有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
想問絲打你睇左幾耐先好返
我都係突然爆全身
多謝哂絲打推介 大家都要一齊加油
祝佢唔使睇中醫係好事
以佢思維如果遇到西醫醫唔到,但中醫醫得好嘅病,咁佢都幾大鑊🙈🙈
你地有冇醫生介紹
我上年開始有濕疹
一開始冇咩野 好小事
之後勁到出曬水頂唔順去左睇李祖祺
大家知佢咩料啦

用完佢d藥好快好返
但隔一排 同兩位都keep住有甩皮發紅
但唔嚴重

今個月唔知係咪轉一氣 依家又紅又甩皮
想睇醫生搞掂佢
幾錢?
樓主食咗半個月油有冇改善到
我都係爸爸媽媽 爺爺嫲嫲 公公婆婆
上幾代都無濕疹
係去到我先有嚴重濕疹
要有心理準備濕疹真係斷唔到尾
任何有用方法可能都只係一時work
好返又隨時出返黎
而家touchwood 好返好多
但中間有睇過醫生 唔知關唔關事
睇西醫唔會斷尾,佢開嘅藥都係抑制你免疫力,所以你食藥期間咪冇發炎。你每日飲涼茶,成日留喺冷氣地方,平時食壽司飲凍飲一樣唔會爆發,但一天氣熱或者食返d刺激免疫系統嘅食物,就會出返疹。
上年睇左個零月
因為太貴冇繼續
個陣由全身到得番手臂+手有

今年夏天又爆過
但比上年輕微
暫時又睇左個半月
得番手背有

我仲記得全身爛哂個陣搽藥湯乸到仆街
著T恤痴住d血水
眼鏡全部都係額頭甩既皮
去廁所一坐起身廁所板都係血

所以今次為左斷尾比幾多次我都會睇
24小時長開冷氣
一濕就開抽濕機
長開空氣清新機
3日換一次床單
日日吸塵蟎
茶過好多市面唔同嘅cream,起碼十幾隻
西醫:兒科、皮膚專科
中醫
煲去濕湯水
轉奶粉:暫時試左羊奶、豆奶
勤換口水肩
一星期洗一次冷氣機同洗衣機
掉左張布梳化
唔比佢玩毛公仔
飲食上介口
大人喺屋企陪玩都著襪
沖涼唔用熱水 5分鐘沖完
金銀花 土銀花 芫荽 艾草洗面

仲有冇其他方法 請出招
一睇你第一句已經知點解醫唔到濕疹,有需要中醫推介就留低 tg
西醫更加冇用,你睇哂成個濕疹 post 冇個話係斷尾,隔離癌症 post 都係,個個用西醫抑制免疫力方法「醫病」,最後都係愈搞愈嚴重,一提中醫就即刻話係巫醫
會唔會考慮轉中醫?
佢7個月就睇中醫啦
你睇下中醫都係我試過嘅方法之一🥲
問題係中醫開咩藥,如果只係清熱解毒或者去濕就冇用,愈食愈嚴重
點解呢度d連登仔成日話中醫係巫醫,就係因為大多數遇到嘅中醫都係開清熱藥,呢班中醫嘅方法同西醫用消炎藥冇分別
試左唔少方法都醫唔好
因為之前人地推介俾你嘅都唔係正確方法
出黃水你地點處理?(着褲)
其有有冇人解釋到成因,當你對牛敏感,但由細到大都食開牛,又會突然先有濕疹?轉季同理,年年都轉㗎啦
其實我都懷疑同牛無咩關係,好多時食完都無事
咁你有咩高見?
之前一直還有嚴重濕疹,食藥加搽藥膏都唔好,最後個醫生開咗輝瑞嗰隻staquis, 無類固醇,從此之後就係Edd配返枝藥膏
https://eddmall.com/pages/goods_details/index?id=141
之前一直還有嚴重濕疹,食藥加搽藥膏都唔好,最後個醫生開咗輝瑞嗰隻staquis, 無類固醇,從此之後就係Edd配返枝藥膏
https://eddmall.com/pages/goods_details/index?id=141
有冇驗過致敏源?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞