香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
同事例子,工程巴打
同事26k/month
儲錢17k 一個月加埋4年

儲夠1球技術移民去加拿大
40萬首期買左間市郊house 有後花園有車庫
好過香港多多聲

呢d先係應有生活 樓主果種係生存
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之
車費:返工來回$13.6 一個月當返20日左右 $272
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
最憎旅行 所以唔會有咩買機票/旅行洗費
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K
計計埋埋一個月1k都未必用到

同路人
巴打加油

咁有咩意思 同坐監有咩分別

點解你會覺得呢種係坐監
我覺得冇問題 好enjoy呢種生活啵
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之

Sor9
你講舊樓
咁點做9成?
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之

而家啲4百萬盤一係細一係舊一係遠
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

咁可能你個人無咩正常社交
連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

你已經係唔正常嗰個啦,仲話排除唔正常人
車費 $20 x 20 , ,電話費108??。
係咪我認真左?你自閉架?
你個人都幾有病,2000買件T恤都唔夠嘅錢你就作為一個月嘅花費,買餸要食得健康營養全面一個月都至少要五六千,仲未計happy hour 嗰啲正常社交,飲杯嘢都$200啦死毒撚!好似你咁食法得個捱字搞到生癌搵埋搵埋都唔夠醫病
放棄人生社交幾十年為幾百尺個單位仔,你一定係一件唔死都冇用嘅垃圾毒撚,你不如快啲死左佢唔好遺禍人間啦

價值觀唔同
無討論落去意思
共勉之
Agree
我搵28
之前都係一個月洗5-6k連3k家用
最近睇開左
洗大左
要8-9k連家用
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之

Sor9
你講舊樓
咁點做9成?

新樓黎,有興趣自己上網搵下
點22歲做嘢呀 正路都23歲畢業啦
仲有大把fresh grad得12k 13k
點22歲做嘢呀 正路都23歲畢業啦
仲有大把fresh grad得12k 13k

我身邊d朋友7.8成都有15k
有時fg唔好壓得自己太低
畀d信心
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

朋友圈好多 係睇你點維繫同識咩人架啫
一定要下下出去happy hour先叫識人識fd咩
興趣有話一定要用錢?落街跑步要錢?
另一半肯先得架
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

巴打,有機會可以同你交換tg交流下
無女有層樓有咩意義?
求其搭個帳蓬喺樓下公園訓都得啦
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

你要咁樣自我感覺良好都得ge
只不過窮一生ge努力去換取一d唔應該係咁貴ge野值唔值得姐 俾你到時回顧自己一生 諗下自己有咩做過
原來就係死慳死底咁供幾舊石屎
寧願儲起啲錢去移民
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

只不過窮一生ge努力去換取一d唔應該係咁貴ge野值唔值得姐 俾你到時回顧自己一生 諗下自己有咩做過

我唔係唔鼓勵人買樓
宜係應該量力而為
最起碼有應有生活
以唔係為左舊石屎去放棄哂其他野
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

又唔覺依家叫死慳死抵
讀u果陣夠成日去飲野食好西 又唔覺特別充實/開心
咁我只係將呢啲無謂既洗費減到最低 而去換我覺得值得我去換既野 有咩問題
上網鳩up其實唔難

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

又唔覺依家叫死慳死抵
讀u果陣夠成日去飲野食好西 又唔覺特別充實/開心
咁我只係將呢啲無謂既洗費減到最低 而去換我覺得值得我去換既野 有咩問題

岩 但係有人係鍾意多啲消費活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞