有冇嚴重濕疹既朋友圍爐

527 回覆
48 Like 3 Dislike
我睇咗好幾次西醫但無用,就轉咗試下中醫,佢開藥+ 叫我搽保濕我就好返 我個情況淨係得背脊同埋頸有,佢每次復發我查保濕就冇事,我個情況冇咁嚴重但講出嚟睇吓會唔會有啲咩幫到你
係外國打應該仲平 不過要專科轉介
佢有冇開藥比你?
保濕係搽邊隻
work 就keep going, 唔R自然好
曬太陽唔好搽防曬
搽防曬吸收唔到維他命d
已經好耐冇搽過防曬 我驚敏感
佢有開藥俾我撳晒所有濕疹先,因為嗰陣背脊濕疹範圍都幾多,之後佢叫我keep住搽保濕,我就真係是但買咗咩for皮膚敏感專用嗰啲保濕用完之後就每次佢一復發就一直搽,就會好返 不過中間都有睇咗兩三次佢,但係之後就去到一直保濕就解決到嘅問題。

我睇西醫有個感受唔太良好嘅位係我睇咗兩個醫生,咁我一開始濕疹,我並唔知道類固醇係要慢慢停?醫生姑娘都冇同我講過類固醇用完之後係要慢慢停,唔可以即刻停,如果唔係會仲嚴重 反而呢個係我睇個中醫同我講
係呀類固醇真係好難搞
停又驚佢反彈唔停又驚搽得唔夠未好返
睇咗好多唔同人嘅講法,我冇理解錯嘅話濕疹皮膚發炎最煩嘅位真係好撚個人,genetic問題?希望大家都會搵啱自己嘅方法早日康復
其實係 每個人好返既方法都可能唔同
hello 眼附近唔好搽
我都係長期濕疹早幾年搽到兩隻眼有白內障做左手術
我濕疹生係眼附近可以點算
超明白你
早幾年戒類又係落床去廁所都好唔方便
依家過左幾年又發返濕疹又係塊臉完全唔想見人
共勉之頂住&保重
其實我兩個月已經頂唔順用返類固醇
因為有d結焦位太嚴重靠自己唔會好得返
寧願壓制左之後變紅皮症咁
勉強都可以靠搽保濕生活到
咁你要同醫生溝通下
睇下開弱d
還是你自己用清水/膠性銀水/生理鹽水整濕化妝棉/噴霧樽清潔下隻眼就算(我個陣戒類係咁)
類固醇都有分唔同強度
我見你上面話用緊強度
其實臉正常只可以用好輕微架喎…
我之前係睇香港政府專科都有講
有得簡邊個會想用西藥
自己照顧好自己
可免則免
我個陣係讀緊中學
唔想靠類固醇過世先的起心肝戒類
都真係唔易
我面係用緊hydrocortisone acetate 1%
不過淨係搽左一個禮拜都唔敢搽太多

我諗都ok上網search左唔係中/強
但都要小心如果你係長期性
用耐左佢會純左無咩用
就要加強咁好易最後都係依賴左同停就反彈得仲嚴重
知道 我會小心d用
好返少少會轉用無類既cream 保濕
打針真係好好多 好撚爽
生物製劑
貴唔貴
你之前搽類搽左幾耐?
我都少驚會搞到對眼
6000一針
攞到津貼再平dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞