有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

522 回覆
47 Like 3 Dislike
呢個係igg 黎?
聽人講好似唔太準
其實外國都有好多
好似話未來歐洲會有一半人口有過敏症
我真係未試過咁嚴重
雖然人係外國
搬去無carpet嘅屋啦
Mental distress係個大部分auto immune disorder嘅trigger point
暫時做個小總結

壓力係好大既因素 大家要學識輕鬆面對生活上既難題包括濕疹 係好難既但盡做啦 因為太多壓力會導致內分泌失調繼而引發自體免疫疾病

其次係保濕 沖涼可以用松樹油 要用凍水or溫水避免洗走油脂/刺激皮膚 盡量要係五至十分鐘沖完 之後就要搽保濕 可以用castor oil 或者係岩你既cream/ lotion 最緊要用完冇痕冇敏感

另外有絲打話飲靚油都有助身體殺菌消炎 平時煮食可以落豬油食多d三文魚補充omega3 甚至可以直接飲50-80cc 既 cold pressed extra virgin olive oil 當然都要食好多蔬果補充營養

建議大家可以做個過敏測試睇下自己係對食物定環境過敏 咁就可以對症下藥唔洗哂咁多時間逐樣試

類固醇呢樣野係令人又愛又恨 用既時候的確好好但戒既時候有機會出現反彈 但如果係太嚴重出哂水有感染就要去睇醫生食抗生素/消炎藥 真係需要搽類固醇既搽完一個療程就好停

有人試過去日本清水醫院醫好一半濕疹 有閒錢既巴絲如果抽到時間既可以考慮下

真係控制唔到既 免疫抑制劑同生物製劑係最後大絕 當然唔想行到呢步啦但如果係可以令大家正常生活既都無妨
請問大概幾錢 我都想去驗下
濕疹真係殺唔死你但可以令人生不如死嘅病
濕疹由二月斷斷續續爆發 中西醫都睇過
建議嚴重嗰陣真係要睇西醫止咗先 中醫適而長久調理 而且長期睇中醫金錢負擔都重 分享下用過嘅產品
- Mustela stelatopia replenishing cream
-輕微濕疹有用 止到小小痕 但如果乾燥時用會好嗱

-Cerave cream/ lotion
-lotion適合長期保養 濕疹大爆發嗰陣冇乜用 用cream係紅疹地方會更加紅 唔適合自己

-Aveeno 藍/綠瓶
-藍色款好用過綠色款 夠滋潤 但夏天用會笠
-有cooling個款質地好差會搓泥 個人麻麻地

-Cetaphil
-個人覺得好笠 唔適合用喺濕疹位

-Uriage xemose
-止痕一流 質地好油潤 但唔sure佢係咪會濕疹發作嘅位置更差

-油類方面
-Emu oil /Rosehip/tamanu oil
-個人認為功效大同小異 不過真係好乾燥好刺痛嗰陣 只有用油先有效

希望呢個分享幫到大家 一定要戰勝濕疹
最近濕疹都發作得好勁 成個人down到不得了 變到冇自信 但sad完過後都係要同自己講一定會好返!! 另外覺得唔好諱疾忌醫 爆到七彩時唔好執着自然療法
但係我想問呢我呢家皮膚損晒一出汗就好乸仲適唔適合做運動
我都想呀 黎緊應該會搬
好乸既話應該有傷口?我覺得最好等佢埋口之後先做
多謝巴打分享
我淨係用過cetaphil 同 physiogel
其他都係用醫生開既殺菌 cream/ ointment
另外缺鈣都有機會導致濕疹 可以補充d3+k2或者直頭買隻綜合維他命啦 咩都要補足佢

如果你好返d 情況許可既就去做運動促進新陳代謝排下毒 當然要量力而為 出左汗都要即刻沖走佢
唔記得呀 好似大約$4000?
唉 香港地 你有壓力 我有壓力 好多壓力源根本係避唔到

濕疹好似係好容易,將你帶入一個負面嘅惡性循環
喺邊度做同幾錢?
Push
早訓都重要
發酵食物/食物酵素都重要
養返好條腸就會好快好返

利申 已康復 路過
飲食方面 戒糖戒加工食品 如果你對奶製品或者麩質(gluten)敏感既都最好戒埋 食多d原形食物 斷食唔知有冇用但你當一兩日清下腸胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞