有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
我而家係全身爆呀
之前冇搽類既地方都出疹
所以會游走啊
我除左戒類仲有戒protopic
依家濕疹位已經唔係以前成日發既四肢
主爆係臉同手指而呢啲位都有用protopic (仲毒過類so sad)
同埋我都係無食物敏感+對麈蟎敏感
超煩
我依家出水用紙巾印乾,再用膠性銀水清潔,跟住搽黃獅子收水同修復
同埋想講真係懷疑打針搞到爆返出黎
本身20年戒完21開始穩定
有都只係小紅乾
21定22唔打針唔比入學校我打過一針
去到23年5月開始黎料好紅甩皮出水爛到依家反反覆覆
有食中藥幫補下但都好唔返晒
同有食下蜂膠 飲維他命補充劑
最後諗緊要唔要買魚油 因為我依家出水幾勁 想靠魚油消下炎
自己經歷

中學因為成日做運動啲汗醃住搞到開始有濕疹
個時睇醫生搽類固醇搞掂

到21年打針之後 啲濕疹大爆發 頸眼皮都有 當時睇中醫睇西醫食類固醇都冇用 治標唔治本 如果真係濕疹太嚴重先用類固醇舒緩下 如果唔係都唔建議用

而家啲濕疹算係好返咗少少 可能因為環境轉咗 呢一排去咗泰國(比較乾熱)或者係歐洲旅行,成個暑假都係外國 對比香港濕熱嘅環境 我去到個邊係冇發作過

就算依家返到嚟香港 有發作有痕 但都冇好似以前咁嚴重

要自己check下係食物敏感但係天氣環境影響到 係食物敏感嘅就戒咗去

如果係環境問題香港呢啲濕熱天氣空氣咁差嘅地方好易引起濕疹 平時沖完涼之後要搽cream保濕 日常就要保持乾爽
係呀想講我濕疹其實斷左尾好耐
打完針之後皮膚就開始唔穩定
如果有出水一定要消炎呀
最好搽下冇類既殺菌藥膏
天氣都係好重要既因素黎既
最弊我去完外國之後仲差
太乾燥又唔得 太濕熱又唔得
濕疹皮膚真係勁麻煩
我嘅濕疹生咗成廿年,當時試過好多唔同方法都無效,成日講笑每個月出糧就同啲醫生分身家

祝你健康快樂、早日搵到ko濕疹良方
絲打睇左幾耐?
多謝你呀 飲完olive oil 返黎報告先
5000+
我冇打針
但係中左之後就爆得好勁
佢身都有
係咪去到最盡?
武肺真係累人累物
岩岩用左你個方法好有效
原來我成日痕既原因係因為我成日大大pat油撻上面之後先推開 咁就會磨擦到皮膚
5000+算係中度-嚴重
有無人試過神經性皮膚發炎?
點解係辭咗職先爆?

正常應該冇壓力?
睇咗三個月到,配合埋戒口,基本上都好穩定

係有時cheat day 乜都食先會差少少,但好快收番
類固醇越搽越勁, 唔好
松樹油沖涼堅work
我之前都係嚴重濕疹皮膚人,生生下生到手腳腰臉都有唔同type 嘅濕疹,試過中西醫都係好啲好唔晒咁。
後來習慣咗自己咁,唔再成日因為皮膚而唔開心,加上轉工後作息、生活、飲食都正常返,無啦啦有一日就發現身上啲濕疹好得7788。而家諗返起都覺得係心情舒暢所以令我痊愈
你都要加油,愛自己多啲令自己健康,相信自己有冇濕疹都影響唔到你,有一日一定會好返晒

除咗松樹油,我係用cerave日夜保濕,沖涼水較凍啲,飲多啲水,睇多啲喜劇sit-com etc
太乾太濕都唔得
試過開類固醇冇用反而做好保濕過一排好番
白馬
我係巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞