香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
家用3k?
哈 哈 哈

有啲人唔洗比添
我相信唔會有女人肯拎9k出嚟同你儲
再講對女人嚟講3k只夠用嚟買化妝品護膚品
家用3k?
哈 哈 哈

有啲人唔洗比添

所以要俾家用買唔起樓個啲唔好嘈
只怪屋企無錢就生你出黎

咁你就要諗下點解揾唔到價值觀相近嘅女友喇
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
可唔可以唔好係度9 up ?
9成按揭要過 hkmc 銀行批 hkmc 都未必批
提都無提過壓測 樓源又輕輕帶過
係度誤導人 !
我自己近排同女朋友買左樓 經驗話你知
兩個人月入無4萬係根本諗都唔洗諗買樓

我唔係話錢唔洗儲 但係唔好講到咁易教人
買樓係人生大事 負擔唔到唔好隨便上車
因為按揭係好聽 實情你係欠下巨債
而你所謂"買"左樓 其實層樓得一兩成係屬於你

出嚟住一闊三大 仲有好多開支要計清楚
唔好諗住買樓係 all in 一鋪清袋
呢度 d 人想 tum 你做樓爆嘅受害者
量力而為呀!

到時過唔到壓測要撻訂 當比錢學野囉

市場購買力所剩無幾,樓市將步細價股暴跌後塵,料下半年樓市由細價樓牽頭下跌,細價樓價格跌幅最少10%。事實上,本月至今樓價仍然高企,市場仍錄得至少50個樓盤,包括公屋、居屋及私人屋苑出現破頂成交個案。

事實上賣樓嘅人無壓力 最多改放租
樓價係絕對有條件有價無市嘅 一毫子都唔會減 你咪唔好買
只有一個可能性就係經濟大衰退 業主先會等錢使減價
低成交 樓價平穩上升至按揭界線先正路

其實只要每年推出以萬計居屋單位就得
不過唔會

當年一個八萬五就已經收哂香港皮啦
如果有埋物業空置稅就

睇條女搵幾多既姐

不過女人洗費大啲係真
92年,17k
已經冇食早午餐,夜晚食屋企
車錢一日80-90
交4k租

上唔到樓

巴打租緊邊

新界村屋,500呎,新落馬洲

近落馬洲

車錢係咪渣車

唔係,係小巴轉狗鐵轉小巴
日日坐4個幾鍾車(來回)
所以我考緊電單車,到時電單車出入皮費可能仲平左

香港好少有女人有投資概念
大家有大家說法姐
不過樓主咁盡上樓要小心d呀
升就大家開心
樓市跌比銀行call loan真係仆街都唔掂
所以要盡快諗計增加月入
你地無買過樓個 d 無問過銀行按揭是點做個 d 無睇過樓個 d 無搞過裝修個 d
可唔可以唔好係度9 up ?
9成按揭要過 hkmc 銀行批 hkmc 都未必批
提都無提過壓測 樓源又輕輕帶過
係度誤導人 !
我自己近排同女朋友買左樓 經驗話你知
兩個人月入無4萬係根本諗都唔洗諗買樓

我唔係話錢唔洗儲 但係唔好講到咁易教人
買樓係人生大事 負擔唔到唔好隨便上車
因為按揭係好聽 實情你係欠下巨債
而你所謂"買"左樓 其實層樓得一兩成係屬於你

出嚟住一闊三大 仲有好多開支要計清楚
唔好諗住買樓係 all in 一鋪清袋
呢度 d 人想 tum 你做樓爆嘅受害者
量力而為呀!

到時過唔到壓測要撻訂 當比錢學野囉

市場購買力所剩無幾,樓市將步細價股暴跌後塵,料下半年樓市由細價樓牽頭下跌,細價樓價格跌幅最少10%。事實上,本月至今樓價仍然高企,市場仍錄得至少50個樓盤,包括公屋、居屋及私人屋苑出現破頂成交個案。

事實上賣樓嘅人無壓力 最多改放租
樓價係絕對有條件有價無市嘅 一毫子都唔會減 你咪唔好買
只有一個可能性就係經濟大衰退 業主先會等錢使減價
低成交 樓價平穩上升至按揭界線先正路

其實只要每年推出以萬計居屋單位就得
不過唔會

當年一個八萬五就已經收哂香港皮啦
如果有埋物業空置稅就

而家出八萬五都唔會死,回落就會

睇條女搵幾多既姐

不過女人洗費大啲係真

人搵得多自然洗得多,係有exception case但general黎講都係

搵條女都要佢肯同自己長遠發展先講儲錢啦,根本太多假設
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭
樓主認為咁係正常人,咁香港有好撚多唔正常既人
女人唔做野,離地個個係佢自己
離地在佢認為自己有條件找到個養得起佢既男人
香港月入5 萬以上男士應該唔係佔好多比例
你條撚屌咁離地
350尺住兩個人仲要未計中間結婚生仔啲野
轉個身都撞牆撞櫃撞電視
除左共勉之仲識講乜撚
女人唔做野,離地個個係佢自己
離地在佢認為自己有條件找到個養得起佢既男人
香港月入5 萬以上男士應該唔係佔好多比例

當然成功從來係父幹,不是你的收入

或者成功係來自in tencent we trust 9
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

一個月返20日
早餐,麥皮 100
午餐,帶飯
晚餐,屋企
車費,20x20
電話費,108
仲有2000出去玩下,儲下錢搶下平機票都仲得

巴打正面d

巴打岩岩中學畢業?
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你知唔知幾個月樓價升左幾多
如果講番你個時 我買三房都得啦
依家要買兩房 不過兩個人住其實唔迫
計劃生仔個 d 送兩個字俾你! 自私
樓主講得真係輕鬆,第一次出post貢獻俾你。

廿幾三十歲最多消費係乜?人情呀diu你。

兩個月飲一次你都冇一叉啦

侄仔侄女小朋友生日唔使買份禮物?

Hi auntie

Hi auntie

Hi Auntie探未來外母唔使請飲茶?買生果?

三K一個月使費堅離地。

你唔好吹水啦
學樓上話一個月8千都唔夠洗啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

Hi auntie

最高消費都係兩個月一叉
都無乜嘢姐

你唔好吹水啦
學樓上話一個月8千都唔夠洗啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

達哥都讀埋你聽含辛如苦儲左7 萬,外加老豆645 萬買林保堅尼

你知唔知幾個月樓價升左幾多
如果講番你個時 我買三房都得啦
依家要買兩房 不過兩個人住其實唔迫
計劃生仔個 d 送兩個字俾你! 自私

我儲緊錢買樓個陣大把人同你講同一段說話啦,個陣聽最多係:

1.儲極都追唔到
2.買400尺咁細點住人(都唔知細乜春,班人聽慣左建築面積咪覺得細囉)
3.供一世啦你

不過巴打你算好啦,呢刻有能力上兩房。
同意樓主上樓其實唔難
我22歲個陣老豆已經轉左兩層樓落我名
不過佢有過十層樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞