有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
我想問類固醇反彈通常係幾耐㗎會唔會去到半年仲反彈緊
其實濕疹位置會唔會脫髮
自推 睇下有冇人都試緊呢隻療法

我嗰陣係用呢一隻,我見啲人普遍分享都係呢一隻,應該隻隻差唔多
主要有松焦油成份就得
坦白講,每個人真係唔同
要睇你個人幾歲,新陳代謝成點,用類用左幾耐,幾重劑量同幾強既類
我自己戒個陣係17-18歲
我第一次戒同第二次戒,類彈都係六個月以內既事
算短但真係由頭爛到尾成身無忽好肉
但講緊我成身用類個陣唔係真係全身上下都搽
但我見過年紀大既,我諗4-50零歲啦好似用類用左幾十年
戒類時間都幾年
所以真係視乎個人體質
如果真係決心戒類一定要做好research,睇多啲人經歷
有晒心理準備先好戒因為真係唔易
以年計係常見既事
如果你係頭,會
Sorry 原來我已經問過
戒類真係好辛苦
大家都要加油
另外想問有冇人試過蜂窩性組織炎
我而家單腳腫左勁驚
想問吓係咪戒類過程中用咗少少真係just少少得唔得定係要完全戒,因為手心又出水發炎所以薄薄地搽咗一層半年內淨係用過兩三次
唔睇正確中醫解決就會不斷反彈
如果堅持食類固醇嘅話,又驚反彈嘅話,咁你要長期食寒涼食物(多數蔬果、冰凍食物、含豐富維他命C的食物)抑制免疫力,減低發炎機會,長時間留在低溫地方
有成16頁
其實無話正唔正常先會點
每個人嘅免疫反應都唔同
個人睇法
痴撚線 寫紙轉介專科排期等成3年
期間叫醫生開多份量嘅 有啲只會開超細支
其實皮膚專科嘅嘢 唔係個個家庭醫生都明白都會有足夠認識 即係你叫皮膚科開心臟科一樣道理
免疫系統基因蛋白無得改變
止痕就無可能 止住下發炎先 就要勤力啲做帶氧
堅過石堅!有時可以補埋emulsifying豬油膏
Also advocado is quite high in histamine. Who told u to eat advocado?
唔緊要呀再答haha
戒類同濕疹都差唔多辛苦呀唉
希望大家搵到最岩自己既方法
你呢個一定要睇醫生開藥
嚴重要截肢架
多數戒類都係全戒
一起就搽就唔係戒了
同戒類類彈既時候係會爛晒/爆乾/出水等等好多唔同問題
都係唔搽野,最多搽天然既野
戒類係講比身體用時間慢慢好而唔再依賴類
因為類用多左會鈍令身體自愈能力變弱/唔識自愈
所以先戒類
個醫生又話唔似係蜂窩性組織炎
話覺得似係好嚴重既eczema
淨係開左口服類固醇同抗生素比我
經濟允許睇多一間會好啲
你係咪係外國?
有無急症好似公立醫院咁可以睇下架
有無試過NS 21 系列
可能會去私家睇下
中學開始已經有 中西醫都試過哂
食左好多年抗排斥藥都控制得唔理想 時好時壞

今年開始打左生物製劑 真係成個人自信返哂黎
而家做運動出汗都唔會即刻痕 身體狀態又好左好多

除左貴真係無缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞