香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike

買開餸 三餸一湯 有菜有肉 一餐普普通通100蚊左右啦
夠3個人食 除返開一個人33蚊一晚左右
30x30 =990 一個月都喺990蚊買餸
比多300蚊你每個月買米買調味好未?
頂盡都喺1290一個月 一個人 點樣5千幾6千蚊一個月呀
早餐:麥皮(30幾蚊可以食2-3個月)一個月10蚊
午餐:帶飯
晚餐:自己買餸要食得健康營養全面$1300一個月

Happy Hour個啲一定要去?
不嬲職場無朋友架啦 你要靠happy hour同同事打好關係 倒不如比多啲心機落去做野到啦
Happy Hour:$0/($200)

正常社交就一定要去飲野?我約朋友食譚仔,行山,打波,游水,跑步,最貴比你睇埋場戲啦
戲飛95蚊 食譚食豪食當70 170蚊 一日連埋車費都唔洗200蚊啦
娛樂:一星期同朋友出一次街 170一日 680蚊

加埋樓主個啲20x20車費 108電話費
1310+680+108+20x20+($200happyhour)=$2698
有剩用黎買衫又好 加落交通個筆又好 食好啲又好 happyhour又好

唔係想講慳錢有幾好 只喺覺得 係你眼中 慳錢喺捱緊 係辛苦 其實唔喺個個人都好似你咁諗 有啲人無咩特別嗜好 唔鍾意追星/去旅行/唔鍾意去多人嘅地方/唔需要成日買衫

唔代表佢地無社交 更加唔代表佢地為左儲錢而放棄人生 你開口埋口就話人地死毒撚 唔通要日日出去happy hour 出去蒲先叫正常人?我唔覺得喎 人人放工第一時間緊喺想放鬆架啦 你覺得去happy hour先放鬆到 我夠覺得去做運動或者係屋企先放鬆到 我淨喺見到你不斷將自己個一套夾硬放落人地到

最後我想問2000蚊買件T-shirt都唔夠?你件衫鑲金架?

好醒好勁呀死毒撚
你現實生活係食撚曬屎都可以自我感覺良好果類人,,一定係圖中果類日曬雨淋死都只會搭地鐵嘅社會精英 有女肯跟你都一定係終極黃種豬閪
譚仔果啲臭閪爛鬼味精湯水垃圾肉碎米線係依類人先食,唔好將你啲恐怖價值觀套落人哋度就真,你窮到忽咗? ??

講埋啲廢話可以無視生活上嘅一切身體護理,美容護膚換季置裝經常性開支就知你咩料,想問下你幾耐冇去洗牙?好核突呀你
我都幾羨慕你依班地底泥,生活成本一定好低.............冇乜壓力

https://www.hk01.com/article/33367

我開頭以為係講G2000....
ching你買件T shirt 洗2千蚊?

其實個個牌子價錢都係咁二三千上下, 冇需要放大嚟講, 你唔會真係比兩登教人脱毒班傻鳩老點你去uniquo 果類物體買衫出去見人就以為已經夠得體啩?

就算係主打平民smart casual 路線既rag & bone 都一兩千啦

戇鳩仔

真係唔知講咩好

你平時出去係咪已經柒慣?定對於衣着正常嘅定義你係以依度班傻鳩嘅標準為依歸所以唔知講咩好?

好撚on9
窮撚但要求自己有有錢人既生活質素
追求埋啲非必要既物質享受野
但連最基本既住屋都未搞掂

好心冇咁大個頭就咪撚戴咁大頂帽啦
仲講埋哂啲懶離地言論
收入中位數得15k
你覺得22歲就有15k

識好多人打幾十年工都唔過15k

垃圾
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你唔好吹水啦
學樓上話一個月8千都唔夠洗啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

睇死你都係拎老豆老母張單出黎9up
有乜理由9按供萬2蚊先得架?
咁好多人都供得起啦
講到個樓價成世唔郁等比你上車
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你唔好吹水啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

咁好多人都供得起啦

咁因為你未供過樓,人云亦云,以為供樓好貴
你用按揭app自己計下啦,人地貼埋圖又唔信 你呢d人真係好柒
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
可唔可以唔好係度9 up ?
9成按揭要過 hkmc 銀行批 hkmc 都未必批
提都無提過壓測 樓源又輕輕帶過
係度誤導人 !
我自己近排同女朋友買左樓 經驗話你知
兩個人月入無4萬係根本諗都唔洗諗買樓

我唔係話錢唔洗儲 但係唔好講到咁易教人
買樓係人生大事 負擔唔到唔好隨便上車
因為按揭係好聽 實情你係欠下巨債
而你所謂"買"左樓 其實層樓得一兩成係屬於你

出嚟住一闊三大 仲有好多開支要計清楚
唔好諗住買樓係 all in 一鋪清袋
呢度 d 人想 tum 你做樓爆嘅受害者
量力而為呀!

樓豬以為儲到錢買到會自動送水電媒差餉管理費裝修連全屋家私

咁好多人都供得起啦

你用按揭app自己計下啦,人地貼埋圖又唔信 你呢d人真係好柒

[member]咁的確我其實無做足9成既,我做8成幾未到9成。不過你咪計下4球樓做足9成要供幾多囉,記得做曬暑期作業先計呀,聽日開學啦/member]
首先揾份包兩餐飲食工
之後放假再炒散
女就揾中女豬閪
上樓只日可待

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

先唔講供幾錢,係合唔合理既問題
每個月俾萬幾蚊做樓奴值咩?
我買件tee好過啦
俾咁多錢黎買間屋住, 同買件tee著
問心啦, 係人都知件tee日日著重要d啦
衣食住行都係衣食行先
真係好嬲, 唔講咁多, 即刻落街買番件tee先

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

我借兩球都係月供7000幾,佢應該借3球
早兩年都仲有3球上車盤

睇佢係400萬9按30年,仲要叻仔2016年頭最低位上車
依家起碼值500萬以上

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

我借兩球都係月供7000幾,佢應該借3球
早兩年都仲有3球上車盤

睇佢係400萬9按30年,仲要叻仔2016年頭最低位上車
依家起碼值500萬以上

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

我買件tee好過啦
衣食住行都係衣食行先

講咩呀想買就要付出,唔想付出咪排公屋囉。但好中立客觀既一件事就係香港買樓唔易,因為香港不嬲都係樓價中位同入息中位數相差最大既地方

咁好多人都供得起啦

即係咁 我就唔識計啦
400萬樓借360萬
360萬/30年/12月=$10000
1個月已經講緊還一萬啦
唔通你借咁多錢一個月俾2千蚊息?
唔好玩啦
唔會話你張單係假既 不過可能銀行計錯數姐

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

我買件tee好過啦
衣食住行都係衣食行先

咁好多人都供得起啦

即係咁 我就唔識計啦
400萬樓借360萬
1個月已經講緊還一萬啦
唔好玩啦

你呢d 柒頭唔識計數就咪出黎柒啦
google下d 按揭工具有幾難呀?
人唔笑 狗都吠

不過都岩既,世界上需要你呢d廢人
個個都識計數,呢個世界唔得掂

咁好多人都供得起啦

即係咁 我就唔識計啦
400萬樓借360萬
1個月已經講緊還一萬啦
唔好玩啦

屌 個本金會越來越少架 ,唔怪得咁多傻仔租樓長勝啦,唔好屌醒佢地啦

咁好多人都供得起啦

即係咁 我就唔識計啦
400萬樓借360萬
1個月已經講緊還一萬啦
唔好玩啦

屌 個本金會越來越少架 ,唔怪得咁多傻仔租樓長勝啦,唔好屌醒佢地啦

啲人都on9,你老豆老母咪因為租樓,無買樓導致而家你要叫春囉。

咁好多人都供得起啦

即係咁 我就唔識計啦
400萬樓借360萬
1個月已經講緊還一萬啦
唔好玩啦

而家d on9仔以唔識計數為榮

柒到無眼睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞