香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
其實我又覺得樓主講得無錯喎。

因為所有野都有代價,你想搵13K,有生活有層樓有女屌,有無咁着數?

條數係咁計,你可以話你忍唔到咁無自專生活而做唔到,但都唔可以話果D努力生活嚴守財務紀律嘅人係唔存在嫁喎。

不過講真,用一世去供一個400尺又是咪值呢?

因為所有野都有代價,你想搵13K,有生活有層樓有女屌,有無咁着數?

條數係咁計,你可以話你忍唔到咁無自專生活而做唔到,但都唔可以話果D努力生活嚴守財務紀律嘅人係唔存在嫁喎。

咪撚教D公屋仔啦
不過教完D公屋仔都係唔會做
natural born loser
香港有物業既人都係五毛 建國後會清算

你講起我就灰 ... 係香港生活其實乜都好唔值 ...

落街食飯唔值
搭車唔值
買衫褲鞋襪唔值
買樓唔值
租樓都唔值

無論買咩都有種俾人強姦嘅感覺
反正都要俾人屈 我perfer有間屋叫做有我個名
可以自己佈置 唔洗驚俾人迫遷
供就供 當交多 d 稅
樓豬個方法唔易
但我做到 21歲比咗首期 而家放咗租輕輕鬆鬆
人愈大 愈覺得冇動力 慶幸當時自己有呢個諗法同能力

今年將會24歲
-樓豬
我唔撚出街食野既 帶飯既

5千家用
1千還學費保險
6百交通
100電話費
間唔使同朋友娛樂500
強姦金又無800

已經無撚左8千喇
單身狗黎咋
有女既仲要額外洗費 起碼都二千啦
儲得五六千 十年先七十萬
買二百幾呎
供樓月月清
你老婆去個美容院買個護膚品都一個月唔見一千喇
自己住樣樣都係錢
儲得嗰少少錢
咁係咪呢世唔生仔?定同個仔逼係劏屋 連房都冇間?

我屌你
一啲都不符現實既

日日做喪屍 幾年後唔好彩死撚左 回望自己既一生 到底有乜值得回味?
-樓豬

5千家用
1千還學費保險
6百交通
100電話費
間唔使同朋友娛樂500
強姦金又無800

已經無撚左8千喇
單身狗黎咋
買二百幾呎
供樓月月清
自己住樣樣都係錢
儲得嗰少少錢

我屌你
一啲都不符現實既

日日做喪屍 幾年後唔好彩死撚左 回望自己既一生 到底有乜值得回味?

其實你連供樓都咁辛苦
點解要唸生仔
窮人唔好生仔
其實我自己一直最理想係買到層樓斷供, 生女個仔女
第時退休唔洗煩住問題, 基本生活就生果金+兩個仔女3,4k(現今等值) 維持, lux野就自己儲蓄慢慢洗
死左就層樓留比仔女

利申,人工好低, 儲左50萬cash, 大陸有層樓約4M,結婚最快都要3,4 年,到時應該會賣再香港自住
而家就係想呢3年將50 萬投資變大佢
-樓豬

5千家用
1千還學費保險
6百交通
100電話費
間唔使同朋友娛樂500
強姦金又無800

已經無撚左8千喇
單身狗黎咋
買二百幾呎
供樓月月清
自己住樣樣都係錢
儲得嗰少少錢

我屌你
一啲都不符現實既

其實你有冇諗過自己咁低人工,一早已經俾市場排除左係可以買得起樓嘅人?你先係不符現實wor

一係努力啲揾多啲錢,一係就唔好咁大諗頭早啲訓啦,洗晒啲錢去追夢
買樓難既地方唔係錢 難在要排隊買
第時退休唔洗煩住問題, 基本生活就生果金+兩個仔女3,4k(現今等值) 維持, lux野就自己儲蓄慢慢洗
死左就層樓留比仔女

利申,人工好低, 儲左50萬cash, 大陸有層樓約4M,結婚最快都要3,4 年,到時應該會賣再香港自住

你唸住靠仔女家用維持生計咁點解要生仔
唔生仔仲多錢淨啦
住祖屋 過一世
死左就層樓留比仔女

唔生仔仲多錢淨啦

生仔我諗動物天性,其實好多人都想有個完整家
你純碎用投資角度諗 ( 統計月入5 萬 每仔女每月洗費約$5500)
我都無咩好講
死左就層樓留比仔女

唔生仔仲多錢淨啦

你純碎用投資角度諗 ( 統計月入5 萬 每仔女每月洗費約$5500)
我都無咩好講

係你用投資角度唸生仔 想係佢地度攞家用喎
真係想組織一個美滿家庭 就儲夠錢先啦
仲唸要靠個仔女去安享晚年
-樓豬

5千家用
1千還學費保險
6百交通
100電話費
間唔使同朋友娛樂500
強姦金又無800

已經無撚左8千喇
單身狗黎咋
買二百幾呎
供樓月月清
自己住樣樣都係錢
儲得嗰少少錢

我屌你
一啲都不符現實既

死左就層樓留比仔女

唔生仔仲多錢淨啦

我都無咩好講

有勇氣生仔係咪要生物本能蓋過理智
唔為下代未來設想先做到

老實講我都好鐘意小朋友 但一諗到佢未來我真係生唔出
咪玩la 一講人工post個個幾十k up 點會買唔到

你講起我就灰 ... 係香港生活其實乜都好唔值 ...

落街食飯唔值
搭車唔值
買衫褲鞋襪唔值
買樓唔值
租樓都唔值

無論買咩都有種俾人強姦嘅感覺
反正都要俾人屈 我perfer有間屋叫做有我個名
可以自己佈置 唔洗驚俾人迫遷
供就供 當交多 d 稅

我都覺樓主個方法其實都work

但係一諗到以後要做狗做三十年仲要日日祈禱樓市唔好爆多獲銀行唔好call loan, 辛辛苦苦供完香港又變到大陸城市,仔女仲要用普通話同我講:爸爸,我今天拿了個大紅花,厲害不厲害

諗起就灰咁我不如儲多兩年買加籍仲好
2010年買
而家睇住佢係咁升
去加按再套現舊錢黎投資
係咪無計到搬左入新屋住既洗費 燈油火蠟唔洗錢
算啦 樓主已經視樓如生命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞