香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
我是過來人 上年上左車
首期問屋企借

月供13K
同女朋友兩份供
真係每月洗3k 左右
過海返工 日日出街食飯 唯有出少d街 食飯食平少少
唔係做唔到 睇你有無付出囉

有無諗住還返比屋企先

有 因為岩岩出黎做野
人工會keep住上 過左第一年就會好少少
想要既都係一個家
挨夠一年就掂
樓奴
假膠 唔好笑
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你唔好吹水啦
學樓上話一個月8千都唔夠洗啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

睇死你都係拎老豆老母張單出黎9up
有乜理由9按供萬2蚊先得架?
咁好多人都供得起啦

唔好衝出黎7啦
抵你一世買唔到樓

完全理解唔到佢諗乜
我身邊好撚多呢d成撚日叫人投資既仆街
係呀,而家恆指28000你講乜鳩都得架啦
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

無計事實而家升緊 個個都股王問你點解唔買

而家個個都股壇KOL黎架

因為我一開始炒股都試過牛市大升市以為自己好勁
後尾蝕錢先知道唔係咁玩
所以我都唔會叫你而加買囉
我之前有一部分都換左第啲保守啲既

但個重點係學識長線投資係會令你係香港既生活水平提升好多 你話儲完錢追唔到樓價升幅 係你既事
因為香港唔係咁玩 儲錢唔係儲cash
你一係人工搵多啲 一係你儲個筆錢都要增值
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你唔好吹水啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

咁好多人都供得起啦

唔好衝出黎7啦
抵你一世買唔到樓

完全理解唔到佢諗乜

小學雞暑期作業無教樓市 Mortgage
我上年上車 借盡九成 先係月供萬三蚊
早年上左車既人 供得仲少啦
我身邊好撚多呢d成撚日叫人投資既仆街
係呀,而家恆指28000你講乜鳩都得架啦
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

無計事實而家升緊 個個都股王問你點解唔買

而家個個都股壇KOL黎架

因為我一開始炒股都試過牛市大升市以為自己好勁
後尾蝕錢先知道唔係咁玩
所以我都唔會叫你而加買囉
我之前有一部分都換左第啲保守啲既

但個重點係學識長線投資係會令你係香港既生活水平提升好多 你話儲完錢追唔到樓價升幅 係你既事
因為香港唔係咁玩 儲錢唔係儲cash
你一係人工搵多啲 一係你儲個筆錢都要增值

講到尾投資就係要做風險管理

有咁多野可以買可以對沖 分散風險
就衝出黎話人乜乜乜
買樓易過打飛機啦 成班仆街成9日扮買唔起 離地到仆街
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

一個月返20日
早餐,麥皮 100
午餐,帶飯
晚餐,屋企
車費,20x20
電話費,108
仲有2000出去玩下,儲下錢搶下平機票都仲得

巴打正面d

講到d飯唔洗煮咁,你平時媽媽幫你煮定工人姐姐幫你煮?
我同女友加埋60k都買唔到

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k
都要2年先比到首期買400萬以下的盤

點解咁嘅收入咁急出嚟租樓 第一步行錯左
家用唔評論
保險我覺得自己條命賤 死就快 無買
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇
2年算快 唔通你想兩個月

2年算快?
大家無父幹通常幾耐先得?

玩野呀你 我都差唔多三年 同我同齡差唔多收入嘅無一個買到

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k

家用唔評論
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇

2年算快?

你講月入60k ?

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k

家用唔評論
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇

2年算快?

你講月入60k ?

係 兩個人四年後今日先70 k
我是過來人 上年上左車
首期問屋企借

月供13K
同女朋友兩份供
真係每月洗3k 左右

有無諗住還返比屋企先

有 因為岩岩出黎做野
想要既都係一個家
挨夠一年就掂

大佬呀
你兩份供每個月都係得3k果洗費 會唔會格硬左d
比你加完人工 幾時先還得到比屋企
利申 一個人夠供
我是過來人 上年上左車
首期問屋企借

月供13K
同女朋友兩份供
真係每月洗3k 左右

有無諗住還返比屋企先

有 因為岩岩出黎做野
想要既都係一個家
挨夠一年就掂

大佬呀
你兩份供每個月都係得3k果洗費 會唔會格硬左d
比你加完人工又點 幾時先還得到比屋企
利申 一個人夠供
見到得俾3K家用, 咁少

你唔好吹水啦

咁好多人都供得起啦

唔好衝出黎7啦
抵你一世買唔到樓

完全理解唔到佢諗乜

小學雞暑期作業無教樓市 Mortgage
我上年上車 借盡九成 先係月供萬三蚊
早年上左車既人 供得仲少啦

我供萬2 ,不過算啦 同埋比佢地睇都仲笑人,
仲要笑錯 沖出黎7。長租必勝呀佢地話

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k

家用唔評論
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇

2年算快?

你講月入60k ?

係 兩個人四年後今日先70 k

買到,不過無理由買個啲姐
咁事實樓有需要就要買,除非痴屋企住
出去租等佢降可能一住就3,4 年,條數都起返到
買樓都係主要臨老有保障
hmjse沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞