香港買樓其實唔難

590 回覆
51 Like 353 Dislike
我15k都冇 我已經收得皮
一個月洗3000都叫正常,一日就可以用100蚊到,食兩餐飯都唔夠啦 ,重要拉埋條女黎一齊供,又唔係結左婚,做咩要一齊供樓,如果我女朋友叫我供,我彩佢都傻,好憎果種懶係要一齊存錢,要一齊做咩,要一齊打造將來,眼中全世界好似只有對方果種情侶。

利申:無女朋友
一個月洗3000都叫正常,一日就可以用100蚊到,食兩餐飯都唔夠啦 ,重要拉埋條女黎一齊供,又唔係結左婚,做咩要一齊供樓,如果我女朋友叫我供,我彩佢都傻,好憎果種懶係要一齊存錢,要一齊做咩,要一齊打造將來,眼中全世界好似只有對方果種情侶。

利申:無女朋友

Agree 男人老狗 樓都供唔起溝咩女
一個月用3000
當你交通費一日廿蚊 一個月返工日子就400
Lunch當你40蚊搞得掂 一個月返工食晏就800蚊左右
呢兩樣必用的已經千二蚊
你有另一半 當你兩個人真係好慳 一星期2次見面食晚餐一人100蚊(無咩可能其實),呢到約會晚餐一個月就800蚊
咁就2000蚊
得返一千蚊 同同事/朋友聚會、約會嘅車資、想消費下、大時大節食好d買下野
得返1000蚊點夠
可能你會話死慳死抵無問題 但個人會無哂生活 有d辛苦
如果巴打做到我都佩服

其實搵得少又要上車,仲要想唔辛苦咁儲錢,會唔會諗太多
其實好現實,樓主方案可行。大家屌佢得到咩,點點點慘。
到你真係有住屋需要,你無得選擇,你只可以上車。
如果你話我做咩要買,咁on9,人生gg既,
你根本無住屋需要,當然可以唔買。
唔買樓邊有老婆,絕子絕孫都有你份
一陣d fg30k連登仔進場就會多番人支持樓主了
一個月用3000
呢兩樣必用的已經千二蚊
你有另一半 當你兩個人真係好慳 一星期2次見面食晚餐一人100蚊(無咩可能其實),呢到約會晚餐一個月就800蚊
咁就2000蚊
得返一千蚊 同同事/朋友聚會、約會嘅車資、想消費下、大時大節食好d買下野
得返1000蚊點夠
如果巴打做到我都佩服

點解唔諗下自己點解搵咁少。
無能力開源就要節流架啦。
你估上一代儲落咁多房產,佢地第一層唔係咁捱過黎咩。
9成按銀行都肯同你做實唔難呀,遲下有樓冇市10成按都做比你添,你買唔買丫?
啱,無乜朋友又有女,真係唔洗得幾多,朋友根本唔需要多,淨係gathering已經又哂錢又哂時間
一個月用3000
呢兩樣必用的已經千二蚊
咁就2000蚊
得返1000蚊點夠
如果巴打做到我都佩服

點解唔諗下自己點解搵咁少。
無能力開源就要節流架啦。
你估上一代儲落咁多房產,佢地第一層唔係咁捱過黎咩。

其實識諗個啲都已經做緊 ,少說話多做事,老豆老母廢唔代表自己都要做個廢人廢老豆
400萬以下的二手樓, 以我所知

元朗舊樓有一堆 例如近近地西鐵站ge好順意大厦 實尺260尺島 叫價賣around 330萬
首期40幾萬搞得掂 月入3萬過壓測 月供1萬島
問題係好多人聽見元朗呢個位置覺得遠 或者30幾40年樓齡咁舊 或者得200幾尺咁細 就唔考慮
其實唔咁多要求 要上車係仲ok

有無其他巴打知道邊度仲有400萬以下樓? 雖然真係買少見少
個人選擇既問題,樓主選擇既方案係ok亦都實行左,無謂屌人啦。佢既選擇將以下因素都係正面 :
1. 伴侶不會分開,就算係各有一方去偷食,忍屎忍屁都要忍
2. 屋企人可以自給自足,亦有足夠金錢去支援樓主謄食
3. 燈油火蠟,管理費,差餉未包括入日常開支,或者有人比
4. 有人係唔打厘印下幫樓主租樓,唔會遇上租霸

我太多顧慮啦,唔夠絕。
有冇諗過有人屋企唔煮飯
我3餐都出面食
lunch dinner閒閒地100蚊
早餐當你食個包都要15蚊
搭車過海來回30
以上必需開支都3000啦
唔通個個月咁樣生活
買包薯片都唔得
月駛三千點溝女

咁當你自己一個儲,儲六年,再供三十年
即係一生人有三十六年都節衣縮食為300呎面積
仲要三十年之後變左大陸城市
其實多d 參考下其他國家樓盤同價錢就知香港貴唔貴

其實香港都好多想平平淡淡既女仔
唔一定要洗錢都可以拍拖
供樓方面你可以睇返我其他回覆
我都唔多回應了
另外三十年後無人知係點
但我知道我今日唔努力
一世都上唔到樓
共勉之

個人選擇既問題,樓主選擇既方案係ok亦都實行左,無謂屌人啦。佢既選擇將以下因素都係正面 :

我太多顧慮啦,唔夠絕。

仲有大家都假設既樓價一定升,經濟一直咁好,唔會失業,樓價跌銀行唔會call loan
經濟完全零周期
係我哋諗得太簡單定人哋另外有一大筆錢做準備,諗晒所有可能性所以冇得輸
公平講句,個方案係ok, 但你做緊既係將成副身家同人生押落去,冇事冇幹你咪人生贏家囉,一有事你就gg lu
樓主錯在係cc台開post 呢度成班唔係學生就廢青...

學生先講得出買樓好易
可能樓主都係學生

我太多顧慮啦,唔夠絕。

仲有大家都假設既樓價一定升,經濟一直咁好,唔會失業,樓價跌銀行唔會call loan
經濟完全零周期
係我哋諗得太簡單定人哋另外有一大筆錢做準備,諗晒所有可能性所以冇得輸

我覺得就算無視哂上述各點
樓主既前設係"正常人22歲出黎做野搵15k"
但按照2016年5月至6月既統計報告
25-34歲組別入息中位數先得16800
考慮埋年齡差距
即係呢個社會應該有7成以上年輕人都唔符合樓主"正常人"既標準
講到要用30年供層得400尺既樓好正常
樓主支持你
依到太多廢青, 同佢地講真理唔會明

我太多顧慮啦,唔夠絕。

經濟完全零周期

好高興仲見到眼光獨到視野廣闊,咁有理想嘅年青人
青春只有一次,不可比層樓縛死30年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞