有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

526 回覆
48 Like 3 Dislike
由中學開始間唔中會出濕疹但唔嚴重
都有幾年係完全無事
呢一年工作壓力大
開始零星咁係手肘同小腿出好少達
搽完類固醇都好似唔識埋口咁
到早兩個月留係屋企既時間多左就大爆發
完全忍唔到r痕 結完焦r甩左之後又出水無限loop
死死地氣去睇醫生配左d抗生素同最勁既類固醇
搽完之後最嚴重既結焦位變返正常
但濕疹好似擴散到更多地方
而家變左全身皮膚乾燥甩皮好似紅皮症咁
醫生開左隻最弱既類固醇叫我搽多一個禮拜
想問有嚴重濕疹既你最後係點樣好返?
濕疹丨生物製劑
https://lih.kg/3331841
生物製劑會唔會上癮
聽聞好貴
唔知咩叫嚴重,有人話可能係類固醇上癮而唔係濕疹,要好返就戒斷等自己好返
我有上網睇過 但好多都要一年以上先可以好返
最緊要係忍到唔r
我代表我自己,分享少少經驗:

濕診個個人嘅成因都唔同,我響最嚴重時,身體唔同部份同時發出嘅發炎狀況都唔同。

有啲係忽肉皺咗、有啲例如手紋深嘅地方會上嘅皮會裂開、有啲表皮某一撻會好似甩粉咁、最衰嗰隻係水泡仔,初初一堆一粒粒好細,之後佢哋一齊變大粒再爆開,咁嗰撻傷口就會滲出透明嘅血清,啲血清會癡住我啲褲,唔為意時除褲就會連皮扯爛忽肉 。 諗返起都好折磨。

中西專科驗血等等都試過,食藥搽藥膏無咩用。

最終用自然療法,好簡單。

只係吸收好嘅油。

動物油: 得閑煎三文魚、有機會時煮餸會落豬油、唔想煩嘅時間,就咁買靚嘅evoo (冷壓初榨橄欖油extra virgin olive oil)嚟就咁飲(當然亦可以加落意粉或用麵包點嚟食); 水果就食啲牛油果。

依家濕疹好咗9成半,每次覺得就大發嘅時候,都係起身/臨瞓飲evoo。 較嚴重時一日夾埋飲50cc - 80cc 。 咁又真係控制到。

所以如你感到絕望,不妨試吓。

買嘅evoo, 深色玻璃樽所盛載嘅為最佳。 冷壓係提煉橄欖嘅方法,要初榨嗰一浸油。 詳情google 吓會有詳盡資料。

祝你早日搵到控制及改善濕疹方法,早日痊癒
真係好難忍
就黎搞到精神病
多謝建議 我會買黎試下
我都係有d位生水泡 有d位出硬皮咁
個心態係崩潰左完全唔知點算
同埋我都有食好多supplement
而家食緊multi vitamin + collagen
SOD plus
Omega3 oil
益生菌
洋蔥素加綠茶素
藥既話就食緊抗組織胺同抗敏感藥
cold pressed extra virgin olive oil , 寫返全名
我已無食濕皮文,以前好迷惘時都會咩都買嚟試。

但你一次過試太多,會比較難搵出邊樣嘢控制到個病情。

同埋有時(好多時)生濕疹係因為壓力,壓力太大導致免疫系統崩潰而出現濕疹都好常見。 咁情況睇吓能否轉變吓環境,或者都有幫助
之前返個份濕鳩工真係日日都幾大壓力
辭左職之後我就大爆發
放鬆啲(雖然係廢話)

以後都唔敢比咁大壓力自己
健康真係無價
唔知要幾耐至好返
搽好耐類固醇都唔好 最後不斷搽d好杰既凡士林/豬油膏 漸漸就好番

同埋睇身邊有冇過敏源 例如柔順劑
巴打搽左幾耐?
我驗過血 淨係對塵蟎過敏
最嚴重時eczema herpeticum 全塊臉都爛哂 (自己google), 之後oral prednisone taper 60 mg -> 10mg 2 weeks, 基本上會完全好番哂, 完藥幾日之後可能eczema come back, 用calcineurin inhibitors cream pimecrolimus控制住.

我聽人講Dupixent可以完全根治,我無用過就唔知

其實最緊要睇專科
講緊固體果d
好似半年
係外國好難睇到專科 我仲排緊期
我係美國睇專科,如果你都係美國, 你叫家庭醫生寫嚴重d轉介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞