有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
我係紅巴

上有高堂,下有妻房,所以更加無可能

唯有申請去幾轉獨遊
呢排轉天氣 大家頂住
有得獨遊都唔錯
你睇呢個中醫開咩藥?係咪又係d清熱解毒?
都係清熱解毒
另外仲有啲去濕

效果唔顯著
難怪,你搵個唔係清熱解毒嘅先幫到你,你可以留tg ,推介一個俾你
多謝你先
不過我無用tg

托賴呢排都仲控制得到
我睇嗰位醫生話異位性皮膚炎好似有打針同食藥
唔清楚係唔係脫敏藥
但係佢話藥方面冇打針戒得咁好
針可以慢慢去到幾個月1針甚至唔打
藥一停咗就容易發出嚟

養和貴唔貴?
我移民咗都照發
Same ah Ching
我反而係依家轉涼 乾燥反而冇發得咁嚴重
七月又熱又焗 d濕疹位出曬水
通常皮膚專科講嘅食藥,應該都係jak嗰啲免疫制劑,我依家係睇緊免疫科,另一個專科嚟,我見好少會有皮膚專科會提到脫敏

有冇得自行去藥房買口服消炎藥?
想停停慢性發炎
每次要隊幾多
請問如果就咁飲每次飲幾多同每日幾多?
有啲人本身無濕疹打完先有
欣以對本身濕疹既人係更大影響
除左消炎藥
可以考慮下食蜂膠同魚油
魚油比較有效
魚油丸? 求其邊隻平就得?
絲打 絕對明你感受
我上年因為情緒問題都搞到自己濕疹一發不可收拾
雖然濕疹問題由出世已經有
但係嗰次由不嬲都有濕疹嘅摺位 慢慢去到頸, 面, 四肢其餘嘅位都有
真係嚴重到唔想見人 覺得自己紅到似怪獸
仲會成個人好冇精神
搞咗半年 覺得宜家都算係咁
1) supplement
試咗鱷魚油丸(1) 感覺作用不大
食咗益生菌(2) 呢三隻都試過 藍金色同藍白色比較適合我 兩隻食落分別不大 但係藍金色貴一截
覺得益生菌有用 因為可以令你屙屎 我自己屙得多啲皮膚好似好啲咁
食益生菌之外我都有打火龍果汁飲 迫自己屙多啲

2) 中醫+針灸
兩個醫師都係人哋介紹
一開頭係睇呢間先(3)
家庭式經營 但係我喺嗰度係睇佢個仔
老竇就經驗老到啲 但係個仔就細心啲詳盡啲
不過個仔而家喺九龍自己開咗間(4)
喺呢間睇中醫都好返咗好多 之前全身一達達都退得七七八八
但係睇耐咗就有樽頸位 面同條頸都未好返

之後再轉另一個醫師 (5)都係人哋介紹
雖然事後上網search過發現佢好似改過名 有啲醜聞
不過醫得好我嘅都係好醫生 xd
呢間都係針灸食藥 不過有得揀食中藥藥丸
同埋呢間偏貴
不過我轉左呢個醫生之後真係明顯好返咗好多
突破咗樽頸位
可以參考吓

3) 護膚品
其實都係保濕為主 用開自己平時用得最舒服嗰隻就好
最嚴重嗰陣有用過鱷魚油搽(6) 修復上係幾好 不過會有浸腥腥地嘅味 同埋真係會好油 睇吓自己頂唔頂到

另外都試過一個牌子
ig: @nntskincare.hk
佢隻止痕(Chloe)真心有用 不過有傷口拗損咗嗰啲就未必止到痕
另外我試過嗰個退紅set 都不錯
雖然佢啲嘢有啲貴 但係我覺得有好轉嘅話不妨一試

最後同你講加油 濕疹條路絕不容易 sis 你可以的🤍

有鱈魚成份就得,我屋企人係屈臣氏買
我諗萬寧屈臣氏嗰啲都夠
唔緊要
好似好貴仲要特製
我呢啲窮撚都係打針算
認真生物製劑 / JAK藥
係好撚貴 但終於有教好訓 努力D搵錢/打多份PT COVER藥費
濕疹=對某事物過敏,引致皮膚發炎-》紅-〉甩皮-》出水

你可以去驗血 驗致敏源

1.
如果對食物過敏嘅話真係恭喜你! 依樣係最開心嘅結果(我對大豆過敏,停食咗就冇晒事,當然冇可能避免得晒$

2.
如果對塵 蠕 某啲植物花粉過敏就可以考慮下移民外國

3.
如果對貓狗過敏就可以考慮送比人

4.
如果驗完血冇事都冇 就去做「斑點測試」,要同醫生講要驗化學品 致敏源,有時候你係對 棉花 或者洗衣液入面嘅防腐制過敏

嗱!我就用咗10分鐘打咗斷字出黎,如果你唔信 就抵撚你痕死

Btw 有一半嘅皮膚醫生都係當大家係奴隸咁養 每個月黎課金送錢
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞