香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
按樓主計法,咁我儲多兩年錢到1.656m然後一筆過買加籍返嚟(siurce:hk01)
仲有376k,再做首期係當地買個細樓唔係仲好咩?
優點:
1)良好教育
2)民主自由
3)工作壓力細
4)較低價買更大嘅屋

咁當地樓平咪等於你財富少,你買層樓會計埋升值潛力等等好多嘢架嘛,淨係為住咩
搵18k 14個月糧
而家24歲草左9萬蚊左右
而家開始每月草10000
4千家用3千洗費
搭車唔洗錢 正係中午飯出街食20-40左右
花紅雙糧草多2萬
一年冇意外都有140000
30歲應該有1球

不過有時想學下野 都冇錢
想學車牌 同進修下都冇錢
如果拍埋拖就應該草唔到咁多

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

下 學車考試就算1 take過都7 8千啦 fail一次再考就皮幾野wor 但如果要儲錢 考完又唔會買車揸啦 養車一個月都閒閒地6 7千咁貴
咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

車牌用黎防身用,霉個陣大不了做運輸
唔係考黎玩車

我而家限自己一個月要草10000
考車呢d唔係急切性同必需性
想等有閒錢先黎考
藍田德田邨青年墮樓死亡。清晨5時許,該屋邨一名女保安員(63歲)發現一名青年倒臥在德欣樓對開山邊,身上染滿鮮血,大驚下立即報警。救護員接報到場,青年已陷入昏迷,立即送院搶救,惜告不治。警員到場調查,發現現場留下一攤血漬,並且檢獲遺書,證實死者姓林(19歲),在香港專業教育學院就讀,相信他由德欣樓寓所墮下,正調查他尋死原因。
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通

早餐一個面包6蚊,lunch 一個m記包10蚊,晚餐買5蚊菜,炒隻蛋,10蚊,每日26蚊,一個月都唔駛1000,有淨嘅久唔久仲可以食好少少

30年都維持咁既生活
唔知會唔會營養不良死左
笑人一世住300呎仲好笑
十年前比人笑果班而家唔係一開二就細換大

慢慢笑

蓋狗你老母

唔買NMD了

仲nmd?
搵18k 14個月糧
4千家用3千洗費
花紅雙糧草多2萬
30歲應該有1球

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

下 學車考試就算1 take過都7 8千啦 fail一次再考就皮幾野wor 但如果要儲錢 考完又唔會買車揸啦 養車一個月都閒閒地6 7千咁貴
咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

唔係考黎玩車

想等有閒錢先黎考

9皮野咪閒錢囉
其實有咩錯,買樓梗係計兩個人收入
你窮又要比老婆做C9咩 唔好講咩無人一齊供,單身買咩鬼樓

同埋你又話人用得錢少,你儲埋用晒年年去旅行比你月入50k都無用啦

同埋父幹唔好話幾球咁離地,50個內好多老豆老母都幫到

睇荃城匯就知香港真係好多人死捱係供到啦,根本有購買力,不過環境太細咋麻
搭車都去咗成 1K, 一個月用食飯洗費 2K, 不如話八達通自動增值老母俾啦🤘🏻咁可以乜都八達通

早餐一個面包6蚊,lunch 一個m記包10蚊,晚餐買5蚊菜,炒隻蛋,10蚊,每日26蚊,一個月都唔駛1000,有淨嘅久唔久仲可以食好少少

30年都維持咁既生活
唔知會唔會營養不良死左

你成世都揾萬幾蚊仲諗買樓,上會都上唔到啦
有目標係好,但係唔好計埋條女
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供
3.男22歲未玩夠,仲未諗同條女結婚
4.覺得咁快買樓浪費人生最好玩個幾年

利申:24歲個年屎忽痕首置借盡,人工一大截拎去供樓,家用冇能力俾,條女嫌拍拖冇錢,悲劇

香港地女就算做sales秘書都有ok收入
有收入但唔肯夾就on9,少少地都要啦,無份住咩
同埋預單身買乜Q樓
樓主計漏左投資
錢放銀行saving係無撚用架

不過 2個人先儲得9k一個月
我搵15k果時都儲到8-9k啦
屌,要靠兩個人先有層樓就仆街啦

利申,8月靠父幹比一半首期買左私樓,準備羅意庭輕鬆供
有錢就唔難

咁你有父幹就唔駛理依啲啦
依個方案係俾冇父幹既人家嘛
搵18k 14個月糧
4千家用3千洗費
花紅雙糧草多2萬
30歲應該有1球

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

唔係考黎玩車

想等有閒錢先黎考

其實我一直都鼓勵身邊既人考車

車牌要儲牌齡同花時間考
趁而家得閒咪
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供

利申:24歲個年屎忽痕首置借盡,人工一大截拎去供樓,家用冇能力俾,條女嫌拍拖冇錢,悲劇

大學拍緊拖都已經一齊諗定點儲錢啦
除非本身有錢唔係仲可以玩乜撚
到時一出到黎就兩份加埋30/40k慢慢儲
月花$3000生活
車費: 首先假設左係住市區仲要可步行去地鐵站既地方, 咁一日$20車資冇問題, 一個月當返22日工,預鬆D $500
(利申住大棠返中環每日來回車資$100 )
以上住市區黎講, 本身屋企都可能有D家底小康之家咁, 唔洗話好重負擔, 估計又係唔洗還讀書錢果D啦, 咁呢樣唔計啦

食: Lunch當你每日都帶飯, 然後早餐食屋企
但一個月落黎點都有一兩日要應酬下同事掛....當你月花$500啦呢度

手提電話: 當你用垃圾plan垃圾機, 每月平均拉返$100

強姦金: 你搵萬五點都要嘔返$750去比強姦金啦

衫褲鞋襪: 唔好同我講你呢D唔會爛, 點都有損耗, 一年點都要買一至兩套新架啦下話, 你自己唔出街就話唔洗著, 返工都要見人啦....當每年$2400, 每月$200 我覺得都合理啦

女朋友: 文中又提到係有另一半既情況下去儲蓄, 我所理解既女朋友呢個關係就點都要洗錢既, 星期六日出下街塔車食飯點都要消費啦, 當你地AA制 (嘩屌你真係柒到唔敢睇 ), 每個呢D拍拖日花$200都不為之過分啦? 一個月拍4~5日拖, 好撚慳當你月花$1000 (香港真係有呢D女仔? )

Remarks: 以上情況都要痴實屋企住, 同埋KEEP住有一半既「支出」依賴左係屋企度, 水電煤租金唔洗比, 屋企上網費又唔關你事, 有野維修要買又當係家用度包埋, 我淨計到咁基本都月花$3050

同埋我都真係好多野當你冇發生, 你又冇病冇痛唔洗睇醫生, 又冇任何興趣所以零消費, 又唔會有任何有風險既投資或生活保障 (例如買保障之類), 更加唔講大時大節要同屋企人或朋友食餐飯慶祝啦D啦
先唔講咁樣既情況下你可以咁生活持續到幾耐
係咪真係可以做到咁?
樓主計漏左投資
錢放銀行saving係無撚用架

不過 2個人先儲得9k一個月
我搵15k果時都儲到8-9k啦

文盲?

咁你有父幹就唔駛理依啲啦
依個方案係俾冇父幹既人家嘛

你岩
所以我都係9up下

不過香港地冇父母幹,買樓真係好撚難
我計過唔靠老母,我要儲4-5年錢先夠首期買層4.5M左右既居屋

5年之後樓價都唔撚知點啦
搵18k 14個月糧
4千家用3千洗費
花紅雙糧草多2萬
30歲應該有1球

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

唔係考黎玩車

想等有閒錢先黎考

車牌要儲牌齡同花時間考
趁而家得閒咪

車牌不嬲都係以考獲技能為先
算啦,教廢人仲要俾人鬧,三代都住公屋,正廢人,以前你老豆買唔起,你世世代代子孫都買唔起,窮仲要生仔嗰d人最廢
[quote][quote]搵18k 14個月糧
4千家用3千洗費
花紅雙糧草多2萬
30歲應該有1球

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

唔係考黎玩車

想等有閒錢先黎考

車牌要儲牌齡同花時間考
當你咁黑仔無工開 都可以渣車搵食
巴士小巴貨車的士
基本上拎到牌就做到

趁而家得閒咪考左佢
反正學車愈黎愈貴
其實唔洗當15k啦
當20k,其實好多人都有
唔洗讀書既 sales保險 司機 地盤 (早人幾年做野已有幾年經驗)
ive工程類
唔洗計大學生其實25 6歲用20k去計都唔過份
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供

大學拍緊拖都已經一齊諗定點儲錢啦
除非本身有錢唔係仲可以玩乜撚
到時一出到黎就兩份加埋30/40k慢慢儲

條女擺明想搵有錢佬包啦
其實唔洗當15k啦
當20k,其實好多人都有
唔洗讀書既 sales保險 司機 地盤 (早人幾年做野已有幾年經驗)
ive工程類
唔洗計大學生其實25 6歲用20k去計都唔過份

咁個班文員侍應廚房連登mk點算?個個月11 12k
佢地會屌你離地架。
最近幾個新盤 細lump sum 三百幾萬納米樓 8成都係年輕人入票
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

就係樓主up唔出啲乜舊樓4m 又做到9按

唔好玩啦CHING....屯門大把400萬樓下上到會批9成
銀行睇申請者年齡 30年樓齡根本唔成問題

屯門 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞