有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
要留意佢有燕麥 我自己驗過有少少燕麥敏感 所以唔啱我
係呀,唔係處方藥黎架
就咁去藥房同佢講要抗敏藥丸有睡意個隻就得
我買10蚊20粒假唔中食下會訓得好小小
可惜
我老豆2隻腳同我條頸都係呢支野救番
下負皮你又有咩所謂
佢有佢負皮你有你分享
呢到咩人都有大把人包括我自己都係睇緊中醫
你直接打你睇邊間有用,開咩藥方比你,點有用,個歷程係點
啲人覺得岩想試既自然會去睇架啦
唔洗係咁係到叫人留tg又唔係間中醫唔見得光
係tg你又係咁講係連登都係咁講
咁無必要一定加你tg
有咩係到講咪得
輕微,一個位一達兩達仔 一個月可能得
大範圍一個月絕對唔夠,最多改善好小好小
夾唔岩中醫可能仲會差左
睇中醫都要夾,有心理準備打長戰
希望用生物製劑既人要明白
打個下一定係好
但停用真係隨時出返黎/更嚴重
唔係打完就成世無濕疹
同埋呢個係我藥方
我都唔知係咪清熱解毒藥
上次問醫師話我氣血虛所以補緊
4-7月黎唔到M,6月開始調經到8月黎返
9月頭濕疹好勁又爛又出水
呢兩星期岩岩好啲無咁多水出同爛既位開始小返
如果怕唔夾
試吓自己食清風散
我之前睇個中醫 佢話佢都係base on 清風散再adjust
不過你有錢有時間 我咪慢慢執返比你
就咁睇都係清熱,再加咗d補血補氣藥
我呢排比起前排爛有好轉
黎返月經+無咁爛同小出水
但打算穩定多啲就停下
都食左差唔多成年
我第一次聽清風散
岩岩一上網睇好多都係話對濕疹有用
我睇緊個間都ok既無變差
下次覆診問下睇下岩唔岩食
請問知唔知呢隻係咩藥,試下大陸睇皮膚,佢開左,我唔夠膽食
你好勁,我而家飲左5日,一野飲油,飲到想嘔
異位性,只要一飲甜野就發作

解決方法,所有飲品零糖
岩呀 甜野係會令身體發炎
我係一隊左落口就搵水沖
加油呀 聽落都辛苦
岩岩一歲
同大部份人一樣 都係英國
但我來之前已經知係自己係環境/壓力原因,環境係主因機會比較大
只要去番幾個長時間少少旅行,最少一個星期,應該就知係唔係環境問題
我去同香港環境差唔多地方,旅行果陣無好轉,例如泰國,台灣
但去南韓日本英國旅行果陣,已經R少左9成
其實每個人濕疹都有個主因,要用好長時間排除法搵佢出來
如果係壓力問題,咁去旅行果期應該就會好好多,無論去邊到都應該係
當然你份工旅行緊都仲要ON CALL就好難試到出來
BTW大家加油阿唔好放棄 你地嘅濕疹係會好番嫁!
結論就係體溫低令身體免疫力下降,所以咪減少發炎。嗰幾個國家氣溫比香港低幾度,所以你咪好咗。
你喺香港唔出街,留喺屋企冷氣開16度都會有同樣效果。
上網睇話係抑制劑
有無汗皰疹朋友可以分享下
醫生話都係濕疹一種
免疫力低嗰陣時就會出
平時要避免接觸酒精化學成份嘅嘢,即係搓手液鹼液
如果要抹野洗碗就要帶手套避免掂到
啲人話最好唔好整穿啲水泡,因為會傳染隔離位
但係太痕多數我忍唔住就會兩隻手喺度磨擦再洗手搽黃獅子
如果穿左可以用茶樹油消炎殺菌
同埋係會幾乾去到甩皮,但係我覺得佢個甩皮係快好過佢啲水泡唔穿
因為我發覺嗰啲水泡係唔會識自己收
或者要好耐先至收到,講緊係幾星期
好慘啊
有冇試過有隻野叫紫花地丁 用完好左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞