有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
唔記得問你戒口係戒咩食物
就咁睇開低溫冷氣、沖凍水涼、用金銀花洗面、搽奇怪藥膏都係錯嘅,會令病情反覆
你去英國低氣溫地區做呢d可能會令你覺得有用,因為體溫低會令免疫力降低,所以唔會發炎,呢個亦都係點解唔少人話去外國皮膚好咗,返黎香港又爆發嘅原因
仲細未驗到 過多2-3個月會去了
有冇推介
可唔可以食omega 3 supplement 代替olive oil
好明白,我自己濕疹都好肯定係壓力問題,我覺得壓力引致的濕疹搵人圍爐好過食濕皮文
但爆到七彩個時就要靠下外力
單靠改變心態已經救唔到d爛皮膚
我兩樣都有食
或者你兩樣都試下睇下邊樣好
我本身係對塵蟎嚴重敏感
所以而家日日換床單吸塵
食緊好多supplement 同抗敏感藥
每日隔幾個鐘搽殺菌豬油膏
我係一痕就搽 沖完涼又即搽
feel到咁樣係修補到d皮膚
另外雖然我對食物冇即時敏感
但我都暫時戒左海鮮奶製品同麩質野
因為有d人可以會有延遲性敏感
e.g.lactose intolerant 而自己唔知
過左兩個月已經好返好多啦
遲d好返哂我會逐樣食物試下有冇敏感
明呀…琴晚痕到訓唔到,係咁醒..最後沖了個凍水涼有d幫助
要推介中醫咪直接打名出黎
點解一定要留tg先講得呢
唔留tg唔可以光明正大講邊間架咩
見你係咁叫人留tg
覺得好咪直接打出黎囉
唔好係咁叫人留tg啦
佢係咁叫人留tg 留tg 又唔直接講邊間呢下好on9
中醫又唔洗好似西醫咁要轉介既
有咩分享咪直接打出黎大家傾囉
又唔係留tg先交流到
我會用生理鹽水/膠性銀水噴一噴傷口先再印乾做清潔
之後睇下傷口幾大
細就用temple紙巾,大就用傷口墊
搽一層黃獅子zinc落傷口就包住做保護
你呢隻唔係類固醇
但係係免疫力抑制劑
仲高級過類固醇
一般係類固醇都用唔掂嗰陣時先至會走去用
停起上黎如果反彈都會勁過類固醇
你平時有無食開有睡意既抗敏藥?
如果無可以試下食,會眼訓小小同無咁痕
食開無用就用冰敷同聽下睡眠歌?辛苦了
我知係連登講睇中醫會比人屌
但我都建議大家睇下中醫試一個月先
想問下你係睇邊個中醫?
無呀,係咁就咁去藥房就可以買?定係要醫生處方
呢度擺咪即係呃負皮,我見其他post 都有人分享過,一黎都俾人質疑,之後直接俾人無視咗,所以咁唔會幫到人😂😂
簡單黎講你搵到有方法醫到你就去做,你唔想 tg 討論咪呢度send 你個藥方出黎睇下係咪一堆清熱藥,如果係嘅你咪出面一直試到一個唔係開清熱藥嘅中醫囉
連登有三個人搵過我,有個父親癌症被西醫放棄治療,最近問佢都選擇睇咗第二次中醫。有一個就解釋一輪點解之前兩次飲中藥一星期都係變得嚴重,佢去唔去睇就唔知了。另一個巴打都係冇回覆,但解釋咗俾佢聽如何健康飲食,不過見佢繼續喺度買其他方法,可能都係比較信大家要食 A酸先可以治療濕疹。

連登仔撞板一兩次就會話所有中醫都係巫醫了
可能你叫佢地信耶穌仲易過信中醫
屌 早知醫生開個啲係類 我就唔撚用了 懷疑用完之後返發
唔信中醫嗰d可以直屌生物製劑,有錢就可以,不過長遠會增加患其他病嘅風險
我就係過來人,本身俾幾十蚊就有得用半年生物製劑,用成世都唔使一萬,不過都係選擇睇中醫斷尾,用咗幾萬蚊
大家有冇醫生介紹

有冇用過呢支野
萬寧 屈臣氏都有
請問你小朋友幾大?
想請問邊度買可以到cloderm cream,上次睇皮膚科開過比我,但去藥房好多都無!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞