香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
搵18k 14個月糧
而家24歲草左9萬蚊左右
而家開始每月草10000
4千家用3千洗費
搭車唔洗錢 正係中午飯出街食20-40左右
花紅雙糧草多2萬
一年冇意外都有140000
30歲應該有1球

不過有時想學下野 都冇錢
想學車牌 同進修下都冇錢
如果拍埋拖就應該草唔到咁多

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

下 學車考試就算1 take過都7 8千啦 fail一次再考就皮幾野wor 但如果要儲錢 考完又唔會買車揸啦 養車一個月都閒閒地6 7千咁貴
咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

車牌用黎防身用,霉個陣大不了做運輸
唔係考黎玩車

我而家限自己一個月要草10000
考車呢d唔係急切性同必需性
想等有閒錢先黎考

其實我一直都鼓勵身邊既人考車

車牌要儲牌齡同花時間考
趁而家得閒咪

車牌不嬲都係以考獲技能為先

學多樣無死 有時間有閒錢咪去學囉
有車牌霉極都做到渣車 再唔係做有錢佬司機

多手準備姐
屌,要靠兩個人先有層樓就仆街啦

利申,8月靠父幹比一半首期買左私樓,準備羅意庭輕鬆供

咁你有父幹就唔駛理依啲啦
依個方案係俾冇父幹既人家嘛

你岩
所以我都係9up下

不過香港地冇父母幹,買樓真係好撚難
我計過唔靠老母,我要儲4-5年錢先夠首期買層4.5M左右既居屋

5年之後樓價都唔撚知點啦

咁你收入都ok啦
父幹50個以內好多人都幫到
唔好計一半咁誇張其實都得
部份連登仔好好笑,屌自己父母係窮人生仔正仆街,點知自己就沉溺係果種廢人有酒今朝醉嘅思維,到人地做到目的時又好酸,不斷揾啲醜陋嘅籍口黎合理化自己懶嘅行為

其實有冇諗過點解自己唔改變下剩係識酸人屌人
講就簡單 有幾多人真係做到 比你9成上到車 每個月成萬二三蚊供款
萬一搞大左條女個肚 少一份收入 多一份支出 睇你到時點樣供

利申: 靠屋企2成首期上車
其實唔洗當15k啦
當20k,其實好多人都有
唔洗讀書既 sales保險 司機 地盤 (早人幾年做野已有幾年經驗)
ive工程類
唔洗計大學生其實25 6歲用20k去計都唔過份

咁個班文員侍應廚房連登mk點算?個個月11 12k
佢地會屌你離地架。

廚房 待應 你想11k就請到?咪玩啦
而家呢類工種極缺人 人工不停加緊
其實唔洗當15k啦
唔洗讀書既 sales保險 司機 地盤 (早人幾年做野已有幾年經驗)
ive工程類

佢地會屌你離地架。

身邊讀唔成書做保險有20k,好少少讀ive監工安全都有20k
12k不如諗轉行好過入呢個post
樓價高於可負擔水平咁高時 咁樣捱法強行入手其實好高風險
所以連政府都會話唔鼓勵咁急上樓
其實唔洗當15k啦
ive工程類

佢地會屌你離地架。

待應有好多新移民or呀姐去做
後生長工做待應都係on9架啦
最近幾個新盤 細lump sum 三百幾萬納米樓 8成都係年輕人入票
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

就係樓主up唔出啲乜舊樓4m 又做到9按

唔好玩啦CHING....屯門大把400萬樓下上到會批9成
銀行睇申請者年齡 30年樓齡根本唔成問題

屯門 不了

正宗廢青思想

btw 屯門有乜野樓批9成呢
城點定係三寶?
樓價高於可負擔水平咁高時 咁樣捱法強行入手其實好高風險
所以連政府都會話唔鼓勵咁急上樓

1.有壓力測試,你過到即係銀行幫你寫左包單

2.政府講左十幾年唔好急上樓,你到而家仲信咁on9
講就簡單 有幾多人真係做到 比你9成上到車 每個月成萬二三蚊供款

夠首期9成真心易
最慳果時可以成個月都係淨係比交通同飲食
坐最平 食最平
都維持左半年有多

有d野計劃下就唔難 你控制好既 點會咁易搞大條女個肚
按樓主計法,咁我儲多兩年錢到1.656m然後一筆過買加籍返嚟(siurce:hk01)
仲有376k,再做首期係當地買個細樓唔係仲好咩?
優點:
1)良好教育
2)民主自由
3)工作壓力細
4)較低價買更大嘅屋

簡直係加入人生勝利組
最近幾個新盤 細lump sum 三百幾萬納米樓 8成都係年輕人入票
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

就係樓主up唔出啲乜舊樓4m 又做到9按

唔好玩啦CHING....屯門大把400萬樓下上到會批9成
銀行睇申請者年齡 30年樓齡根本唔成問題

屯門 不了

正宗廢青思想

btw 屯門有乜野樓批9成呢
城點定係三寶?

算啦 你慢慢圍爐笑人買樓

我打算買
笑人一世住300呎仲好笑
十年前比人笑果班而家唔係一開二就細換大

慢慢笑

五年前買樓已經升一倍
十年前買應該一開四
每年都有新進淡友加入其實好開心
其實唔洗當15k啦
ive工程類

佢地會屌你離地架。

待應有好多新移民or呀姐去做
後生長工做待應都係on9架啦

你睇返港島區 特別係旺區商業區 人工分分鐘高過班文員仔
包食又慳到筆
係衰在要返夜

但好過走去做文員仔果d冗員
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
可唔可以唔好係度9 up ?
9成按揭要過 hkmc 銀行批 hkmc 都未必批
提都無提過壓測 樓源又輕輕帶過
係度誤導人 !
我自己近排同女朋友買左樓 經驗話你知
兩個人月入無4萬係根本諗都唔洗諗買樓

我唔係話錢唔洗儲 但係唔好講到咁易教人
買樓係人生大事 負擔唔到唔好隨便上車
因為按揭係好聽 實情你係欠下巨債
而你所謂"買"左樓 其實層樓得一兩成係屬於你

出嚟住一闊三大 仲有好多開支要計清楚
唔好諗住買樓係 all in 一鋪清袋
呢度 d 人想 tum 你做樓爆嘅受害者
量力而為呀!
一個月洗3000都叫正常,一日就可以用100蚊到,食兩餐飯都唔夠啦 ,重要拉埋條女黎一齊供,又唔係結左婚,做咩要一齊供樓,如果我女朋友叫我供,我彩佢都傻,好憎果種懶係要一齊存錢,要一齊做咩,要一齊打造將來,眼中全世界好似只有對方果種情侶。

利申:無女朋友

Agree 男人老狗 樓都供唔起溝咩女

感覺樓主就係果種好有計劃,成日就只識得攬住條女,懶係咩都plan 好曬,好撚安居樂業,好撚難頂果種人 講咩野帶飯食,留幾百蚊黎用,真係好on9,細節我無咩睇,但係睇到話要同女朋友一齊存錢買樓真係好on9
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
係度誤導人 !

量力而為呀!

比hkmc 個度又一小筆錢無人提

講就簡單 有幾多人真係做到 比你免佣租到樓 每個月成萬二三蚊畀租
萬一搞大左條女個肚 少一份收入 多一份支出 睇你到時點樣交租
係度誤導人 !

量力而為呀!

呢位師兄講得好。

btw, 老實果句, 買左樓嘅又點會叫人唔好買樓
你估佢地唔驚到左無人買樓果陣, 自己變負資產咩
係香港地買樓, 從來都係投機項目黎
係度誤導人 !

量力而為呀!

到時過唔到壓測要撻訂 當比錢學野囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞