香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
屌你老母個個講撚到駛少啲錢=冇朋友
好撚心咪淨係識埋啲掛住飲飲食食爛浦爛玩既酒肉朋友啦
真正既朋友駛撚花咁多錢去維繫
簡簡單單一齊傾下計食餐便飯都好開心啦

樓主個方案根本係十分可行
15k好基本啦,冇咪增值自己同努力搵工去達成
冇另一半咪識多啲朋友努力物色下

唔通真係諗住咩野都唔撚做唔肯付出掛住亂花費沈迷玩樂就會有躉樓跌落黎俾你住
搵18k 14個月糧
而家24歲草左9萬蚊左右
而家開始每月草10000
4千家用3千洗費
搭車唔洗錢 正係中午飯出街食20-40左右
花紅雙糧草多2萬
一年冇意外都有140000
30歲應該有1球

不過有時想學下野 都冇錢
想學車牌 同進修下都冇錢
如果拍埋拖就應該草唔到咁多

咪撚玩啦老友
學車洗你幾多錢

下 學車考試就算1 take過都7 8千啦 fail一次再考就皮幾野wor 但如果要儲錢 考完又唔會買車揸啦 養車一個月都閒閒地6 7千咁貴
咁不如慳返唔考

你睇清楚原本佢講乜
係佢話想考牌都無錢

車牌用黎防身用,霉個陣大不了做運輸
唔係考黎玩車
我幫老豆老母供樓連生活費要俾25K一個月家用,我搵31K,樓主有冇上樓教學
做樓奴做到你班濕鳩咁撚自豪

利申: 準備做樓奴 但我唔會咁自豪喺度同人說教囉
有冇諗過有人屋企唔煮飯
我3餐都出面食
lunch dinner閒閒地100蚊
早餐當你食個包都要15蚊
搭車過海來回30
以上必需開支都3000啦
唔通個個月咁樣生活
買包薯片都唔得

無人煮咪自己煮囉 咁大個人一定要人幫
有冇諗過有人屋企唔煮飯
我3餐都出面食
搭車過海來回30
唔通個個月咁樣生活
買包薯片都唔得

真係好on9
個撚個啲藉口都只係顯示班友做慣少爺仔
日撚日掛住玩少少事就怕辛苦唔撚識自理
最近幾個新盤 細lump sum 三百幾萬納米樓 8成都係年輕人入票
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

就係樓主up唔出啲乜舊樓4m 又做到9按
其實好簡單 樓主係條零生活可言既死毒撚 只係生存 兼離撚晒地

1、一個由22歲開始fg就每月儲8、9千既女仔?而呢個女仔係冇男朋友?
2、400萬樓 當你山卡拉地方 萬3蚊尺 得300尺 呢既size既垃圾就係你人生最黃金既30幾年既精力能夠換取既野?
3、供樓呢?供書教學呢?裝修呢?成家立室之後仲比3000家用呀?
4、冇進修、冇學車、冇social life,咁叫做人?

選擇上既問題,你可以笑樓主,你可以唔面對現實,期望有日樓價跌到你所想既水平,未來無人知。
要結婚有住屋需要,唔合理都要買,或你可以選擇租。
歷史話俾大家知,投資左落房地產係笑到而家。
而家既人係後悔以前無上車。
投資得就有風險,你租樓都會俾人加租。
你信租樓日日賺既咪繼續租。
有人覺得活在當下,一年4次旅行唔儲錢,享受左先,老左咪怨就ok
最近幾個新盤 細lump sum 三百幾萬納米樓 8成都係年輕人入票
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

我想講人工係會升
40k係一個人都儲到
兩個人一樣時間起步既就兩年都儲到80k
加上有啲人既另一半早過自己出黎做野添

樓主咁計已經係預到好鬆動
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

我想講人工係會升
400k係一個人都儲到
兩個人一樣時間起步既就兩年都儲到80k

有冇諗過有人屋企唔煮飯
我3餐都出面食
搭車過海來回30
唔通個個月咁樣生活
買包薯片都唔得

真係好on9

其實學煮飯好難咩
電飯煲,烚下菜,煎下蛋,蒸下排骨肉餅.....
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

我想講人工係會升
400k係一個人都儲到
兩個人一樣時間起步既就兩年都儲到800k

我幫老豆老母供樓連生活費要俾25K一個月家用,我搵31K,樓主有冇上樓教學

冇, 你人生已完
按樓主計法,咁我儲多兩年錢到1.656m然後一筆過買加籍返嚟(siurce:hk01)
仲有376k,再做首期係當地買個細樓唔係仲好咩?
優點:
1)良好教育
2)民主自由
3)工作壓力細
4)較低價買更大嘅屋
下下超額20倍以上

按揭成數高呀嘛

首次置業 收入穩定
三十幾年舊樓都做到九按一般無問題啦...
最大問題都係你另一半肯唔肯聯名或者擔保姐
有冇諗過有人屋企唔煮飯
我3餐都出面食
搭車過海來回30
唔通個個月咁樣生活
買包薯片都唔得

真係好on9

其實學煮飯好難咩
電飯煲,烚下菜,煎下蛋,蒸下排骨肉餅.....

好撚易
我都係一直唔識煮
住hall時想慳錢就上網搵食譜
跟住啲份量步驟煮已經冇問題
日日自己煮真心慳勁多
當學多門手藝
又食到想食既野
有目標係好,但係唔好計埋條女
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供
3.男22歲未玩夠,仲未諗同條女結婚
4.覺得咁快買樓浪費人生最好玩個幾年

利申:24歲個年屎忽痕首置借盡,人工一大截拎去供樓,家用冇能力俾,條女嫌拍拖冇錢,悲劇
其實好簡單 樓主係條零生活可言既死毒撚 只係生存 兼離撚晒地

1、一個由22歲開始fg就每月儲8、9千既女仔?而呢個女仔係冇男朋友?
2、400萬樓 當你山卡拉地方 萬3蚊尺 得300尺 呢既size既垃圾就係你人生最黃金既30幾年既精力能夠換取既野?
3、供樓呢?供書教學呢?裝修呢?成家立室之後仲比3000家用呀?
4、冇進修、冇學車、冇social life,咁叫做人?

選擇上既問題,你可以笑樓主,你可以唔面對現實,期望有日樓價跌到你所想既水平,未來無人知。
要結婚有住屋需要,唔合理都要買,或你可以選擇租。
歷史話俾大家知,投資左落房地產係笑到而家。
而家既人係後悔以前無上車。
投資得就有風險,你租樓都會俾人加租。
你信租樓日日賺既咪繼續租。
有人覺得活在當下,一年4次旅行唔儲錢,享受左先,老左咪怨就ok

租樓畀吸血鬼加租先最無奈
利申:搬過差唔多十次屋
按樓主計法,咁我儲多兩年錢到1.656m然後一筆過買加籍返嚟(siurce:hk01)
優點:
1)良好教育
2)民主自由
3)工作壓力細
4)較低價買更大嘅屋

首先你要可以放低朋友家人,離開自己長大既地方。
英文要好先搵到工。
係人都知外面好,有幾多個真係可以孑然一身話走就走。
優點:
1)良好教育
2)民主自由
3)工作壓力細
4)較低價買更大嘅屋

好!當然好
對下一代更好
但兩老好多時會反對

只係最唔撚抵得係啲掛住去浦去玩唔撚儲錢又響度嗌買樓難果啲麻煩友
有目標係好,但係唔好計埋條女
1.未必個下個個有女
2.條女未必肯同你供
3.男22歲未玩夠,仲未諗同條女結婚
4.覺得咁快買樓浪費人生最好玩個幾年

利申:24歲個年屎忽痕首置借盡,人工一大截拎去供樓,家用冇能力俾,條女嫌拍拖冇錢,悲劇

而家放岀去套現賺既差價你分分鐘要儲十年先儲到啦。
笑人一世住300呎仲好笑
十年前比人笑果班而家唔係一開二就細換大

慢慢笑

蓋狗你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞