費,108
仲有2000出去玩下,儲下錢搶下平機票都仲得

巴打正面d
咁樓主上左車未

月底上
巴打都可以努力
共勉之
一個月用3000
當你交通費一日廿蚊 一個月返工日子就400
Lunch當你40蚊搞得掂 一個月返工食晏就800蚊左右
呢兩樣必用的已經千二蚊
你有另一半 當你兩個人真係好慳 一星期2次見面食晚餐一人100蚊(無咩可能其實),呢到約會晚餐一個月就800蚊
咁就2000蚊
得返一千蚊 同同事/朋友聚會、約會嘅車資、想消費下、大時大節食好d買下野
得返1000蚊點夠
可能你會話死慳死抵無問題 但個人會無哂生活 有d辛苦
如果巴打做到我都佩服
20歲 搵緊25k有冇絲打同我捱

其實大家目標清晰,一個月一人洗3k都唔係難事丫

其實我見都有唔少後生係咁上下,一般係搵廿幾K咁上下,兩人加埋都有40/50k,肯捱下係買到樓既

所以大家目標真係明確
唔會話上唔到
咩工唔使供強姦金
介紹下
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

個個月都唔過3k洗費 會唔會係你識朋友少?
難在3千家用 3千洗費

家用計你3千無說話聽先算,搭車最起碼都1千,三餐得2千,今時今日食得啲咩?唔好話近近地去轉台灣旅行,銅鑼灣都去唔到。
你同fd子飲杯野睇場戲都無筆直了,仲講咩生活?
樓主你可以一個月剩係用3k?
早午晚餐當100蚊日,唔食下午茶,一個月30日都已經3k
一個月用3000
當你交通費一日廿蚊 一個月返工日子就400
Lunch當你40蚊搞得掂 一個月返工食晏就800蚊左右
呢兩樣必用的已經千二蚊
你有另一半 當你兩個人真係好慳 一星期2次見面食晚餐一人100蚊(無咩可能其實),呢到約會晚餐一個月就800蚊
咁就2000蚊
得返一千蚊 同同事/朋友聚會、約會嘅車資、想消費下、大時大節食好d買下野
得返1000蚊點夠
可能你會話死慳死抵無問題 但個人會無哂生活 有d辛苦
如果巴打做到我都佩服

各位巴打畀心機

26歲50K都

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞