香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
我覺得你合理化件事,將買股票呢個行為做左投機
者係屌人買六合彩唔中係你問題

我用一生精力貢獻社會,包括掃地都係
教書,護士,IT, 工程, etc

之後原來最後想三餐温飽係投資,唔成功仲要係自己問題
連年報呢樣野我讀哂小學中學大學都無人教過
更唔好話原來我要識d咩智能汽車大熱
又咩amd原來請左個天才工程師整左cpu所以2 蚊變1x蚊

只係想有地方住,唔識又係錯
唔難?

我同條女搵6皮幾
去新界搵d 兩房都4球幾5球
首期都球幾啦

扣埋家用 生活費
儲埋既錢都未追到今年樓價升幅
真係買條春

股票今年都升唔少啦
你儲左既錢攞黎買股票咪追到囉

升就咁講者
蝕就俾條女屌死都似

依家手揸1m 都買唔到心水盤
唯有儲多d 先諗

有1m現金咩投資都唔做
呢個就係啲人買唔起樓既原因
靜係覺得樓係資產 其他唔係就唔去投資
咁資產價格全部都升個陣 啲現金就點都追唔到人地升幅

無你投資眼光咁獨到
買中 HSBC QQ 就話發者
買左堆細價股仆左街邊個可憐我先

年頭到而加樓價升左12% HSI升左25%
你買個2800都得啦 (唔係叫你而加買)

好簡單, 你講下點樣而家開始連續5年做到15%回報
樓上以為搵多過萬2
銀行就就可以借錢俾你供萬2?
定係我真心左
屌有錢咪買到囉
有目標係好,但係唔好計埋條女
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供
3.男22歲未玩夠,仲未諗同條女結婚
4.覺得咁快買樓浪費人生最好玩個幾年

利申:24歲個年屎忽痕首置借盡,人工一大截拎去供樓,家用冇能力俾,條女嫌拍拖冇錢,悲劇

大學拍緊拖都已經一齊諗定點儲錢啦
除非本身有錢唔係仲可以玩乜撚
到時一出到黎就兩份加埋30/40k慢慢儲

條女擺明想搵有錢佬包啦

兩份加埋啵
唔難?

我同條女搵6皮幾
去新界搵d 兩房都4球幾5球
首期都球幾啦

扣埋家用 生活費
儲埋既錢都未追到今年樓價升幅
真係買條春

股票今年都升唔少啦
你儲左既錢攞黎買股票咪追到囉

升就咁講者
蝕就俾條女屌死都似

依家手揸1m 都買唔到心水盤
唯有儲多d 先諗

有1m現金咩投資都唔做
呢個就係啲人買唔起樓既原因
靜係覺得樓係資產 其他唔係就唔去投資
咁資產價格全部都升個陣 啲現金就點都追唔到人地升幅

點樣投資?
買保本基金?咪又係一年得果一萬幾千
買股票?蝕撚左點算?你幫佢填氹?

咪撚戇鳩啦清

基金就梗係呃人囉
咁我買股票至少十年都有錢賺既
買股票長線蝕錢係自己能力問題
但唔可以否認係香港可以唔投資
買下人民幣定期都可以叫投資丫
而當你買唔起樓 就更加唔可以唔做其他投資去追資產價格升幅

你買有錢賺唔代表人地買都有錢賺架嘛大哥
我身邊好撚多呢d成撚日叫人投資既仆街
係呀,而家恆指28000你講乜鳩都得架啦
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得
我覺得你合理化件事,將買股票呢個行為做左投機
者係屌人買六合彩唔中係你問題

我用一生精力貢獻社會,包括掃地都係
教書,護士,IT, 工程, etc

之後原來最後想三餐温飽係投資,唔成功仲要係自己問題
連年報呢樣野我讀哂小學中學大學都無人教過
更唔好話原來我要識d咩智能汽車大熱
又咩amd原來請左個天才工程師整左cpu所以2 蚊變1x蚊

只係想有地方住,唔識又係錯

其實我唔係當投機
除左大跌市 我長期都有揸股票
短炒既都係佔我3成左右

咁呢個社會係你只靠打工係唔work
投資已經變左basic生活技能
好彩我屋企人中學有教我睇下年報簡下股票
識投資緊要過識掃地,教書,護士,IT, 工程啦
同埋你唔識咩amd 咩智能汔車咁你咪買2800囉
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

我頭先都講左 唔係叫你而加買
因為我3-4年前都叫過一個朋友叫佢買股票
佢去到2年前大時代27000點先黎買咁後尾梗係蝕
我2年前跌穿26500 都賣清曬轉曬cash 19000點再入返

重點係我叫你投資 係叫你學投資
學都唔去學就話 叫人投資係仆街
你睇有邊個有錢佬係唔投資?
唔識咪去學囉
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

我2年前跌穿26500 都賣清曬轉曬cash 19000點再入返

唔識咪去學囉

事後孔明有邊個唔撚識
你有冇自己出黎住過
樓主你可以一個月剩係用3k?
早午晚餐當100蚊日,唔食下午茶,一個月30日都已經3k

樓主應該早餐8蚊營多 午餐10蚊三文冶 晚餐食老母
4m樓既實用面積得250呎 一個人住都好難
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

唔識咪去學囉

事後孔明有邊個唔撚識

所以而加叫你學定 唔好下次有機會唔入喇
屌你樓上嗰條戇鳩做乜撚野
人地叫你學投資你起槓做乜撚
引人落疊?你有錢接貨咩戇鳩?
弱智先會放啲錢係銀行蝕通漲
買乜撚都好過放係度:ETF/funds/saving plans

係呀係呀 我叫緊你落疊呀 我有錢分呀

我又唔會話佢地弱智既
但將錢放曬銀行做cash 仲要屌人地投資on9 就真係弱智
同住公屋既人屌人買私樓一樣
明明買樓都係投資 可以蝕錢
Funds/saving plans 我就真係不了
但買下ETF夠曬簡單啦
怕死買ibond囉
屌你樓上嗰條戇鳩做乜撚野
人地叫你學投資你起槓做乜撚
引人落疊?你有錢接貨咩戇鳩?
弱智先會放啲錢係銀行蝕通漲
買乜撚都好過放係度:ETF/funds/saving plans

係呀係呀 我叫緊你落疊呀 我有錢分呀

傻閪,睇下幾撚時蝕撚哂全副身家去跳樓
慘慘豬冇人可憐你呀
怕死買ibond囉

香港獨立左點算

口頭獨立ok?
車費:返工來回$13.6 一個月當返20日左右 $272
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
最憎旅行 所以唔會有咩買機票/旅行洗費
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K
計計埋埋一個月1k都未必用到

同路人
巴打加油

咁有咩意思 同坐監有咩分別

點解你會覺得呢種係坐監
我覺得冇問題 好enjoy呢種生活啵

咁可能你個人無咩正常社交
連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

朋友圈好多 係睇你點維繫同識咩人架啫
一定要下下出去happy hour先叫識人識fd咩
興趣有話一定要用錢?落街跑步要錢?

你要咁樣自我感覺良好都得ge
只不過窮一生ge努力去換取一d唔應該係咁貴ge野值唔值得姐 俾你到時回顧自己一生 諗下自己有咩做過
原來就係死慳死底咁供幾舊石屎

巴打講得好
好理性wo 屌你
15蚊一個月年年有錢加
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

只不過窮一生ge努力去換取一d唔應該係咁貴ge野值唔值得姐 俾你到時回顧自己一生 諗下自己有咩做過

巴打講得好

我只係見到好多買左樓嘅人早上岸,睇住班窮人葡萄酸嘅樣你地要享受就俾代價,慢慢自我感覺良好
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

點解你會覺得呢種係坐監

連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

巴打講得好

一個正常打工仔, 要用自己3分2既車去供樓比自己住其實已經好撚唔合理,
仲要得果2百幾3百尺, 買完到生仔又要再諗過買大間d, 跟住又要請賓賓,
之後又要供過
當然, 高登仔個個都話自己50k 人工架啦,
, 而家個市升, 個個都當左自己係股神架啦,教化人做咩唔投資,
一個人辛辛苦苦儲到一舊錢, 諗住買樓, 敢拎舊錢去搏既有幾多個,
到有錢買又驚樓市跌,負資產,
唔覺成件事好唔合理架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞