香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
我就當你可以4M 可以9成,每月供$14000
首期連其他費用已經50萬,之後未計結婚呢D錢

$14000 供樓
$1000 * 2 保險
$900 * 2 稅
$400 * 2 返工車費
$1000 * 2 返工早午餐
$600 電話+上網
$2000 水電煤
$3000 * 2 家用
$1000 差餉
$2000 管理費

呢度已經over 左3萬蚊
一個唔覺意生左個仔,根據統計,2萬以上家庭每月大約$6000養仔

PS: 未計閒晚飯
PS: 未計放假食飯
PS: 未計你要買衫褲鞋、換電器, etc.....
PS: 未計任何玩樂消費

就算家庭月入5萬都係好大壓力
借9成有乜可能每月供13k?

食少幾餐放題去少幾次旅行就嗌哂辛苦又話同坐監冇分別
都on99
跟本樓主個方案係貼地又可行又唔會話太辛苦
又唔係話要捱餓捱渴冇地方訓
咁都話難難難
最好就日日舒舒服服吃喝玩樂就有躉樓跌落黎俾你住喇

少少野都唔肯付出
依啲人買唔到樓真係抵撚死
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未

巴打如果有留意樓市
4m真係有350尺
有興趣可以上網搵下
共勉之

而家啲4百萬盤一係細一係舊一係遠

4M樓350呎實用? 首先一手可以收皮, 二手有, 元朗尚悅山卡啦, 荃灣中心35年樓不過最多324呎, 屯門上水都有, 但如果返港島, 真係連時間都蝕埋畀佢.

仲有, 呢個只係賣價, 如果唔係大型屋苑, 或者靚區如何文田, 銀行會唔會借唔足九成? 借唔足就恭喜你, 因為本身52萬首期連雜費外加20萬裝修共72萬, 會變做90萬連雜費外加20萬裝修共110萬. 好啦, 到你唔怕舊買樓齡耐既樓, 一上去一兩年後就收到信話要夾錢維修, 呢下更值得恭喜, 因為你節食縮食供樓畀水電煤狗餉管理費家用, 本身已經大大削弱左你儲蓄能力, 係邊度變舊錢出黎大厦維修?
同你呢d人三十年過呢d生活真係慘
其實要有200萬現金香港買樓先叫鬆動d
樓本樓主就係on9
問多你一句 你計到咁勁 咁你買左樓未呀?
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

如果女朋友唔肯返full time,
我份工又唔夠入息過壓測,咁邊個做我擔保人

利申: 25歲靠自己儲左2成首期
真係會有人供斷
有個朋友有幾年前二百幾買左黎放租 屯門樓
前排放左三百尾放左 執左成球
做幾撚耐野先有咁多現金
利申:窮撚
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

但起碼唔會難先

理性討論

如果女朋友唔肯返full time,
我份工又唔夠入息過壓測,咁邊個做我擔保人

利申: 25歲靠自己儲左2成首期

屋企人有無做野?
與其咁辛苦去到成50歲先供完 不如及時行樂
自己呢種人唔會儲夠錢買樓
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

但起碼唔會難先

理性討論

你已經係唔正常嗰個啦,仲話排除唔正常人
車費 $20 x 20 , ,電話費108??。
係咪我認真左?你自閉架?
你個人都幾有病,2000買件T恤都唔夠嘅錢你就作為一個月嘅花費,買餸要食得健康營養全面一個月都至少要五六千,仲未計happy hour 嗰啲正常社交,飲杯嘢都$200啦死毒撚!好似你咁食法得個捱字搞到生癌搵埋搵埋都唔夠醫病
放棄人生社交幾十年為幾百尺個單位仔,你一定係一件唔死都冇用嘅垃圾毒撚,你不如快啲死左佢唔好遺禍人間啦

價值觀唔同
無討論落去意思
共勉之

仆街死啦你,真係唔知咩垃圾父母你依條死賤種出嚟喺度散播依啲恐怖思想
返工放工瞓覺再返工你嘅興趣就係供樓簡直係一個笑話

買開餸 三餸一湯 有菜有肉 一餐普普通通100蚊左右啦
夠3個人食 除返開一個人33蚊一晚左右
30x30 =990 一個月都喺990蚊買餸
比多300蚊你每個月買米買調味好未?
頂盡都喺1290一個月 一個人 點樣5千幾6千蚊一個月呀
早餐:麥皮(30幾蚊可以食2-3個月)一個月10蚊
午餐:帶飯
晚餐:自己買餸要食得健康營養全面$1300一個月

Happy Hour個啲一定要去?
不嬲職場無朋友架啦 你要靠happy hour同同事打好關係 倒不如比多啲心機落去做野到啦
Happy Hour:$0/($200)

正常社交就一定要去飲野?我約朋友食譚仔,行山,打波,游水,跑步,最貴比你睇埋場戲啦
戲飛95蚊 食譚食豪食當70 170蚊 一日連埋車費都唔洗200蚊啦
娛樂:一星期同朋友出一次街 170一日 680蚊

加埋樓主個啲20x20車費 108電話費
1310+680+108+20x20+($200happyhour)=$2698
有剩用黎買衫又好 加落交通個筆又好 食好啲又好 happyhour又好

唔係想講慳錢有幾好 只喺覺得 係你眼中 慳錢喺捱緊 係辛苦 其實唔喺個個人都好似你咁諗 有啲人無咩特別嗜好 唔鍾意追星/去旅行/唔鍾意去多人嘅地方/唔需要成日買衫

唔代表佢地無社交 更加唔代表佢地為左儲錢而放棄人生 你開口埋口就話人地死毒撚 唔通要日日出去happy hour 出去蒲先叫正常人?我唔覺得喎 人人放工第一時間緊喺想放鬆架啦 你覺得去happy hour先放鬆到 我夠覺得去做運動或者係屋企先放鬆到 我淨喺見到你不斷將自己個一套夾硬放落人地到

最後我想問2000蚊買件T-shirt都唔夠?你件衫鑲金架?
好心樓主咪開埋晒d咁o既post 啦
個個都買樓重邊有人租樓呀
樓主真係害人不淺
其實我一路都懷疑好多人買咗樓會唔會後悔,到你見識越多嘅時候,自己不斷進步,應該獲得更多嘅時候,諗起自己勞役一生為個養寵物都唔夠地方玩嘅屋,究竟應該喊定笑
(笑)我18歲自己住緊500尺喎
先排除唔正常人

另一半都15k
大家每月儲9k,
3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

但起碼唔會難先

理性討論

小學畢業未
咁辛苦為乜?可能你未供完已經死左
半世人就係因為樓 ⋯慘了
等過幾年天災打仗金融風暴果時先買都未遲啦,而家樓價咁高要慳錢黎買樓正一on99,而家既樓價係俾好多錢淨既人買
我今年22歲 儲左三十萬
今年六月渣住三十萬去澳門博
成功博到二百六十幾萬
無同屋企人講 繼續住屋企 係主動俾多啲家用
買樓 不了
俾你買到層樓 跟住呢 咁又點 開心咩
樓主成日講 有得必有失
最後30年後 你得到d乜?一層樓而已?
世界那麼大,樓主又何苦咁目光短淺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞