香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
你岩 最重要係另一半有正常收入
但我無想飛左佢
其實用返廿年前標準
萬零蚊人士,個目標根本唔可能係私樓
理論上目標係無壓測,百零萬既居屋

係呢幾年洗哂腦買到樓先係成功人士

唔係無方法既
1) 轉工
2) all in 曼聯 冠軍
3) all in tencent $500 信仰區
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
可唔可以唔好係度9 up ?
9成按揭要過 hkmc 銀行批 hkmc 都未必批
提都無提過壓測 樓源又輕輕帶過
係度誤導人 !
我自己近排同女朋友買左樓 經驗話你知
兩個人月入無4萬係根本諗都唔洗諗買樓

我唔係話錢唔洗儲 但係唔好講到咁易教人
買樓係人生大事 負擔唔到唔好隨便上車
因為按揭係好聽 實情你係欠下巨債
而你所謂"買"左樓 其實層樓得一兩成係屬於你

出嚟住一闊三大 仲有好多開支要計清楚
唔好諗住買樓係 all in 一鋪清袋
呢度 d 人想 tum 你做樓爆嘅受害者
量力而為呀!

到時過唔到壓測要撻訂 當比錢學野囉

市場購買力所剩無幾,樓市將步細價股暴跌後塵,料下半年樓市由細價樓牽頭下跌,細價樓價格跌幅最少10%。事實上,本月至今樓價仍然高企,市場仍錄得至少50個樓盤,包括公屋、居屋及私人屋苑出現破頂成交個案。
其實用返廿年前標準

唔係無方法既
1) 轉工

綠表居屋?
樓奴就係你呢種
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
係度誤導人 !

量力而為呀!

老實講,如果咁大個人,竟然唔知自己負擔做到幾多、過唔過到壓測、有咩額外必要洗費嘅,係咪應該唔屬於有機會買到樓嘅一群人?
其實用返廿年前標準

唔係無方法既
1) 轉工

綠表居屋?

居屋抽到先算啦
係度誤導人 !

量力而為呀!

老實講,如果咁大個人,竟然唔知自己負擔做到幾多、過唔過到壓測、有咩額外必要洗費嘅,係咪應該唔屬於有機會買到樓嘅一群人?

之排海之戀都唔少好似
鬼叫呢個社會成功嘅定義係買到樓咩
好多人一生志願係買樓
3k家用
其實用返廿年前標準

唔係無方法既
1) 轉工

綠表居屋?

其實公務員人工都係咁加,無理由公屋上限都唔調整
公屋單人調到$15000 已經救到好多人
之後骨牌效應居屋自然需求下降
唔難 要搵條女同你一齊唔大洗唔去旅行都仲keep到幾年,仲要結婚唔擺酒就咁簽紙搞按揭。應該咁講買樓好難但好好彩呢幾年市道好,靠自己買樓唔係不可能但都好難囉
3000洗費 冇娛樂 唔買野都好難
而家物價好癲
其實用返廿年前標準

唔係無方法既
1) 轉工

綠表居屋?

居屋抽到先算啦

佢講買二手居屋

利申:抽咗三年 已絶望
最後買咗已補居屋
3k家用

3k家用又唔算好離地, 如果非獨子,都好夠用
香港好多人都係比3k, 4k only

兩老65生果 $2500 *2 + 兩子 $3000 *2
已經維持到生活所需

我屋企 3k + 4k + 5k家用, 5k生果
ps 5k個個人工高
比我去盡啲,學你話齋反正咁易,連供樓嘅息都唔比,儲埋一炮過

其實去打劫銀行都唔難,但未必一定成功
共勉之
算啦,教廢人仲要俾人鬧,三代都住公屋,正廢人,以前你老豆買唔起,你世世代代子孫都買唔起,窮仲要生仔嗰d人最廢

話有公屋住好正,可以有閑錢去旅行嗰啲人真係唔死冇撚用
其實用返廿年前標準

唔係無方法既
1) 轉工

綠表居屋?

居屋抽到先算啦

佢講買二手居屋

利申:抽咗三年 已絶望
最後買咗已補居屋

8成?
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

你已經係唔正常嗰個啦,仲話排除唔正常人
車費 $20 x 20 , ,電話費108??。
係咪我認真左?你自閉架?
你個人都幾有病,2000買件T恤都唔夠嘅錢你就作為一個月嘅花費,買餸要食得健康營養全面一個月都至少要五六千,仲未計happy hour 嗰啲正常社交,飲杯嘢都$200啦死毒撚!好似你咁食法得個捱字搞到生癌搵埋搵埋都唔夠醫病
放棄人生社交幾十年為幾百尺個單位仔,你一定係一件唔死都冇用嘅垃圾毒撚,你不如快啲死左佢唔好遺禍人間啦

價值觀唔同
無討論落去意思
共勉之

仆街死啦你,真係唔知咩垃圾父母你依條死賤種出嚟喺度散播依啲恐怖思想
返工放工瞓覺再返工你嘅興趣就係供樓簡直係一個笑話

買開餸 三餸一湯 有菜有肉 一餐普普通通100蚊左右啦
夠3個人食 除返開一個人33蚊一晚左右
30x30 =990 一個月都喺990蚊買餸
比多300蚊你每個月買米買調味好未?
頂盡都喺1290一個月 一個人 點樣5千幾6千蚊一個月呀
早餐:麥皮(30幾蚊可以食2-3個月)一個月10蚊
午餐:帶飯
晚餐:自己買餸要食得健康營養全面$1300一個月

Happy Hour個啲一定要去?
不嬲職場無朋友架啦 你要靠happy hour同同事打好關係 倒不如比多啲心機落去做野到啦
Happy Hour:$0/($200)

正常社交就一定要去飲野?我約朋友食譚仔,行山,打波,游水,跑步,最貴比你睇埋場戲啦
戲飛95蚊 食譚食豪食當70 170蚊 一日連埋車費都唔洗200蚊啦
娛樂:一星期同朋友出一次街 170一日 680蚊

加埋樓主個啲20x20車費 108電話費
1310+680+108+20x20+($200happyhour)=$2698
有剩用黎買衫又好 加落交通個筆又好 食好啲又好 happyhour又好

唔係想講慳錢有幾好 只喺覺得 係你眼中 慳錢喺捱緊 係辛苦 其實唔喺個個人都好似你咁諗 有啲人無咩特別嗜好 唔鍾意追星/去旅行/唔鍾意去多人嘅地方/唔需要成日買衫

唔代表佢地無社交 更加唔代表佢地為左儲錢而放棄人生 你開口埋口就話人地死毒撚 唔通要日日出去happy hour 出去蒲先叫正常人?我唔覺得喎 人人放工第一時間緊喺想放鬆架啦 你覺得去happy hour先放鬆到 我夠覺得去做運動或者係屋企先放鬆到 我淨喺見到你不斷將自己個一套夾硬放落人地到

最後我想問2000蚊買件T-shirt都唔夠?你件衫鑲金架?

好醒好勁呀死毒撚
你現實生活係食撚曬屎都可以自我感覺良好果類人,,一定係圖中果類日曬雨淋死都只會搭地鐵嘅社會精英 有女肯跟你都一定係終極黃種豬閪
譚仔果啲臭閪爛鬼味精湯水垃圾肉碎米線係依類人先食,唔好將你啲恐怖價值觀套落人哋度就真,你窮到忽咗? ??

講埋啲廢話可以無視生活上嘅一切身體護理,美容護膚換季置裝經常性開支就知你咩料,想問下你幾耐冇去洗牙?好核突呀你
我都幾羨慕你依班地底泥,生活成本一定好低.............冇乜壓力

https://www.hk01.com/article/33367

我開頭以為係講G2000....
ching你買件T shirt 洗2千蚊?
一日40蚊車費一個月20日已經800
食LUNCH 出去食40-50一日 一個月就1000
1800-2000淨係呢D 唔知你個3000蚊洗費點計出黎
未計早餐晚餐
你家用3000蚊最多夠屋企煮早同晚餐比你
但你冇顧過屋企其他生活開支
3k家用

3k家用又唔算好離地, 如果非獨子,都好夠用
香港好多人都係比3k, 4k only

兩老65生果 $2500 *2 + 兩子 $3000 *2
已經維持到生活所需

我屋企 3k + 4k + 5k家用, 5k生果
ps 5k個個人工高

同我屋企情況差唔多,其實退休兩老用的錢真係唔算多。

覺得辛苦,可以每個月儲少2K但儲多一年都可以,仲未計你可以將儲左錢投資收息。

好明白外國係好,但呢度係香港,走唔到或者唔想走的,一方面當然係要諗點改變香港,但同時都要為自己將來的生活準備下
你岩 最重要係另一半有正常收入
但我無想飛左佢

女友打咩工先,女仔職場上多啲優勢
你家用係咪包埋屋企人幫你交電話費同寬頻啲雜費呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞