有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

526 回覆
48 Like 3 Dislike
你起碼知道濕疹係免疫系統疾病,都少左個亂洗錢醫問題。
好過啲人走去睇啲巫醫中醫,晒晒啲錢。
一年咁少?我見人地十年仲戒緊
我唔r都有頭皮 想死
醫生已經係開最強既類固醇比我
再落去係咪要轉生物製劑
巴打你戒類成功嗎 戒左幾耐?
唔好嚇我
我第3年
天氣涼左 已經全身痕 濕疹位又開始乾
有冇做過敏測試?
冇好過咩
有冇考慮過其他治療方法
好過茶類固醇果時
北風一起,濕疹皮膚對濕度好sensitive.
濕度變化一大就好易發出嚟。
我都係第三年 屌佢老母 做左一年正常人 全身無事

今年6月頭無端端大爆 又係一黎就全身 屌鳩類固醇反彈老母仆街含家產 我到依家都係搵唔到咩原因 一黎就脫皮 滲水 完全唔撚會手下留情

8月尾打後要日鳩日浸死海鹽 浸完搽cream先執番半條人命

到依家10月每日都仲係好撚辛苦
唔考慮中醫?定係又係遇到開清熱解毒藥嘅中醫?
今年好差 3月突然 頸同下爬位出水 攪到出街要戴返口罩 香港又焗 無限loop
點測 有驗血 醫生話有樣睇敏感算正常
唯有勤飲水 有冇用都飲
搞到我都想去睇
我都有上網睇過真係唔多資料
好多都係打脫敏針但一停就爆曬出嚟
我上面有答過呀不過可能太多人覆你你唔記得左~
我係絲呀,我2013-2014開始用類到2019-2020
全身有用,咁多年斷斷續續地用,最強身係用到中級steriod
我一開始係2019 7-8月戒類,個陣中學,發覺用極類都唔好
一停又發咁樣就自己未做research一野停
爆到同年10月發現兩隻眼白內障去睇急症話戒類眼發炎做唔到手術又入埋兒科住院
個陣強制要滴類去消炎兩隻眼先做到手術
同時類又再用返 再加用protopic(醫生水我用)
用到2020年2月做完白內障,再用類到4-5月就2020 5月再戒
2020 5月戒個陣大爆到9月我就開始返到學期間有睇中醫吊下命
之後21-23就穩定返得返小小濕疹
去到23年唔知係咪打左一針+返學壓力有啲大
濕疹(臉同手指)又差返,去到今年仲要免疫力混亂得濟,隻眼又發炎到睇唔到野所以用左幾個月類眼藥水
到依家好反反覆覆爛臉
有睇中醫叫做無爛得好勁,但都係斷唔到尾

ummmm 用類用到最勁下一步應該係免疫力抑制劑先再生物制劑
但其實呢啲藥都係,用到一個位無效又發返出黎….
我有入戒類群,之後群入面係有人頂唔順戒類個陣走去打生物制劑
話打個陣都係差唔多所以停打,都係發返晒出黎
不過我又唔可以話一定會變差因為真係有啲人打完可以control到個情況
但又唔知佢地停用後會點所以好難講呀

哭想講濕疹真係慘過癌症仲慘過死
希望大家都搵到一個岩自己既方法
希望岩你用
唔岩又要再搵方法超級煩
大家早日康復!!
我都戒緊類第5年啊
算係好彩d中間做過2-3年正常人
佢地話會反覆因為用既類未完全排出
同埋戒完類都仲係會有濕疹要搵濕疹原因
我係對塵蟎敏感,壓力大,跟住免疫力又混亂,飲食唔夠清淡
你都有用松焦油洗頭?
有冇邊隻牌子可以介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞