香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
20歲 搵緊25k有冇絲打同我捱

24k先啱,手殘
咩工唔使供強姦金
介紹下

巴打唔洗咁著重個5%
我都係一時計漏左
睇返上面既洗費表,其實都無問題
共勉之
400m點供
4億喎大哥
而家400萬既樓樓齡都有番咁上下
仲有得供30年?
真心問
月駛三千點溝女

咁當你自己一個儲,儲六年,再供三十年
即係一生人有三十六年都節衣縮食為300呎面積
仲要三十年之後變左大陸城市
其實多d 參考下其他國家樓盤同價錢就知香港貴唔貴

26歲50K都

50k係你揀人拉
先排除唔正常人

正常人22歲出黎做野搵15k
另一半都15k
大家每月儲9k,3k家用,3k洗費

平均一年加1k
24歲都17k

9k x 12 +10k x 12 + 11k x 12
=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

壓力測試17k,另一半做擔保人17k,加埋都34k

咁就上左車喇,但月供13k,供30年
先唔好講值唔值用30年供層樓
但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

個個月都唔過3k洗費 會唔會係你識朋友少?

有得必有失,兩全其美無可能架喇
你班朋友係酒肉朋友定真心朋友
真心朋友我諗點都唔會反對你咁做
共勉之
我覺得岩岩出黎1個月15k已經好多人都pass唔到

其次車費400一個月真係返工地點極近先可以咁做,過海返既400已經唔得啦下話

不過恭喜樓主上車
400m點供
4億喎大哥

Sorry大佬
4m
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

400k做首期,揀一間400m樓下既樓做9成按,400k加埋其他雜費720k都夠啦

但起碼唔會難先

理性討論

400m
車費:返工來回$13.6 一個月當返20日左右 $272
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
最憎旅行 所以唔會有咩買機票/旅行洗費
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K
計計埋埋一個月1k都未必用到
月駛三千點溝女

咁當你自己一個儲,儲六年,再供三十年
即係一生人有三十六年都節衣縮食為300呎面積
仲要三十年之後變左大陸城市
其實多d 參考下其他國家樓盤同價錢就知香港貴唔貴

其實香港都好多想平平淡淡既女仔
唔一定要洗錢都可以拍拖
供樓方面你可以睇返我其他回覆
我都唔多回應了
另外三十年後無人知係點
但我知道我今日唔努力
一世都上唔到樓
共勉之
你又計漏左樓價升幅

26歲50K都

50k係你揀人拉

有樓有高潮
返工日日帶飯 少同fd出街 就算出街大家都食平野 車仔麵40內搞掂 一個月唔會多過2日
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

咁有咩意思 同坐監有咩分別
你又計漏左樓價升幅

4m樓 今年買到350尺左右
3年後點都買到250尺既
所以愈早規劃愈好
無人叫你今日先開始既
共勉之
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

真心要慳係睇你肯唔肯架啫
成日話難難難 你食少餐放題都唔得就話慳錢難
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

有得必有失
邊個唔想唔洗做又有糧出丫
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

真心要慳係睇你肯唔肯架啫
成日話難難難 你食少餐放題都唔得就話慳錢難

各位巴打唔好受大多負能量影響
自己可以跟據自己能力分析一下
肯努力,你都一定得
近3年冇買衫褲鞋襪果啲
但每個月家用成6K

同路人
巴打加油

有得必有失
邊個唔想唔洗做又有糧出丫

唔係話唔洗做 宜係死慳死底咁供一層樓有咩意思
一個人應有生活都無哂 樣樣野都要諗過度過
4m樓有350呎?
當你舊樓做到9成?
你訓撚醒未
先排除唔正常人

另一半都15k

平均一年加1k
24歲都17k

=360

再乘2

但起碼唔會難先

理性討論

3k 洗費
我最節檢的朋友都做唔到。

一個月返20日
早餐,麥皮 100
午餐,帶飯
晚餐,屋企
車費,20x20
電話費,108
仲有2000出去玩下,儲下錢搶下平機票都仲得

巴打正面d

你個人都幾有病,2000買件T恤都唔夠嘅錢你就作為一個月嘅花費,買餸要食得健康營養全面一個月都至少要五六千,仲未計happy hour 嗰啲正常社交,飲杯嘢都$200啦死毒撚!好似你咁食法得個捱字搞到生癌搵埋搵埋都唔夠醫病
放棄人生社交幾十年為幾百尺個單位仔,你一定係一件唔死都冇用嘅垃圾毒撚

有得必有失
你d問題我上面講過
共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞