有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

526 回覆
48 Like 3 Dislike
我做過打針脫敏(塵蟎) 打果陣情況好似好少少
但停左一排之後已經同以前無分別
記唔記得中醫開咗咩藥材?你打咗幾多年生物製劑?
唔記得了 剩係記得有白蘚皮

生物製劑今年5月開始打
清熱藥,難怪冇用,愈食愈嚴重
你打生物製劑幾錢?
6000hkd 兩針
不過生物製劑係無底深淵,成世人都要打,因為原理就係抑制發炎
我之前都因其他病打過4年半生物製劑,不過政府資助,每次覆診俾幾十蚊,但最後都係選擇睇中醫斷尾,飲咗一年中藥多d之後乜藥都唔使食
你打dupixent? 香港好似7500一針 定你其他地方打

啱先喺彩豐行買咗呢枝,原來松焦油係咁臭
不過希望有用啦 已經試咗好多方法了
唔想連松焦油都要試幾個brand
每晚吹完頭就狂R....... 好辛苦
請問點飲法?
一定要忍手呀
一r左就細菌感染又loop過
試下一痕就搽d消炎殺菌野頂住
絲打話起身/臨訓就咁隊
嚴重時可以飲50-80cc
你係咪都有頭皮濕疹
好煩,唔知點解會有,兩年都嚟緊
我近一兩個月先第一次生上頭
而家成個頭都係皮好撚核突
我身體係冇濕疹的,得頭皮近頸位置有,係半個頭嘅範圍咁大

非打手:我最嚴重嗰陣去咗上間呢間做咗幾次treatment,未整之前個頭皮係勁厚又痕,扯一扯就一大塊頭皮R咗出嚟同埋係咁落雪,好核突 去完呢間做完第一次就好咗好多,頭皮唔再厚,不過仲係好痕囉

佢一次treatment要$700-800左右,依家冇乜閒錢去做 如果有,我都想keep住做
我係外國就做唔到啦
見你上面有回覆其他人清熱唔okay
想問你中藥開左咩成份?同睇邊間
係呀好臭,不過佢成份係天然嘅可以消炎
希望你唔洗用藥用呢個都夠
你留低 tg,一陣加你,聽日再傾,以我觀察中醫醫唔好濕疹10個有9個係開清熱藥
清淡唔一定健康
當你了解正確中醫理論後,遇到呢d普通疾病都唔會睇西醫,隔離癌症post個個都俾化療折磨,又燒錢又痛苦

西醫藥本質就係靠抑制你嘅免疫力黎減低發炎反應,事實上冇解決過問題,簡單黎講就係呃自己

生活化你可以諗成有座大廈發生火災,警鐘就會發長警報等大家知道要撤離,如果有個井底之蛙好天真咁喺未確保所有火種都清除就整停個警鐘系統,你諗下會點

當然有人會唔小心搵錯中醫,變咗雪上加霜,咁仲慘過搵西醫
有冇醫生介紹
我唔係 好嚴重 但生係面到 好煩
不如你留我add你
我都唔知可唔可以留自己
或者就係到傾都得
自從我戒類後唔影響性命我都無再睇西醫
都睇左中醫一年但就係好反覆
好易又會差啲咁樣
我中醫開嗰隻藥唔係清熱解毒,佢話係補氣血
因為我氣血太虛弱,之前月經都停左幾個月,調經調到黎返三個月
但濕疹好唔晒
上面講既飲食唔清淡係指我乜都食
甜野 垃圾煎炸野都會食下
所以諗緊係咪要斷晒
但又好無樂趣
大佬唔好咁癲啦 生cancer都叫人唔好睇西醫睇中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞