香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
無咁大個頭就唔好帶咁大個頭盔
樓主講得冇錯喎,你搵15K一個月咁咪買返400萬嘅樓囉,唔通你仲想買800萬嘅樓咩
深水埗大把300-400萬嘅樓,無咁多錢咪買呢D囉,無料又要扮清高

你好似搞錯d野 15k係應該痴住老母一世
除非你可以7 萬蚊買林寶堅尼
家庭月入無40k都唔好諗買樓

其實一手居屋set個limit係正確
5 萬樓下既人應該係諗居屋,否則其實生活有d壓力
不過居屋供應量太少

我唔會反對投資,特別係科技股fat fat,損手低過ipo既都係比較出名收皮個d 好似都係twitter, 人人網
但又唔好當人唔投資股票係原罪

正常玩法係抽到公屋即刻拎綠表去買居屋
而家啲居屋都唔平了~
我同女友加埋60k都買唔到

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k
都要2年先比到首期買400萬以下的盤

點解咁嘅收入咁急出嚟租樓 第一步行錯左
家用唔評論
保險我覺得自己條命賤 死就快 無買
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇
2年算快 唔通你想兩個月
萬五蚊人工做唔到九乘按揭

如果你想買就應該檢討下

租樓又13k
雙親家用又10k
保險又10k
養車5k
食飯都5-6k啦
月儲15k
都要2年先比到首期買400萬以下的盤

點解咁嘅收入咁急出嚟租樓 第一步行錯左
家用唔評論
保險我覺得自己條命賤 死就快 無買
車仔應該排係磚頭後面

我檢討左俾你睇
2年算快 唔通你想兩個月

btw 買價位低嘅樓要小心 升得慢跌得快 一出事死第一

咁有咩意思 同坐監有咩分別

點解你會覺得呢種係坐監
我覺得冇問題 好enjoy呢種生活啵

咁可能你個人無咩正常社交
連建立自己興趣都無埋
咁唔叫坐監可以叫咩?

除非你興趣係供樓

朋友圈好多 係睇你點維繫同識咩人架啫
一定要下下出去happy hour先叫識人識fd咩
興趣有話一定要用錢?落街跑步要錢?

你要咁樣自我感覺良好都得ge
只不過窮一生ge努力去換取一d唔應該係咁貴ge野值唔值得姐 俾你到時回顧自己一生 諗下自己有咩做過
原來就係死慳死底咁供幾舊石屎

巴打講得好

一個正常打工仔, 要用自己3分2既車去供樓比自己住其實已經好撚唔合理,
仲要得果2百幾3百尺, 買完到生仔又要再諗過買大間d, 跟住又要請賓賓,
之後又要供過
當然, 高登仔個個都話自己50k 人工架啦,
, 而家個市升, 個個都當左自己係股神架啦,教化人做咩唔投資,
一個人辛辛苦苦儲到一舊錢, 諗住買樓, 敢拎舊錢去搏既有幾多個,
到有錢買又驚樓市跌,負資產,
唔覺成件事好唔合理架咩

50k係香港中產都未到啦
無咁大個頭就唔好帶咁大個頭盔
樓主講得冇錯喎,你搵15K一個月咁咪買返400萬嘅樓囉,唔通你仲想買800萬嘅樓咩
深水埗大把300-400萬嘅樓,無咁多錢咪買呢D囉,無料又要扮清高

你好似搞錯d野 15k係應該痴住老母一世
除非你可以7 萬蚊買林寶堅尼
家庭月入無40k都唔好諗買樓

其實一手居屋set個limit係正確
5 萬樓下既人應該係諗居屋,否則其實生活有d壓力
不過居屋供應量太少

我唔會反對投資,特別係科技股fat fat,損手低過ipo既都係比較出名收皮個d 好似都係twitter, 人人網
但又唔好當人唔投資股票係原罪

15K 1個人,兩公婆30k, 另外扣除租屋洗費仲有15K,
$15k x 12= 180k
180k x 30 = 540萬
30年已經供斷層樓啦
另外你人工會升㗎嘛,去到30歲應該有30K up, 40歲40K up, 點會供唔到?
同事例子,工程巴打
同事26k/month
儲錢17k 一個月加埋4年

儲夠1球技術移民去加拿大
40萬首期買左間市郊house 有後花園有車庫
好過香港多多聲

有無牌?
有牌得26k?
無牌 技術到?
投資個位其實又唔係無道理嘅

但係唔係個個人嘅性格都接受到呢種賺錢手法
唔好用用呢點嚟侮辱人

我本人鐘意用工作賺取工資多過用錢搵錢
因為我始終認為呢種虛擬經濟嚴重脫離實體經濟嘅現象會有出事嘅一日

其實對於唔想/識投資嘅人嚟講 樓就係最好嘅投資工具
因為佢相對上短期波幅較細 前景十分樂觀
市場大 需求增長長期存在
同時又可以自住 出租

如果財政唔夠穩健應該要着眼提升收入
有能力又唔想煩 磚頭都係好嘅投資工具

而加買樓係咪好既投資工具我唔識講 租得2厘

但我想講係香港要夠收入買得起樓 一係你靠投資增加你既passive income 一係你人工真係要夠高(唔係得個萬幾兩萬)一係你捱面包
而買樓都係投資既一種
每次負資產潮啲人都係以為買樓包賺幫人接火棒
所以學識投資都好緊要
得3k一個月
有咩頭暈身慶白事紅事都玩撚完

唔好用用呢點嚟侮辱人

因為我始終認為呢種虛擬經濟嚴重脫離實體經濟嘅現象會有出事嘅一日

同時又可以自住 出租

但我想講係香港要夠收入買得起樓 一係你靠投資增加你既passive income 一係你人工真係要夠高(唔係得個萬幾兩萬)一係你捱面包
而買樓都係投資既一種
所以學識投資都好緊要

頭先打左一大段 post 唔到嬲

我話最好嘅意思唔係賺最多

我認為總月入要有4萬以上先好諗買樓
搵唔到咁多都唔好捱面包啦 做人已經好慘
投資都要成本
時間 本金 知識 心神 機遇
唔係個個人話有就有

唔係個個人天生就識賺大錢 唔洗下下話人窮鬼
我地建國之後樓市會爆

爆升
同事例子,工程巴打
同事26k/month
儲錢17k 一個月加埋4年

儲夠1球技術移民去加拿大
40萬首期買左間市郊house 有後花園有車庫
好過香港多多聲

有無牌?
有牌得26k?
無牌 技術到?

26K應該無牌呀, 定係技工JJ

唔好用用呢點嚟侮辱人

同時又可以自住 出租

而買樓都係投資既一種
所以學識投資都好緊要

簡單D講

增加被動收入

如果你想買就應該檢討下

我估佢揀唔岩盤姐....

頭先打左一大段 post 唔到嬲

我話最好嘅意思唔係賺最多

我認為總月入要有4萬以上先好諗買樓
搵唔到咁多都唔好捱面包啦 做人已經好慘
投資都要成本
時間 本金 知識 心神 機遇
唔係個個人話有就有

唔係個個人天生就識賺大錢 唔洗下下話人窮鬼

花d時間諗點樣搵多d

的確好過死儲爛儲

人工低個陣慳果dd真係冇用

我見大家講到咁多朋友要應酬

都係好事黎, 人際好緊要
乜依家仲有女人肯同你捱?
乜依家仲有女人肯同你捱?

搵唔到你咪含住撚先囉
我身邊好撚多呢d成撚日叫人投資既仆街
係呀,而家恆指28000你講乜鳩都得架啦
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

無計事實而家升緊 個個都股王問你點解唔買
我身邊好撚多呢d成撚日叫人投資既仆街
係呀,而家恆指28000你講乜鳩都得架啦
跌果陣點先?

我會視之為引人落疊
呢種行為真係好撚唔要得

無計事實而家升緊 個個都股王問你點解唔買

而家個個都股壇KOL黎架
12年出黎做野就同未婚妻一齊儲首期,都係同樓主條數咁上下計法,15年年尾個陣9成按上左4球車。個陣我地人工加埋得3萬頭,而家已經4萬頭,供得好輕鬆 最重要係佢肯同我一齊儲。

其實儲唔到錢既人因為大洗開所以減唔到姐,我完全明白,因為我一上左車就即刻好大洗 返唔到轉頭

你唔好吹水啦
學樓上話一個月8千都唔夠洗啦
夠膽你就貼張供樓單出黎睇下, 唔係我都識話自己月入10k上左車啦

睇死你都係拎老豆老母張單出黎9up
有乜理由9按供萬2蚊先得架?
咁好多人都供得起啦

唔好衝出黎7啦
抵你一世買唔到樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞